durmuþ göktekin
Active member
KÖLELER, ESİRLER;
Savaşta esir düşen veya bir mal gibialınıp satılan insana, köle veya esir denir. Ya insan, kendini köleleştirmişveya esir etmişse ona ne denir? Maddi veya siyasi güce bağlı, dıştan gelenkölelikler olduğu gibi bir de doğrudan doğruya insanın kendi kendiniköleleştirmesi vardır. En tehlikeli kölelik ikincisidir. Başka bir iradeninköleliğinden kurtulmak kolaydır. Ama bir insan kendini kendine köle etmişse ondankurtulması zordur.
Sigara, içki, uyuşturucu, kumar, dahapek çok kötü huy bağımlılıkları insanları esir almış, köleleştirmiştir.Bunlardan kurtulmaları oldukça zordur. Bunların dışında, insanı köleleştiren okadar çok sebepler var ki saymakla bitmez. İnsanda bulunan her iyi sıfatınzıddı vardır. Onlardan pek çoğu insanı esir almış olabilir. Mesela kini,hasedi, buğzu, gıybeti, düşmanlığı, affetmeyişi, hoşgörüsüzlüğü. Yani gayriinsani düşünüş ve davranışları. Bunlar gibi daha akla gelen pek çok negatifsıfatların esiri olduğumuzu pek düşünmeyiz. Bütün bunlara rağmen kalkar bir dehürriyet isteriz. Kendi nefsine esir düşenler, kendine söz geçiremeyenler hürolduklarını zannederler ve hürriyet isterler.
İnsan olarak esaret altında bulunanhemcinslerimize acırız. Fakat acınacak halimizi de görmeyiz. Bugün evlerimizde;eşyaların esaretinde değil miyiz? Yine bugün elektronik cihazların esaretindeinleyen bir toplum haline gelmedik mi? Hayat standardı çıtamızı düşünmeden ve kontrolsüzbir şekilde yükseltmedik mi? Çoğumuz atlayamayıp çıtayı düşürmüyor muyuz? Hattaçıtayı kırmıyor muyuz? Canımız pahasına da olsa alışkanlıklarımızdanvazgeçemiyoruz. Elli yıldır sigara için bir arkadaşıma rastladım. Yaşı yetmişinüzerinde. Kalb ameliyatı olmuş. Şimdi de gırtlağın iki yan tarafından akciğerveya kalbe giden damarlar daralmış stend takılacağını söyledi. Avucunda çakmakve tek sigara var. Yakıp yakmama mücadelesi veriyor. Bakkaldan alacağı ikikiloluk yağı eve götüremediğini ifade etti. Nefes darlığı o kadar ağırlığıgötürmeye bile müsaade etmiyormuş. Nefsinin esaretinden bir türlükurtulamadığını söyledi. Dedim ki uykuda sigara içmiyorsun değil mi? Evetiçmiyorum, dedi. Öyle ise kendini uykuda kabul et ve içme, dedim. Ama bütünbunları yapmak ona zor geliyor. Kendi yakınlarımdan birine diyorum ki: Afedersen rahatlarsın ve af olunursun. Gel görkü bir türlü af edemiyor ve sürekliaf edememe duygusunun sıkıntısını ve rahatsızlığını yaşıyor. Kötü hasletler,patolojik hastalıktan daha ağır bir hastalık. Hastalanan bazı uzuvları ameliyatettiriyor veya organ nakliyle o hastalıktan kurtulma imkânı buluyorsunuz. Amahuy hastalığının ilacı yok, ameliyatı yok, nakli yok ki.
Nefsin ve kötü huyların esaretindenkurtulmak için İslam’a uyulmalıdır. Nefis öldürücü bir zehirse, İslam, o zehrinpanzehiridir. Zehirden faydalanıldığı gibi nefisten de faydalanılır. İnsannefsi sayesinde gelişir, inkişaf eder. Nefsanî isteklere karşı dini emirlersütre edilmelidir. Nefsin sel gibi gelen hevesinden İslam’ın hükümleriylekurtulmaya çalışmalıyız. Yani dini emirler nefsin önüne bent yapılmalıdır.
03.04. 2013
DurmuşGöktekin