Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb-ü sitte-Ashabın Faziletleri
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="müdavim" data-source="post: 169763" data-attributes="member: 5987"><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">BERÂ İBNU MÂLİK RADIYALLAHU ANH</span></span></p><p> </p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">4434 - Hz. Enes İbnu Mâlik radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Saçı sakalı birbirine karışmış, eski püskü elbiseler içinde, kimsenin itibar etmediği niceleri vardır ki, Allah'a kasemde bulunsa, Allah onun yeminini boşa çıkarmaz. İşte Berâ İbnu Mâlik öylelerindendir."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">Tirmizi, Menakıb, (3853).</span></span></p><p> </p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">SABİT İBNU KAYS İBNU ŞEMMAS RADIYALLAHU ANH</span></span></p><p> </p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">4435 - Hz. Enes İbnu Mâlik radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, Sâbit İbnu Kays'ı kaybetmişti. Bir adam: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Ey Allah'ın Resûlü! Ben onun yerini biliyorum!" dedi ve gidip evinde oturmuş, başı önde ağlıyor vaziyette buldu. </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Neyin var, (niye ağlıyorsun)?" dedi. </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"(Sorma), Şerr var! Sesim, "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın sesinin üstüne çıkıyordu, bütün amelim gitti, cehennemliğim" dedi. Adam, Sâbit'in bu sözlerini işitince doğru Aleyhissalâtu vesselâm'a geldi ve durumu haber verdi. </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Ona git ve şöyle buyurdular, sen cehennemlik değilsin, bilakis sen cennetliksin!"</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">Buhari, Menakıb 25, Tefsir, Hucurat 1; Müslim, İman 187, (119).</span></span></p><p> </p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">4436 - Müslim'in bir rivayetinde: "Allah Teâla'nın şu ayeti indiği zaman (mealen): "Ey iman edenler! Seslerinizi, Peygamber'in sesinden fazla yükseltmeyin!..." (Hucurât 2), Sabit radıyallahu anh evinde oturup ağlamaya başladı. "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm onu aradı..." şeklindedir."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">Müslim, İman 187, (119).</span></span></p><p> </p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">ADİYY İBNU HATİM RADIYALLAHU ANH</span></span></p><p> </p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">4437 - Hz. Adiyy radıyallahu anh anlatıyor: "Kavmimden bir grupla Ömer İbnu'l-Hattab radıyallahu anh'ın yanına geldim. Tayy kabilesine mensup her bir adam için ikibin (dirhem) tahsisat ayırdı, benden ise yüz çevirdi. Ben kurşısına geçtim, yine benden yüz çevirdi. Ben tekrar karşı tarafına geçtim. O yine bana tersini döndü. Bu durumda, ben: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Ey mü'minlerin emiri! Beni tanıyor musun?" dedim. Güldü ve: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Evet! Vallahi seni tanıyorum!" dedi ve ilave etti: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Onlar kâfirken sen iman etmiştin. Onlar yüz çevirirken sen gelmiş (teslim olmuş)tun. Onlar ahdinden cayarken sen ahdinde sadık kalmıştın. Ayrıca, "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın yüzünü ve Ashab'ının yüzlerini ağartan ilk zekât parası da, senin Tayy kabilesinden Resûlullah7a getirdiğin zekat parası olmuştu." </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">(Hz. Ömer bu sözlerinden) sonra, (bana vermeyişinin) özrünü beyana geçti ve dedi ki: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Ben, fakirlik sebebiyle yoksul duruma düşenlere tahsisat ayırdım. Onlar aşiretlerinin seyyidleridir. Temsil ettikleri adamlarının (ârız olacak kıtlık hallerinde onlara infak gibi) hukuklarını üzerlerinde taşımaktadırlar. (Bu sebeple, geride kalan adamları adına onlara tahsisat verdim)." </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">Bu açıklama üzerine Adiyy, Hz. Ömer'e: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Öyleyse tamam, bana vermemeni normal karşılarım" dedi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">Bu rivayeti müellif, Buhari ve Müslim'e nisbet etmektedir. Buhari'de mevcut değildir. Müslim'de muhtasar olarak gelmiştir (Fezailu's-Sahabe 196, (2523), Rivayet, Ahmed İbnu Hanbel'in Müsned'inde yer almaktadır (1, 45).</span></span></p><p> </p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">HZ. EBU HÜREYRE RADIYALLAHU ANH</span></span></p><p> </p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">4438 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Ey Allah'ın Resulü! dedim, senden çok güzel şeyler işitiyorum, fakat ezberimde tutamıyorum!" </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Ridanı aç!" emrettiler. Ben de açtım. (Dua buyurdu, sonra topladım). Bundan sonra bana çok hadis söyledi. Ben söylediklerinden hiçbirini unutmadım."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">Buhari, İlim 42; Müslim, Fezailu's-Sahabe 159, (2492); Tirmizi, Menakıb (3833, 3824).</span></span></p><p> </p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">CÜLEYBİB RADIYALLAHU ANH</span></span></p><p> </p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">4439 - Ebu Berze el-Eslemi radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm gazvelerinden birinde idi. Allah Teala Hazretleri genimet nasib etti. Ashab'ına "(Arkadaşlarınızdan) herhangi bir kayıp verdiniz mi?" diye sordu. </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Evet! dediler. Falanca, falanca ve falanca!" Resûlullah yine sordu: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Başka bir kaybınız var mı?" Ashab: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Evet! Falanca, falanca, falanca!" dediler. Aleyhissalatu vesselam yine sordu: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Başka bir kaybınız yok mu?" </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Hayır! Yok!" dediler. </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"Ama ben Cüleybib'i kaybettim (Onu arayın!)" emretti. Ashab onu aradı ve öldürmüş olduğu yedi kişinin yanında bulundu. Düşmanlar da onu öldürmüşlerdi. Aleyhissalatu vesselam gidip başucunda durdu ve: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">"O, yedi kişiyi öldürmüş, onlar da onu öldürmüşler! Bu bendendir, ben de ondanım. Bu bendendir, ben de ondanım" buyurdu. Sonra Cüleybib'i kolları arasına aldı. Ona, Resûlullah'ın kollarından başka yatak olmamıştı." </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">Ravi devamla der ki: "Ona bir mezar kazıldı. Kabrinin içine konuldu." Gusledildiğini zikretmedi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: purple">Müslim, Fezailu's-Sahabe 131, (2472).