molla_zehra
Well-known member
VABISA B. MABED, Peygamber Aleyhisselam’ın yanına geldi. Niyeti Allah’ın Resulü’nden, iyilik ve günahın ne olduğunu sormaktı. Huzura vardığında, Peygamber Aleyhisselam ona:
“Ey Vabısa bana yaklaş” buyurdu.
Vabısa yaklaştı. Öyleki, dizleri onun dizlerine değiyordu.
Peygamber Aleyhisselam:
“Ey Vabısa, sormak üzere geldiğin soruların cevaplarını vereyim mi; yoksa sen mi soracaksın?” dedi.
Vabısa:
“Sen bana onlardan haber ver ey Allah’ın Resulü!” dedi.
Peygamber Aleyhisselam:
“Sen, ‘İyilik ve günah nedir?’, diye sormaya geldin” buyurdu.
Vabısa:
“Evet, yâ Resulallah” diye cevap verdi.
Peygamber Aleyhisselam, üç parmağını Vabısa’nın kalbinin üzerine koyarak şöyle buyurdu:
“Ey Vabısa, fetvayı gönlünden iste. İyilik ve iyi olan şey, gönlünün razı olduğu, kalbinin sükûnetle karşıladığı şeydir. Günah ise, kalbi tırmalayıp, rahatsız eden; gönüle huzursuzluk veren şeydir. Başkaları sana ne kadar fetva verirlerse versinler, sen yine de kendi gönlüne sor.”
(Peygamberimizin Hayatından Seçilmiş Öyküler 5’ten alınmıştır.)
“Ey Vabısa bana yaklaş” buyurdu.
Vabısa yaklaştı. Öyleki, dizleri onun dizlerine değiyordu.
Peygamber Aleyhisselam:
“Ey Vabısa, sormak üzere geldiğin soruların cevaplarını vereyim mi; yoksa sen mi soracaksın?” dedi.
Vabısa:
“Sen bana onlardan haber ver ey Allah’ın Resulü!” dedi.
Peygamber Aleyhisselam:
“Sen, ‘İyilik ve günah nedir?’, diye sormaya geldin” buyurdu.
Vabısa:
“Evet, yâ Resulallah” diye cevap verdi.
Peygamber Aleyhisselam, üç parmağını Vabısa’nın kalbinin üzerine koyarak şöyle buyurdu:
“Ey Vabısa, fetvayı gönlünden iste. İyilik ve iyi olan şey, gönlünün razı olduğu, kalbinin sükûnetle karşıladığı şeydir. Günah ise, kalbi tırmalayıp, rahatsız eden; gönüle huzursuzluk veren şeydir. Başkaları sana ne kadar fetva verirlerse versinler, sen yine de kendi gönlüne sor.”
(Peygamberimizin Hayatından Seçilmiş Öyküler 5’ten alınmıştır.)