ABDULLAH4
Forum Yöneticisi
Kıldığımız namaz papağan namazı haberiniz olsun
,
Bugün artık namaz kılan insanların sayısı parmakla gösterilecek kadar az aslında onları tebrik etmek lazım ’ diyebilecek olanlar olsa da ben yine de namaz kılan birini yani kendi nefsimi ve onun şahsında onun gibi olan nankör ve sinsi nefisleri eleştireceğim.
Namaz kılmayan bir insana ne denebilir ki?
Zaten namaz kılmayan ve kendisine namazın öneminden bahsedilince kılabilecek olan ‘ihlaslı!’ müminlerin %80 i şu sebeple namaz kılmıyorlar;
-yaa adam namaz kılıyor dedikodu yapıyor kadına kıza bakıyor namaz kılacaksan böyle şeylerden uzak duracaksın kardeşim’ diyor
(yani nefsinin isteklerini yapamamaktan korktuğu için nefsinin isteklerini namaza tercih ediyor.)
Tamam söylediğinin % 50 si doğru
Evet namaz kılıyorsan günahlardan uzak duracaksın.
Zaten sen ihlas ile namaz kılıyorsan bilki o namaz seni günahlardan alıkoyar.
Allah böyle buyuruyor;
"(Resulüm!) Sana vahyedilen Kitab'ı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki, namaz, hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir."
(ankebut suresi:45.ayet)
Fakat diğer bir yandan da yani günah işliyorum diye namaz kılmamak da tamamen yanlış bir davranıştır.
Kişinin günahı terk edeceğine namazı terk etmesi cenneti tercih edeceğine cehennemi tercih etmesine eşit bir davranıştır.
Namaz kılan bir insan ‘acaba?’ konumundadır.
Kılmayan sa ‘hiç’ konumundadır.
yani biri
‘acaba namazım kabul oldu mu acaba Allah bu namazlarım vesilesiyle aradaki günahlarımı affetti mi?’
Derken ötekinin bunu aklından geçirme güzelliği de yoktur.
Çünkü namaz gerçekten eğer doğru kılınırsa ve Allah c.c kabul ederse günahlara kefarettir.
Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatıyor:
"Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'in şöyle söylediğini işittim:
"Sizden birinizin kapısının önünden bir nehir aksa ve bu nehirde hergün beş kere yıkansa, acaba üzerinde hiç kir kalır mı, ne dersiniz?"
"Bu hal, dediler, onun kirlerinden hiçbir şey bırakmaz!" Aleyhissalatu vesselam:
"İşte bu, beş vakit namazın misalidir. Allah onlar sayesinde bütün hataları siler" buyurdu."
Buhari, Mevakit 6; Muslim, Mesacid 282, (666); Tirmizi, Emsal 5, (2872); Nesai, Salat 7, (1, 231); Muvatta,
Ama kılmayan bir kimse için böyle bir durum söz konusu değil
Artık o Cuma dan Cuma ya yada bayram dan bayrama kıldığı namazın ve yılda bir ay tuttuğu orucun kendisini namazın yükümlülüğünden kurtaracağını hayal etsin dursun.
Evet öyle hayal ediyor çünkü günahını az sevabını çok görüyor.
Oysa namazın telafisi ancak namaz dır.
Efendimiz şöyle buyuruyor;
Abdullah İbnu Mes`ud (ra) bize iki hadis rivayet etti. Bunlardan biri Hz. Peygamber (sav)`den di, diğeri de kendisinden.
Dedi ki:
"Mü`min günahını şöyle görür: "O, sanki üzerine her an düşme tehlikesi olan bir dağın dibinde oturmaktadır. Dağ düşer mi diye korkar durur. Facir ise, günahı burnunun üzerinden geçen bir sinek gibi görür"
İbnu Mes`ud bunu söyledikten sonra eliyle, şöyle diyerek, burnundan sinek kovalar gibi yapmıştır.
Ne olacak bir 5 lira sadaka verir Allah oynadığı sayısalları aldığı piyango biletlerini yaptığı israfları affediverir
Bir oruç tutar yediği haramlar affolur
Günahlar böylece bittikten sonra
Mübarek gecelerde bi tesbih namazı kılar bi bilmem kaçbin kere subhanallahi … duasını çeker tamaaam.
Allah bütün kazalarını affeder.
Ama öyle değil kişinin ahirette ilk sorgusu namaz
dır.
Efendimiz s.a.v şöyle buyuruyor;
(Kıyâmette kulun ilk sorguya çekileceği ibâdet namazdır. Namaz düzgün ise, diğer amelleri kabûl edilir, düzgün değilse, hiçbir ameli kabûl edilmez.)
