Irk Farklılığı Evliliğe Engel Olur Mu?

Nesl-i Cedid

Well-known member
Müslüman bir insanın evleneceği kişiyi Türk’tür, Çerkez’dir, Kürt veya Laz’dır diye etnik kökenine bakmaları İslami açıdan ne kadar doğrudur? Böyle durumlarda Müslüman (veya dindar) olup olmadığına bakmak gerekiyor mu?

Yerden göğe kadar haklısınız. İnsanlar yaratılıştan getirdikleri özellikleri dolayısıyla değerlendiremez. İyi ve kötü oldukları konusunda bir ayırım gözetilemez., ırk özelliklerinden dolayı sorgulanamaz., ön yargıya gidilemez.
Renkleri, dilleri, ülkeleri ve yaşadıkları bölgeye göre bir sıralama yapılıp ona göre bir hükme varılmadığı, varılması da doğru olmadığı gibi…
Kur’an’ın bu konudaki yaklaşımı önemli bir bakıl açısını veriyor.
“Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık; sonra da birbirinizi tanıyasınız diye sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, en ziyade takvâ sahibi olanınızdır.” (Hucurat Suresi, 49:13)
Irkların, dillerini milletlerin farklı olması, insanlar arasında tanışmanın, görüşmenin, yardımlaşmanın ve birbirlerine destek olmanın bir vesilesidir. Yoksa bir üstünlük ve imtiyaz/ayırım sebebi değildir. Çünkü bir insanın değeri Allah katındaki yerine göre belirleniyor. Bu da takva ölçüsüdür. Takva, Allah’ın buyruklarına ve yasaklarına uygun davranmaktır.
Hangi milletten ve hangi ırktan olursa olsun, gerçek anlamda insanın değeri ve kalitesinin ölçüsü bu özelliği taşımasıdır.
Bugün ülkemizde yapılan evliliklere bakacak olsak, bunu çok rahat görebiliriz. Hele bu durum büyük şehirlerde daha açık görülebiliyor.
Bir Türk bir Kürt’le bir Laz’la veya bir Çerkez’le veya herkes birbirleriyle evleniyor, evlenmiş hayatına devam etmiş, ediyor, bundan dolayı bir sorun yaşamamışlar. Irk ve dil ayrılığı bir sorun olarak görülmemiş.
Fakat son yıllarda toplum içine atılan birtakım fitne tohumları, ayırımcılık, bölgesel ve ırklar arasında birtakım önyargılar ve yanlış tutum ve davranışlar öne çıkıyor.
Sağduyuya sahip, inancını esas alan insanlar için bunun bir etkisinin olmaması lazım. Fakat insanlar genellikle aynı bölgeden, aynı dili konuşan, aynı kültürden gelen insanlarla evlilik yapıyorlar. Bu da ortak paylaşımın getirdiği bir başka gerçektir.


Mehmed Paksu


::MORAL DNYASI::
 

teblið

Vefasýz
Güzel bir konu seçimi ,Ve güzel bir anlatım..Bir o kadar da güncel bir mevzu;Allah (c.c) razı olsun..

Kozmopolitik bir toplum oluşumuzdan ötürü bir çok müslüman kardeşimiz bu sorunla karşılaşıyor;Ya birebir şahid olmuşuzdıur yada duymuşuzduır bir yakınımızdan;

Özellikle Türk ve kürt kardeşlerimizin evlilikleri bazen ailelerin ön yargılarıyla beraber tepkilerde adeta kaos haline dönüşebiliyor;Gerçek müslüman bilir ki Irkçılık ateşeten bir gömlek;Kaldıki ırkçılığı men eden bir Resulun ümmetiyiz;

İman ve islamı tercih etmesi birinci krıterdir biz iman edenler için;Kürt olmuş Türk olmuş ne farkeder;Hepimiz Ademin çocuklarıyız..Yeterki ihlas üzere bir yaşam olsun önemli olan budur gerisi vesairedir..
 
Üst