Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Makale - Menkıbe ve Denemeler
Irak Valisi Ziyad bin Ebih
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="&amp;#304;lim-irfan" data-source="post: 176511" data-attributes="member: 8679"><p><strong><span style="color: red">Ziyad bin Ebih, Haccac bin Yusuf, Hâlid bin Abdullah Kasrî gibi her biri sert mizaçlı devlet adamları, Emevî tarihinin şekillenmesinde önemli roller oynamışlardır... Bugün sizlere, Hazreti Muaviye’nin valilerinden Ziyad bin Ebih’ten bahsetmek istiyoruz...</span></strong></p><p></p><p><strong>HAYIRLI BİR HİZMET...</strong></p><p><strong><span style="color: darkgreen">O dönemde İslam harflerinde nokta ve hareke yoktu. Vali Ziyad bin Ebih, Arapça’yı bilmeyen Müslümanların, Kur’ân’ı yanlış okumasını önlemek için devrin âlimlerinden Ebu’l Esved Dueli’yi görevlendirmiş. O da kelimelerin sonuna “hareke”yi belirlemek için nokta koymuştu. Daha sonra Haccac-ı Zalim, kâtiplerinden Nasr bin Asım ve Yahya bin Ya’mer’e harflere nokta koymalarını emreder. Harflere ve noktalara bugünkü şeklini veren ise Halil bin Ahmet’tir... Bu sert tabiatlı idarecilerin böyle de hayırlı hizmetleri olmuştur...</span></strong></p><p><strong><span style="color: darkgreen">***</span></strong></p><p><strong><span style="color: darkgreen">Ziyad bin Ebih, Basra ve Kûfe (Irak) Valisi iken, Şam’da bulunan halife Muaviye hazretlerine şöyle bir mektup yazdı:</span></strong></p><p><strong><span style="color: darkgreen">“Ben Irak’ı sol elimle zaptetmiş, orada hakimiyet kurmuş bulunuyorum. Sağ elim ise şimdi boşta. Onu da Hicaz ile meşgul etsem diyorum...”</span></strong></p><p><strong><span style="color: darkgreen">Bunun üzerine Muaviye radıyallahü anh, ona bir de Hicaz valiliği görevini verdi. Ancak Hicaz halkı bunu duyunca telaşlandılar. Çünkü Ziyad, çok sert bir idareciydi. İdaresi altındakiler kendisinden çok korkarlardı.</span></strong></p><p><strong><span style="color: darkgreen">Hicazlılar, Eshâb-ı kiramın büyüklerinden Abdullah bin Ömer radıyallahü anhın yanına giderek bu konudaki endişelerini bildirdiler. Abdullah bin Ömer hazretleri de, onları dinledikten sonra şöyle dua etti:</span></strong></p><p><strong><span style="color: darkgreen">“Allahım! Bizi Ziyad’ın şerrinden koru! Bizleri onun sağ elinden, Iraklıları da sol elinden kurtar!”</span></strong></p><p></p><p><strong>PARMAĞINDA ÇIBAN ÇIKAR!..</strong></p><p><strong><span style="color: sienna">O sırada henüz Kûfe’de bulunan Ziyad’ın sağ elinin bir parmağında çıban çıkar ve onu yatağa düşürür. Meşhur âlimlerden Kadı Şureyh’i yanına çağıran Ziyad, onunla şöyle istişarede bulunur:</span></strong></p><p><strong><span style="color: sienna">“Gördüğün gibi parmağıma bir şey oldu. Bana bunun kesilmesi teklif edildi. Sen bana bir yol göster!..”</span></strong></p><p><strong><span style="color: sienna">Kadı Şureyh ona şöyle buyurdu:</span></strong></p><p><strong><span style="color: sienna">“Ecelinin yaklaşmış olmasından korkarım. Ecelin gelmişse kesik parmakla Allah’a kavuşmuş olursun. Eğer ecelin gelmemişse kesik parmakla yaşarsın ve olsa olsa çocuğun durumu yadırgar...” </span></strong></p><p><strong><span style="color: sienna">Ziyad, bu sözlerden sonra parmağını kestirmekten vazgeçer, ancak bir müddet sonra da vefat eder...