[Taberânî)
İnş
bizde namazı tamam olanlardan oluruz.
Ama yanlış anlaşılmasın namazı tamam olan demek günde 5 vakit namaz kılan demek değildir.
İddia ediyorum 5 vakit namaz kılanların %90 ı benim gibi namazdan bihaber namazın önemini kimin huzurunda durduğunu, kavrayamadan okuduğu surelerin ve duaların anlamını bilmeden bir adet gibi kılıyor maalesef.
Hergün 5 defa alel acele abdestini alıyor aklında binbir türlü iş çözerken bi allahuekber dediğini biliyor birde esselamu aleykum verahmetullah dediğini.
Cuma günü camiye kurmalı bir oyuncak gibi gidiyor
Hutbenin cemaatin manasının kavrayamıyor
Neden tek tek değil de camaat olarak kıldığını bilmiyor
Cemaatte kimse kimseyi tanımıyor.
Hoca dersen çoğu görevini yapmış olmak için kuru kuru hutbeyi okuyor sanki cemaate uyuması için masal okuyor sessiz ruhsuz.
Oysa o kişi ye amiri bir görev verse ve dese ki;
-buna çok dikkat et yanlış olmasın!
O adam yanlış yapmayayım da fırça yemeyeyim diye ona öyle dikkat eder ki
O işi yaparken aklına başka hiçbirşey gelmez hatta bir an aklında olan diğer önemli şeyleri de unutur.
Yada bir öğrenci kurtarma yazılısında öyle dalmıştır ki beyni sadece okuduğu sorunun cevabını oda oda arıyor olur.
Demek ki benim gibi olan bu kişiler namaza
Ve dolayısıyla Allah a
Amirleri kadar öğretmenleri kadar önem vermiyorlar.
İşte böyle benim gibi olanların durumu eğer böyle devam ederse (Allah muhafaza)
Ahırette Allah o namazları bizim yüzümüze kirli bir bez gibi çarpacak
(imamı gazali kalplerin keşfi: Şeytanın hileleri hadisi)
-al bunu ben senden böyle namaz istemedim!
(subhanallah ne kötü bir akıbet)
Allah c.c buyuruyor c.c
1. Dini yalanlayanı gördün mü?
2. İşte o, yetimi şiddet ve sitemle itendir.
3. Yoksulu doyurmaya teşvik etmeyendir.
4. İşte (böyle) namaz kılanların vay haline ki,
5 Onlar namazlarından gaflet içindedirler.
maun suresi
,
Bugün artık namaz kılan insanların sayısı parmakla gösterilecek kadar az aslında onları tebrik etmek lazım ’ diyebilecek olanlar olsa da ben yine de namaz kılan birini yani kendi nefsimi ve onun şahsında onun gibi olan nankör ve sinsi nefisleri eleştireceğim.
Namaz kılmayan bir insana ne denebilir ki?
Zaten namaz kılmayan ve kendisine namazın öneminden bahsedilince kılabilecek olan ‘ihlaslı!’ müminlerin %80 i şu sebeple namaz kılmıyorlar;
-yaa adam namaz kılıyor dedikodu yapıyor kadına kıza bakıyor namaz kılacaksan böyle şeylerden uzak duracaksın kardeşim’ diyor
(yani nefsinin isteklerini yapamamaktan korktuğu için nefsinin isteklerini namaza tercih ediyor.)
Tamam söylediğinin % 50 si doğru
Evet namaz kılıyorsan günahlardan uzak duracaksın.
Zaten sen ihlas ile namaz kılıyorsan bilki o namaz seni günahlardan alıkoyar.
Allah böyle buyuruyor;
"(Resulüm!) Sana vahyedilen Kitab'ı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki, namaz, hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir."
(ankebut suresi:45.ayet)
Fakat diğer bir yandan da yani günah işliyorum diye namaz kılmamak da tamamen yanlış bir davranıştır.
Kişinin günahı terk edeceğine namazı terk etmesi cenneti tercih edeceğine cehennemi tercih etmesine eşit bir davranıştır.
Namaz kılan bir insan ‘acaba?’ konumundadır.
Kılmayan sa ‘hiç’ konumundadır.
yani biri
‘acaba namazım kabul oldu mu acaba Allah bu namazlarım vesilesiyle aradaki günahlarımı affetti mi?’
Derken ötekinin bunu aklından geçirme güzelliği de yoktur.
Çünkü namaz gerçekten eğer doğru kılınırsa ve Allah c.c kabul ederse günahlara kefarettir.
Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatıyor:
"Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'in şöyle söylediğini işittim:
"Sizden birinizin kapısının önünden bir nehir aksa ve bu nehirde hergün beş kere yıkansa, acaba üzerinde hiç kir kalır mı, ne dersiniz?"
