Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
İslami Kütüphane
Tasavvufi Kütüphane
Kur’an ve sünnet penceresinden tasavvufi hayat (iii
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="mihrimah" data-source="post: 169416" data-attributes="member: 656"><p><em><strong><span style="color: darkslategray">Gerek İslam mutasavvıfları, gerekse tasavvuf konusunda araştırma yapan ‘’Nichalson, Massignon ve Roger Goraudy gibi batılı düşünürler tasavvufun iki kaynağı olduğunu; bunların Kur’an ve Sünnet olduğunu belirtmişledir.</span></strong></em></p><p><em><strong><span style="color: darkslategray"></span></strong></em></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><em><strong><span style="color: darkslategray">Tasavvuf müessesesinin Hz.Muhammed(Aleyhissalatu vesselam) döneminde bu adla</span></strong></em></span></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><strong><span style="color: darkslategray">anılmaması bizi aldatmamalıdır.</span></strong></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><em><strong><span style="color: darkslategray">Hz. Peygamber ve ashab tarafından bütün inceliği ile yaşanan tasavvufi hayat</span></strong></em></span></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><strong><span style="color: darkslategray">daha sonraki mana ulularınca devam ettirilmiştir Bu faaliyeti başlatıp yürütenler</span></strong></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><strong><span style="color: darkslategray">sufi denildiği için bunların tutum ve meşreplerine de tasavvuf denilmiştir.</span></strong></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><strong><span style="color: darkslategray">Tasavvufun, İslam toplumunda 3 ana konuyu icra ettiğini görürüz:</span></strong></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><em><strong><span style="color: darkslategray">1-Bidatlere karşı çıkış</span></strong></em></span></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><em><strong><span style="color: darkslategray">2-Ruhi yükselişi temin</span></strong></em></span></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><em><strong><span style="color: darkslategray">3-Tebliğ faaliyetlerinde bulunma</span></strong></em></span></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><em><strong><span style="color: darkslategray">Bu üç ana konuyu icra ederlerken hiç şüphesiz, Kur’an ve Sünnet temel dayanak noktası</span></strong></em></span></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><em><strong><span style="color: darkslategray">olmuştur. Ayrıca tasavvufi düşüncenin temelini oluşturan ‘’Güzel ahlak’’, ’’Tevbe’’,</span></strong></em></span></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><strong><span style="color: darkslategray">’’Zühd’’,’’Sabır’’,’’Şükür’’,’’Muhabbetullah’’,’’Zikir’’,’’Tevekkül’’,’Teslimiyet’’,’İhlas’’ gibi ıstılah ve ameller Kur’an-ı Kerim’in ve sünnetin en fazla teşvik ettiği konulardır.</span></strong></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><em><strong><span style="color: darkslategray">Konunun anlaşılması bakımından bazı mutasavvıfların tasavvuf ile ilgili sözlerini de burada nakletmek istiyorum.</span></strong></em></span></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><strong><span style="color: darkslategray">Cüneyd el-Bağdadi:’’Tasavvuf ilmimiz, Kitap ve Sünnetle kayıtlanmıştır. Kur’an okumayan, Hadis okumayan, fıkıh öğrenmeyen kimseye uymak caiz değildir.’’</span></strong></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><strong><span style="color: darkslategray">Suhreverdi:’’Güzel ahlakın elde edilmesi, çirkin şeylerden de el çekilmesi şeklinde olduğundan, amellerin en güzelidir.’’</span></strong></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><strong><span style="color: darkslategray">El-Kattani: “Tasavvuf tamamıyla güzel ahlaktan ibarettir. Ahlakça senden güzel olan, tasavvuf yolunda da senden ileridir.’’</span></strong></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><strong><span style="color: darkslategray">İmam-ı Rabbani:’’Tarikat ve hakikat; şeriatın üçüncü merhalesi olan ihlâsı elde etmede birer hizmetçidir.’’</span></strong></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><strong><span style="color: darkslategray">Ebu Said el-Harraz: Zahir ilme ters düşen her batıni hal ve ilim batıldır.’’