Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Okuyoruz
Kalb Rûhun Ayıbını Görmez. Nasıl Görmez?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="ademyakup" data-source="post: 240070" data-attributes="member: 1009927"><p>Muhterem Baki Abi,</p><p>Malumunuz burada cok güzel söz (anlatım) sanatları kullanılmış. Bunları bi tahlil edelim isterseniz. inşallah Ozaman burada ki benzetmelerde aslen Üstad ne murad etmiş, Anlamayı mevla nasib eylesin.</p><p></p><p>Burada çok canlı bir anlatımla bir cemaat ve o cemaatteki ferdler bir vücudun azalarına benzetilmiş ( istiare). Benzetilen var ama henüz benzeyen ortada gözükmüyor. </p><p></p><p>Eller gözler dil kulak kalb ve ruh insana ait kötü (rekabet, tenkid, itiraz, ayıplamak) sıfatlar ile kişileştirilmiş (teşhis). </p><p></p><p>Ayrıca tenasüb denilen söz sanatı var ki benzeyen(İnsan)ile anlam ilgisi bulunan azalar sıralanmış. </p><p></p><p>Ama bunların birbirine karşı gelmesi gibi bir zıtlık ile birlikte verilmiş .</p><p></p><p>Eller ve gözler birbirinin aynısı birbirlerine tam uyumlu, Kulak ve dil farklı ama ikisi de kafada ve sesle ilgili işlerinde yakınlık var, kalb ve ruh ise birbirinden uzak ve bağımsız. </p><p></p><p>Bu beliğ metinden herkesin anlayacakları farklıdır. Ama ben kab ie ruh arasında uygunluktan değil zıtlıktan bahsedildiğini düşünüyorum. Yani "<strong>kalb ve ruh diğer azalar gibi birbiriyle direkt ilişkili olmadıkları halde, tek vücut içinde bulundukları için (vücut bir olamasına hürmeten) birbirinin ayıplarını görmezler"</strong> . Bunu gerçek hayata tercüme edecek olursak<strong>:"Aynı cemaat içinde bulunduğunuz kardeşinizle tam manasıyla alakalı olmasanız dahi, aynı cemaatte bulunmanıza ve ortak maksadınıza hürmeten ayıplarını görmeyin"</strong> Bu şekilde düşünüldüğünde "<span style="color: red">Ruh bir ayıpmı işliyorda kalb görmüyor?" </span>sualine gerek kalmamış oluyor.</p><p></p><p></p><p>Vallah-u A'lem bissavab.</p><p>(ebu irfan)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ademyakup, post: 240070, member: 1009927"] Muhterem Baki Abi, Malumunuz burada cok güzel söz (anlatım) sanatları kullanılmış. Bunları bi tahlil edelim isterseniz. inşallah Ozaman burada ki benzetmelerde aslen Üstad ne murad etmiş, Anlamayı mevla nasib eylesin. Burada çok canlı bir anlatımla bir cemaat ve o cemaatteki ferdler bir vücudun azalarına benzetilmiş ( istiare). Benzetilen var ama henüz benzeyen ortada gözükmüyor. Eller gözler dil kulak kalb ve ruh insana ait kötü (rekabet, tenkid, itiraz, ayıplamak) sıfatlar ile kişileştirilmiş (teşhis). Ayrıca tenasüb denilen söz sanatı var ki benzeyen(İnsan)ile anlam ilgisi bulunan azalar sıralanmış. Ama bunların birbirine karşı gelmesi gibi bir zıtlık ile birlikte verilmiş . Eller ve gözler birbirinin aynısı birbirlerine tam uyumlu, Kulak ve dil farklı ama ikisi de kafada ve sesle ilgili işlerinde yakınlık var, kalb ve ruh ise birbirinden uzak ve bağımsız. Bu beliğ metinden herkesin anlayacakları farklıdır. Ama ben kab ie ruh arasında uygunluktan değil zıtlıktan bahsedildiğini düşünüyorum. Yani "[B]kalb ve ruh diğer azalar gibi birbiriyle direkt ilişkili olmadıkları halde, tek vücut içinde bulundukları için (vücut bir olamasına hürmeten) birbirinin ayıplarını görmezler"[/B] . Bunu gerçek hayata tercüme edecek olursak[B]:"Aynı cemaat içinde bulunduğunuz kardeşinizle tam manasıyla alakalı olmasanız dahi, aynı cemaatte bulunmanıza ve ortak maksadınıza hürmeten ayıplarını görmeyin"[/B] Bu şekilde düşünüldüğünde "[COLOR=red]Ruh bir ayıpmı işliyorda kalb görmüyor?" [/COLOR]sualine gerek kalmamış oluyor. Vallah-u A'lem bissavab. (ebu irfan) [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Okuyoruz
Kalb Rûhun Ayıbını Görmez. Nasıl Görmez?
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…