</span></strong></p><p> </p><p> </p><p><span style="color: blue"><span style="font-family: 'Tahoma'">Meşhurların Son Sözleri</span></span></p><p><span style="color: blue"><span style="font-family: 'Tahoma'">Vehbi Tülek</span></span> </p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Tahoma'"><strong><a href="mailto:vehbi.tulek@tg.com.tr">vehbi.tulek@tg.com.tr</a></strong></span></span></p><p><span style="color: black"><span style="font-family: 'Tahoma'"><strong>15 Ocak 2010 Cuma</strong></span></span> </p><p><strong><span style="color: red">TÜRKİYE GAZETESİ</span></strong></p><p><strong><span style="color: red"></span></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="İlim-irfan, post: 176511, member: 8679"] [B][COLOR=red]Ziyad bin Ebih, Haccac bin Yusuf, Hâlid bin Abdullah Kasrî gibi her biri sert mizaçlı devlet adamları, Emevî tarihinin şekillenmesinde önemli roller oynamışlardır... Bugün sizlere, Hazreti Muaviye’nin valilerinden Ziyad bin Ebih’ten bahsetmek istiyoruz...[/COLOR][/B] [B]HAYIRLI BİR HİZMET...[/B] [B][COLOR=darkgreen]O dönemde İslam harflerinde nokta ve hareke yoktu. Vali Ziyad bin Ebih, Arapça’yı bilmeyen Müslümanların, Kur’ân’ı yanlış okumasını önlemek için devrin âlimlerinden Ebu’l Esved Dueli’yi görevlendirmiş. O da kelimelerin sonuna “hareke”yi belirlemek için nokta koymuştu. Daha sonra Haccac-ı Zalim, kâtiplerinden Nasr bin Asım ve Yahya bin Ya’mer’e harflere nokta koymalarını emreder. Harflere ve noktalara bugünkü şeklini veren ise Halil bin Ahmet’tir... Bu sert tabiatlı idarecilerin böyle de hayırlı hizmetleri olmuştur... *** Ziyad bin Ebih, Basra ve Kûfe (Irak) Valisi iken, Şam’da bulunan halife Muaviye hazretlerine şöyle bir mektup yazdı: “Ben Irak’ı sol elimle zaptetmiş, orada hakimiyet kurmuş bulunuyorum. Sağ elim ise şimdi boşta. Onu da Hicaz ile meşgul etsem diyorum...” Bunun üzerine Muaviye radıyallahü anh, ona bir de Hicaz valiliği görevini verdi. Ancak Hicaz halkı bunu duyunca telaşlandılar. Çünkü Ziyad, çok sert bir idareciydi. İdaresi altındakiler kendisinden çok korkarlardı. Hicazlılar, Eshâb-ı kiramın büyüklerinden Abdullah bin Ömer radıyallahü anhın yanına giderek bu konudaki endişelerini bildirdiler. Abdullah bin Ömer hazretleri de, onları dinledikten sonra şöyle dua etti: “Allahım! Bizi Ziyad’ın şerrinden koru! Bizleri onun sağ elinden, Iraklıları da sol elinden kurtar!”[/COLOR][/B] [B]PARMAĞINDA ÇIBAN ÇIKAR!..[/B] [B][COLOR=sienna]O sırada henüz Kûfe’de bulunan Ziyad’ın sağ elinin bir parmağında çıban çıkar ve onu yatağa düşürür. Meşhur âlimlerden Kadı Şureyh’i yanına çağıran Ziyad, onunla şöyle istişarede bulunur: “Gördüğün gibi parmağıma bir şey oldu. Bana bunun kesilmesi teklif edildi. Sen bana bir yol göster!..” Kadı Şureyh ona şöyle buyurdu: “Ecelinin yaklaşmış olmasından korkarım. Ecelin gelmişse kesik parmakla Allah’a kavuşmuş olursun. Eğer ecelin gelmemişse kesik parmakla yaşarsın ve olsa olsa çocuğun durumu yadırgar...” Ziyad, bu sözlerden sonra parmağını kestirmekten vazgeçer, ancak bir müddet sonra da vefat eder...[/COLOR][/B] [COLOR=blue][FONT=Tahoma]Meşhurların Son Sözleri[/FONT][/COLOR] [COLOR=blue][FONT=Tahoma]Vehbi Tülek[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Tahoma][B][EMAIL="vehbi.tulek@tg.com.tr"]vehbi.tulek@tg.com.tr[/EMAIL] 15 Ocak 2010 Cuma[/B][/FONT][/COLOR] [B][COLOR=red]TÜRKİYE GAZETESİ [/COLOR][/B] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Makale - Menkıbe ve Denemeler
Irak Valisi Ziyad bin Ebih
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…