</span></strong></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><strong><span style="color: darkslategray">Cüneyd el-Bağdadi:’’Bizim bu tasavvuf ilmimiz, Resulullah’ın hadisleri ile iç içe, tamamen onlara bağlı bir durumdadır.’’</span></strong></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><strong><span style="color: darkslategray">Tasavvufi hayatın temelini, Hz. Peygamberin ruhi hayatı ve zahidane yaşantısı oluşturmaktadır.</span></strong></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><em><strong><span style="color: darkslategray">Her sufinin kendinden önceki mürşidin terbiyesi altında manevi terbiyesini tamamlaması ve terbiye şeklinin bir silsile şeklinde Hz. Peygambere ulaşması esastır. Çünkü Allah Teâlâ kendi sevgisinin ispatını Resulüne uymaya bağlamış aksine gidenlerin değil veli, mümin bile olamayacağı uyarısında bulunmuştur.</span></strong></em></span></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><em><strong><span style="color: darkslategray">Tasavvufun temel konularından biri de veli ve velayet konusudur. Bir Hadis-i Kudside Cenab-ı Allah şöyle buyuruyor: “Her kim benim veli kullarımdan birisine düşman olursa, şüphesiz ki bende ona harp açarım. Kulum bana nafile ibadetlerle devamlı yaklaşır; nihayet onu severim. Bir kere onu sevdim mi artık ben o kulun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olurum. Benden herhangi bir şey isterse onu verir, bana sığınırsa muhakkak onu himaye ederim.’’(Buhari, Rikak)</span></strong></em></span></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><em><strong><span style="color: darkslategray">Bir başka Hadis-i Kutside ise Cenab-ı Allah şöyle buyuruyor:’’Kim benim velilerimden birini hafife alırsa, bana düşman olarak karşıma çıkmış olur.’’(Taberani,el-Mücemül-Kebir)</span></strong></em></span></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><em><strong><span style="color: darkslategray">Yunus suresi 62-63 ve 64. Ayetlerde ise Cenab-ı Allah şöyle buyuruyor:</span></strong></em></span></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><em><strong><span style="color: darkslategray">‘’Haberiniz olsun ki Allah’ın velileri için hiçbir korku yoktur. Onlar mahzunda olacak değillerdir. Onlar, iman edip takvaya ulaşmış kimselerdir. Dünya hayatında da, ahiret hayatında da onlar için nice müjde ve kerametler vardır…’</span></strong></em></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><em><strong><span style="color: darkslategray"> Muhammed KOCAKAYA</span></strong></em></span></p><p><em></em></p><p><em></em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mihrimah, post: 169416, member: 656"] [I][B][COLOR=darkslategray]Gerek İslam mutasavvıfları, gerekse tasavvuf konusunda araştırma yapan ‘’Nichalson, Massignon ve Roger Goraudy gibi batılı düşünürler tasavvufun iki kaynağı olduğunu; bunların Kur’an ve Sünnet olduğunu belirtmişledir.[FONT=Verdana][/FONT] [/COLOR][/B][/I] [FONT=Verdana][I][B][COLOR=darkslategray]Tasavvuf müessesesinin Hz.Muhammed(Aleyhissalatu vesselam) döneminde bu adla[/COLOR][/B][/I][/FONT] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=darkslategray]anılmaması bizi aldatmamalıdır.[/COLOR][/B][/I] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [FONT=Verdana][I][B][COLOR=darkslategray]Hz. Peygamber ve ashab tarafından bütün inceliği ile yaşanan tasavvufi hayat[/COLOR][/B][/I][/FONT] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=darkslategray]daha sonraki mana ulularınca devam ettirilmiştir Bu faaliyeti başlatıp yürütenler[/COLOR][/B][/I] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=darkslategray]sufi denildiği için bunların tutum ve meşreplerine de tasavvuf denilmiştir.[/COLOR][/B][/I] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=darkslategray]Tasavvufun, İslam toplumunda 3 ana konuyu icra ettiğini görürüz:[/COLOR][/B][/I] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [FONT=Verdana][I][B][COLOR=darkslategray]1-Bidatlere karşı çıkış[/COLOR][/B][/I][/FONT] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [FONT=Verdana][I][B][COLOR=darkslategray]2-Ruhi yükselişi temin[/COLOR][/B][/I][/FONT] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [FONT=Verdana][I][B][COLOR=darkslategray]3-Tebliğ faaliyetlerinde bulunma[/COLOR][/B][/I][/FONT] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [FONT=Verdana][I][B][COLOR=darkslategray]Bu üç ana konuyu icra ederlerken hiç şüphesiz, Kur’an ve Sünnet temel dayanak noktası[/COLOR][/B][/I][/FONT] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [FONT=Verdana][I][B][COLOR=darkslategray]olmuştur. Ayrıca tasavvufi düşüncenin temelini oluşturan ‘’Güzel ahlak’’, ’’Tevbe’’,[/COLOR][/B][/I][/FONT] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=darkslategray]’’Zühd’’,’’Sabır’’,’’Şükür’’,’’Muhabbetullah’’,’’Zikir’’,’’Tevekkül’’,’Teslimiyet’’,’İhlas’’ gibi ıstılah ve ameller Kur’an-ı Kerim’in ve sünnetin en fazla teşvik ettiği konulardır.