Isâ (a.s.)

Kýrýk Testi

Well-known member
Hz. İsâ, ulü’l-azm peygamberlerdendir. Kur’ân-ı Kerimde İbni Meryem ve Mesih isimleriyle anılır.

Hz. İsâ’nın annesi İmrân ailesinden gelen Hz. Meryem’dir. Kendisine hiçbir erkek eli değmediği hâlde, Allah’ın bir mu’cizesi olarak Hz. İsâ’yı dünyaya getirdi.

Kendisine dört büyük kitabın üçüncüsü olan İncil-i Şerif indirildi (bk. İncil). Her bakımdan arka çıkan on iki yardımcısı vardı ve bunlara Kur’ân dilinde “Havariler” denilmiştir.

Yahudiler, Hz. İsâ’nın peygamberliğini bir türlü hazmedemediler ve onu öldürmek için plânlar yaptılar. İçlerinden Yuda adlı birini Hz. İsâ ve havârilerin yerini öğrenmekle görevlendirdiler. Yuda, Hz. İsâ ve havârilerin yerini öğrenince hemen Hz. İsâ’yı öldürmek için koştular. Bu arada Cenâb-ı Hak, Hz. İsâ’yı kendi katına yükseltti ve Yuda’yı onlara Hz. İsâ şeklinde gösterdi. Yahudiler Yuda’yı Hz. İsâ zannederek çarmıha gerdiler.

Hz. İsâ, Kur’ân-ı Kerimde İbni Meryem ve Mesih şeklinde zikredilir. Kur’ân-ı Kerimde onun meziyetlerinden bahsedilmekte ve gösterdiği mu’cizelerden haber verilmektedir. İncil, Hz. İsâ’den (a.s.) sonra havariler tarafından yazıldı, ancak sonraları tercümelerden ve bazı açıklamaların metne karışmasından kaynaklanan kısmî tahriflere ve değişikliklere uğradı.


Hz. İsâ, Peygamber Efendimizden “ümmî peygamber” şeklinde bahsetmiştir. İncil’in çeşitli bölümlerinde Peygamberimizin (a.s.m.) geleceğinden haber verilmektedir.
 
Üst