Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Çocuk Gemisi
Çocuk Çocuğa Muhabbet
Hikaye Bahçesi
kıssadan hisse
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="ARİF" data-source="post: 18206" data-attributes="member: 536"><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">Kıssadan hisse...</span></strong></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">RİVAYET odur ki! Abbasi hükümdarı Harun Reşid’in “Cafer” adında bir veziri varmış, vezir itibarlı Bermeki aşiretindenmiş...</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">Bir gün Harun Reşid ile başveziri kırda bayırda, bağda bahçede dolaşmaya çıkmışlar.</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">Bir elma ağacı görmüşler, ama ağaç yüksek, tırmanıp koparmak mümkün değil...</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">Hikâye bu ya, hükümdar Harun Reşid, başvezirine “kıyak” yapmış, diz çökmüş, Cafer, hükümdarın omzuna basıp birkaç elma koparmış. Bahçıvan uzaktan seyrediyormuş; yanlarına gelince Harun Reşid adamı kutlamış, böyle elmalar yetiştirdiği için ödüllendirmek istemiş:</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">“Dile benden ne dilersen!”</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">Bahçıvan boynunu bükmüş:</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">“Bu başveziriniz Cafer var ya, ikimiz de aynı aşiretteniz, Bermeki aşiretinden. Sizden ricam benim kaydımı bu aşiretten silin.”</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">* * *</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">BAHÇIVAN o kadar ısrar etmiş ki, sonunda Harun Reşid kaydını silmiş...</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">Zaman geçmiş, başvezir Cafer işi azıtmış, hükümdarın arkasından komplolar kurup kendi aşiretinin hanedanını başa geçirmeye çalışmış...</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">Durumu anlayan Harun Reşid emretmiş:</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">“Başta Cafer, bu aşiretten kim varsa boynunu vurun!”</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">* * *</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">BİR süre sonra cellatlar gelmiş, yanlarında bahçıvan:</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">“Efendim, bu da aynı aşiretten ama, elinde sizin fermanınız var, aşiretten çıkarmışsınız...”</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">Harun Reşid hatırlamış:</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">“Yahu sen niye bu aşiretten çıkmak istemiştin?”</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">“Bu Cafer’in iki elma için hükümdarın omzuna bastığını görünce, bu adamın çıkarı için yapmayacağı iş yok, bana da zararı dokunmasın diye, beni bunlardan atın, dedim.”</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">Kıssadan hisse...</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">Ey kendilerini hükümdarın en yakını sananlar, bir gün bakarsınız ki kelle gitmiş...</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">Tabii iki binli yıllarda kelleler hikâyedeki gibi koparılmıyor.</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'">* * *</span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ARİF, post: 18206, member: 536"] [B][FONT=Times New Roman]Kıssadan hisse...[/FONT][/B] [FONT='Times New Roman']RİVAYET odur ki! Abbasi hükümdarı Harun Reşid’in “Cafer” adında bir veziri varmış, vezir itibarlı Bermeki aşiretindenmiş... Bir gün Harun Reşid ile başveziri kırda bayırda, bağda bahçede dolaşmaya çıkmışlar. Bir elma ağacı görmüşler, ama ağaç yüksek, tırmanıp koparmak mümkün değil... Hikâye bu ya, hükümdar Harun Reşid, başvezirine “kıyak” yapmış, diz çökmüş, Cafer, hükümdarın omzuna basıp birkaç elma koparmış. Bahçıvan uzaktan seyrediyormuş; yanlarına gelince Harun Reşid adamı kutlamış, böyle elmalar yetiştirdiği için ödüllendirmek istemiş: “Dile benden ne dilersen!” Bahçıvan boynunu bükmüş: “Bu başveziriniz Cafer var ya, ikimiz de aynı aşiretteniz, Bermeki aşiretinden. Sizden ricam benim kaydımı bu aşiretten silin.” * * * BAHÇIVAN o kadar ısrar etmiş ki, sonunda Harun Reşid kaydını silmiş... Zaman geçmiş, başvezir Cafer işi azıtmış, hükümdarın arkasından komplolar kurup kendi aşiretinin hanedanını başa geçirmeye çalışmış... Durumu anlayan Harun Reşid emretmiş: “Başta Cafer, bu aşiretten kim varsa boynunu vurun!” * * * BİR süre sonra cellatlar gelmiş, yanlarında bahçıvan: “Efendim, bu da aynı aşiretten ama, elinde sizin fermanınız var, aşiretten çıkarmışsınız...” Harun Reşid hatırlamış: “Yahu sen niye bu aşiretten çıkmak istemiştin?” “Bu Cafer’in iki elma için hükümdarın omzuna bastığını görünce, bu adamın çıkarı için yapmayacağı iş yok, bana da zararı dokunmasın diye, beni bunlardan atın, dedim.” Kıssadan hisse... Ey kendilerini hükümdarın en yakını sananlar, bir gün bakarsınız ki kelle gitmiş... Tabii iki binli yıllarda kelleler hikâyedeki gibi koparılmıyor. * * * [/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Çocuk Gemisi
Çocuk Çocuğa Muhabbet
Hikaye Bahçesi
kıssadan hisse
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…