[/COLOR][/B][/I] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [FONT=Verdana][I][B][COLOR=darkslategray]Konunun anlaşılması bakımından bazı mutasavvıfların tasavvuf ile ilgili sözlerini de burada nakletmek istiyorum.[/COLOR][/B][/I][/FONT] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=darkslategray]Cüneyd el-Bağdadi:’’Tasavvuf ilmimiz, Kitap ve Sünnetle kayıtlanmıştır. Kur’an okumayan, Hadis okumayan, fıkıh öğrenmeyen kimseye uymak caiz değildir.’’[/COLOR][/B][/I] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=darkslategray]Suhreverdi:’’Güzel ahlakın elde edilmesi, çirkin şeylerden de el çekilmesi şeklinde olduğundan, amellerin en güzelidir.’’[/COLOR][/B][/I] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=darkslategray]El-Kattani: “Tasavvuf tamamıyla güzel ahlaktan ibarettir. Ahlakça senden güzel olan, tasavvuf yolunda da senden ileridir.’’[/COLOR][/B][/I] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=darkslategray]İmam-ı Rabbani:’’Tarikat ve hakikat; şeriatın üçüncü merhalesi olan ihlâsı elde etmede birer hizmetçidir.’’[/COLOR][/B][/I] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=darkslategray]Ebu Said el-Harraz: Zahir ilme ters düşen her batıni hal ve ilim batıldır.’’[/COLOR][/B][/I] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=darkslategray]Cüneyd el-Bağdadi:’’Bizim bu tasavvuf ilmimiz, Resulullah’ın hadisleri ile iç içe, tamamen onlara bağlı bir durumdadır.’’[/COLOR][/B][/I] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [I][B][COLOR=darkslategray]Tasavvufi hayatın temelini, Hz. Peygamberin ruhi hayatı ve zahidane yaşantısı oluşturmaktadır.[/COLOR][/B][/I] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [FONT=Verdana][I][B][COLOR=darkslategray]Her sufinin kendinden önceki mürşidin terbiyesi altında manevi terbiyesini tamamlaması ve terbiye şeklinin bir silsile şeklinde Hz. Peygambere ulaşması esastır. Çünkü Allah Teâlâ kendi sevgisinin ispatını Resulüne uymaya bağlamış aksine gidenlerin değil veli, mümin bile olamayacağı uyarısında bulunmuştur.[/COLOR][/B][/I][/FONT] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [FONT=Verdana][I][B][COLOR=darkslategray]Tasavvufun temel konularından biri de veli ve velayet konusudur. Bir Hadis-i Kudside Cenab-ı Allah şöyle buyuruyor: “Her kim benim veli kullarımdan birisine düşman olursa, şüphesiz ki bende ona harp açarım. Kulum bana nafile ibadetlerle devamlı yaklaşır; nihayet onu severim. Bir kere onu sevdim mi artık ben o kulun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olurum. Benden herhangi bir şey isterse onu verir, bana sığınırsa muhakkak onu himaye ederim.’’(Buhari, Rikak)[/COLOR][/B][/I][/FONT] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [FONT=Verdana][I][B][COLOR=darkslategray]Bir başka Hadis-i Kutside ise Cenab-ı Allah şöyle buyuruyor:’’Kim benim velilerimden birini hafife alırsa, bana düşman olarak karşıma çıkmış olur.’’(Taberani,el-Mücemül-Kebir)[/COLOR][/B][/I][/FONT] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [FONT=Verdana][I][B][COLOR=darkslategray]Yunus suresi 62-63 ve 64. Ayetlerde ise Cenab-ı Allah şöyle buyuruyor:[/COLOR][/B][/I][/FONT] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [FONT=Verdana][I][B][COLOR=darkslategray]‘’Haberiniz olsun ki Allah’ın velileri için hiçbir korku yoktur. Onlar mahzunda olacak değillerdir. Onlar, iman edip takvaya ulaşmış kimselerdir. Dünya hayatında da, ahiret hayatında da onlar için nice müjde ve kerametler vardır…’[/COLOR][/B][/I][/FONT] [FONT=Verdana][I][B][COLOR=darkslategray] Muhammed KOCAKAYA[/COLOR][/B][/I][/FONT] [I] [B][COLOR=darkslategray][/COLOR][/B][/I] [FONT=Verdana][I][B][COLOR=darkslategray] [/COLOR][/B][/I][/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
İslami Kütüphane
Tasavvufi Kütüphane
Kur’an ve sünnet penceresinden tasavvufi hayat (iii
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…