KaDeR BiZi BaĞLaMıŞ Mı..??

imported_mihrace

Active member
Pek çok insan kaderden şikayet eder. “Kaderin mahkumuyum.”, “Kader bizi bağlamış.” , “Kader utansın.” Gibi ifadelere hemen her yerde rastlamak mümkündür.
Evet insan kaderin mahkumudur. Fakat bu, kendi iradesiyle yaptığı fiillerde değil, erkek veya kadın olması, saçının rengi, boyunun uzun veya kısa olması gibi hususlardadır. İnsan kendi hür iradesiyle yaptığı fiillerde kaderin zorlamasıyla değil, bilerek isteyerek hareket etmektedir.
Bir zat değerli bir hoca efendiye der ki: “Hocam benim kaderimde namaz kılmamak var”. Hoca efendi çeşmeyi gösterir ve der : “ Kollarını sıvayıp şu çeşmede abdest al. Sonra şurada iki rekat namaz kıl. O zaman kaderinde namaz kılmak olacak.”
Evet, Cuma günü ezan okunurken camiye koşanlarda aynı esnada meyhaneye doğru gidenler, kendi iradeleriyle bu işi yapmaktadır.
“Kader beni bağlamış” diyenlere biri bir tokat atsa veya eşyasını çalsa,” ne yapayım, benim kaderimde tokat yemek, soyulmak; onun kaderinde tokat atmak ve soymak varmış” dememeleri gösteriyor ki, bu inançlarında samimi değiller. Sırf ibadetten kaçmak, günahlara rahatça dalmak için böyle söylüyorlar.
Böyle kimselerin “ Kader utansın” demeleri, haddi aşmaktan başka bişi değildir..
Yüce Yaradan şöyle buyuruyor; “Biz insana doğru yol’u gösterdik. İster şükreder, isterse küfreder.” (insan, 3)
“Allah cennete davet ediyor.” (Bakara, 221)
Evet, cehenneme davet yok. Zira bu insan, cehennem için yaratılmamıştır. Fakat oraya gidenlerde olacaktır. Mesela devlet, okulları insanlar yetişsin diye açar. Fakat sınıfta kalanda olur, anarşistler de çıkar…

T

Tarihci19

Misafir
mihrace ' Alıntı:
ecmain olsun inşAllah...Detaylıca öğrenmeme vesile olduğun için asıl ben teşekkür ederim...

Rca ederim, bizim bir abi bilginin zekatı anlatmakla olur derdi.. inşallah sende başkalarına anlatırsın yada burdan okumalarına vesile olursun, şimdi zekat dedimde aklıma geldi,,

biz selçuklu tarihi dersindeydik hocamız prof tu ve çok bilgili çok zeki bir bayan hocaydı bir gun dertse mütecanis kelimesini kullandı, sonra baktıki sınıfın çoğu anlamadı oda açıkladı aynı cinsten olanlar demektir birbirine uyumlu şeyler demektir dedi, ve sonra hadi bu da ilmimin zekatı olsun dedi espri yaptı.. :)

başka bir gün islam tarihi hocası ders yapıyordu oda doçentti ve bilmediğimiz bir kelime sarf etti ve baktıki sınıfın çoğu anlamadı oda kelimeyi açıkladı, sınıftan birileri dediki hocam oda ilminizin zekatı olsun sınıfca gülüşmeler :) hocanın cevabı ise manalı : Zekatını verecek kadar ilmimiz yok... ;)