Kelime Analizi 187: Manga

kenz-i mahfi

Sorumlu
MANGA (İtalyanca)

Kelime manası olarak on kişiden oluşan asker birliği demektir. Savaş gemilerinde erlerin yattığı koğuşa da "manga" denilmektedir.

"Manga" kelimesi İtalyanca "banco" kelimesinden gelmektedir. Bu kelime ise "sıra, banko, oturma yeri, eski gemilerde kürekçilerin oturduğu sıra, kürekçi takımı" manalarına gelmektedir.

"manga" kelimesi bir bahriye tabiri iken, 20.yüzyılın başlarından itibaren kara kuvvetlerinde kullanılmaya başlanmıştır.


Eski Türk savaş sistemine göre çadırlar ve otağlar (mangalar) bir araya gelerek birlikleri, birlikler veya bölükler de bir araya gelerek orduları veya tümenleri meydana getirirlerdi.

Çadır ya da otağlar, manga adı verilen 9 ya da 10 kişiden oluşan askeri birlik idi. Selçuklu Devleti döneminde manga ya da otağların başında olan komutana "Otak Başı" denilmiştir. Otak Başı kelimesi bu gün "onbaşı" rütbesine karşılık gelmektedir.

Günümüzde en küçük askeri birliklerden biri olarak ifade edilen mangayı karşılayan ve yaklaşık on kişiden oluşan kuvvetlerin başında onbaşı görevlendirilmiştir. Türk milletinin bir anlamda askeri dehasının ürünü olan onluk sistem, Türk kültürü etkisinde kalan tüm milletlerde uygulanmıştır. En küçük askeri birlik "Tim" olup 4 kişiden meydana gelmektedir.

Risale-i Nur Külliyatı'nda "manga" kelimesi sadece 2 defa geçmektedir. Bunlar;
1.Yalnız bir manga beni i'dam etmek için geldiğini bilmiyordum. (Şualar, sayfa 523)
2.Kararı infaz için gelen bir manga askerin başındaki subaya kemal-i şetaretle: "Müsaade ediniz, onbeş dakika vazifemi îfa edeyim" diye abdest alıp iki rek'at namaz kılarken, Nikola Nikolaviç geliyor, kendisine hitaben...." (Şualar, sayfa 525)
 
Üst