"Bu hal, dediler, onun kirlerinden hiçbir şey bırakmaz!" Aleyhissalatu vesselam:
"İşte bu, beş vakit namazın misalidir. Allah onlar sayesinde bütün hataları siler" buyurdu."
Buhari, Mevakit 6; Muslim, Mesacid 282, (666); Tirmizi, Emsal 5, (2872); Nesai, Salat 7, (1, 231); Muvatta,
Ama kılmayan bir kimse için böyle bir durum söz konusu değil
Artık o Cuma dan Cuma ya yada bayram dan bayrama kıldığı namazın ve yılda bir ay tuttuğu orucun kendisini namazın yükümlülüğünden kurtaracağını hayal etsin dursun.
Evet öyle hayal ediyor çünkü günahını az sevabını çok görüyor.
Oysa namazın telafisi ancak namaz dır.
Efendimiz şöyle buyuruyor;
Abdullah İbnu Mes`ud (ra) bize iki hadis rivayet etti. Bunlardan biri Hz. Peygamber (sav)`den di, diğeri de kendisinden.
Dedi ki:
"Mü`min günahını şöyle görür: "O, sanki üzerine her an düşme tehlikesi olan bir dağın dibinde oturmaktadır. Dağ düşer mi diye korkar durur. Facir ise, günahı burnunun üzerinden geçen bir sinek gibi görür"
İbnu Mes`ud bunu söyledikten sonra eliyle, şöyle diyerek, burnundan sinek kovalar gibi yapmıştır.
Ne olacak bir 5 lira sadaka verir Allah oynadığı sayısalları aldığı piyango biletlerini yaptığı israfları affediverir
Bir oruç tutar yediği haramlar affolur
Günahlar böylece bittikten sonra
Mübarek gecelerde bi tesbih namazı kılar bi bilmem kaçbin kere subhanallahi … duasını çeker tamaaam.
Allah bütün kazalarını affeder.
Ama öyle değil kişinin ahirette ilk sorgusu namaz
dır.
Efendimiz s.a.v şöyle buyuruyor;
(Kıyâmette kulun ilk sorguya çekileceği ibâdet namazdır. Namaz düzgün ise, diğer amelleri kabûl edilir, düzgün değilse, hiçbir ameli kabûl edilmez.)
[Taberânî)
İnş
Ama yanlış anlaşılmasın namazı tamam olan demek günde 5 vakit namaz kılan demek değildir.
İddia ediyorum 5 vakit namaz kılanların %90 ı benim gibi namazdan bihaber namazın önemini kimin huzurunda durduğunu, kavrayamadan okuduğu surelerin ve duaların anlamını bilmeden bir adet gibi kılıyor maalesef.
Hergün 5 defa alel acele abdestini alıyor aklında binbir türlü iş çözerken bi allahuekber dediğini biliyor birde esselamu aleykum verahmetullah dediğini.
Cuma günü camiye kurmalı bir oyuncak gibi gidiyor
Hutbenin cemaatin manasının kavrayamıyor
Neden tek tek değil de camaat olarak kıldığını bilmiyor
Cemaatte kimse kimseyi tanımıyor.
Hoca dersen çoğu görevini yapmış olmak için kuru kuru hutbeyi okuyor sanki cemaate uyuması için masal okuyor sessiz ruhsuz.
Oysa o kişi ye amiri bir görev verse ve dese ki;
-buna çok dikkat et yanlış olmasın!
O adam yanlış yapmayayım da fırça yemeyeyim diye ona öyle dikkat eder ki
O işi yaparken aklına başka hiçbirşey gelmez hatta bir an aklında olan diğer önemli şeyleri de unutur.
Yada bir öğrenci kurtarma yazılısında öyle dalmıştır ki beyni sadece okuduğu sorunun cevabını oda oda arıyor olur.
Demek ki benim gibi olan bu kişiler namaza
Ve dolayısıyla Allah a
Amirleri kadar öğretmenleri kadar önem vermiyorlar.
İşte böyle benim gibi olanların durumu eğer böyle devam ederse (Allah muhafaza)
Ahırette Allah o namazları bizim yüzümüze kirli bir bez gibi çarpacak
(imamı gazali kalplerin keşfi: Şeytanın hileleri hadisi)
-al bunu ben senden böyle namaz istemedim!
(subhanallah ne kötü bir akıbet)
Allah c.c buyuruyor c.c
1. Dini yalanlayanı gördün mü?
2. İşte o, yetimi şiddet ve sitemle itendir.
3. Yoksulu doyurmaya teşvik etmeyendir.
4. İşte (böyle) namaz kılanların vay haline ki,
5 Onlar namazlarından gaflet içindedirler.
maun suresi