</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="müdavim, post: 169763, member: 5987"] [SIZE=4][COLOR=purple]BERÂ İBNU MÂLİK RADIYALLAHU ANH[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=#800080][/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]4434 - Hz. Enes İbnu Mâlik radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Saçı sakalı birbirine karışmış, eski püskü elbiseler içinde, kimsenin itibar etmediği niceleri vardır ki, Allah'a kasemde bulunsa, Allah onun yeminini boşa çıkarmaz. İşte Berâ İbnu Mâlik öylelerindendir."[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]Tirmizi, Menakıb, (3853).[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=#800080][/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]SABİT İBNU KAYS İBNU ŞEMMAS RADIYALLAHU ANH[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=#800080][/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]4435 - Hz. Enes İbnu Mâlik radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, Sâbit İbnu Kays'ı kaybetmişti. Bir adam: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Ey Allah'ın Resûlü! Ben onun yerini biliyorum!" dedi ve gidip evinde oturmuş, başı önde ağlıyor vaziyette buldu. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Neyin var, (niye ağlıyorsun)?" dedi. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"(Sorma), Şerr var! Sesim, "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın sesinin üstüne çıkıyordu, bütün amelim gitti, cehennemliğim" dedi. Adam, Sâbit'in bu sözlerini işitince doğru Aleyhissalâtu vesselâm'a geldi ve durumu haber verdi. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Ona git ve şöyle buyurdular, sen cehennemlik değilsin, bilakis sen cennetliksin!"[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]Buhari, Menakıb 25, Tefsir, Hucurat 1; Müslim, İman 187, (119).[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=#800080][/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]4436 - Müslim'in bir rivayetinde: "Allah Teâla'nın şu ayeti indiği zaman (mealen): "Ey iman edenler! Seslerinizi, Peygamber'in sesinden fazla yükseltmeyin!..." (Hucurât 2), Sabit radıyallahu anh evinde oturup ağlamaya başladı. "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm onu aradı..." şeklindedir."[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]Müslim, İman 187, (119).[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=#800080][/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]ADİYY İBNU HATİM RADIYALLAHU ANH[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=#800080][/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]4437 - Hz. Adiyy radıyallahu anh anlatıyor: "Kavmimden bir grupla Ömer İbnu'l-Hattab radıyallahu anh'ın yanına geldim. Tayy kabilesine mensup her bir adam için ikibin (dirhem) tahsisat ayırdı, benden ise yüz çevirdi. Ben kurşısına geçtim, yine benden yüz çevirdi. Ben tekrar karşı tarafına geçtim. O yine bana tersini döndü. Bu durumda, ben: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Ey mü'minlerin emiri! Beni tanıyor musun?" dedim. Güldü ve: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Evet! Vallahi seni tanıyorum!" dedi ve ilave etti: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Onlar kâfirken sen iman etmiştin. Onlar yüz çevirirken sen gelmiş (teslim olmuş)tun. Onlar ahdinden cayarken sen ahdinde sadık kalmıştın. Ayrıca, "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın yüzünü ve Ashab'ının yüzlerini ağartan ilk zekât parası da, senin Tayy kabilesinden Resûlullah7a getirdiğin zekat parası olmuştu." [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple](Hz. Ömer bu sözlerinden) sonra, (bana vermeyişinin) özrünü beyana geçti ve dedi ki: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Ben, fakirlik sebebiyle yoksul duruma düşenlere tahsisat ayırdım. Onlar aşiretlerinin seyyidleridir. Temsil ettikleri adamlarının (ârız olacak kıtlık hallerinde onlara infak gibi) hukuklarını üzerlerinde taşımaktadırlar. (Bu sebeple, geride kalan adamları adına onlara tahsisat verdim)." [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]Bu açıklama üzerine Adiyy, Hz. Ömer'e: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Öyleyse tamam, bana vermemeni normal karşılarım" dedi."[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]Bu rivayeti müellif, Buhari ve Müslim'e nisbet etmektedir. Buhari'de mevcut değildir. Müslim'de muhtasar olarak gelmiştir (Fezailu's-Sahabe 196, (2523), Rivayet, Ahmed İbnu Hanbel'in Müsned'inde yer almaktadır (1, 45).[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=#800080][/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]HZ. EBU HÜREYRE RADIYALLAHU ANH[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=#800080][/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]4438 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Ey Allah'ın Resulü! dedim, senden çok güzel şeyler işitiyorum, fakat ezberimde tutamıyorum!" [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Ridanı aç!" emrettiler. Ben de açtım. (Dua buyurdu, sonra topladım). Bundan sonra bana çok hadis söyledi. Ben söylediklerinden hiçbirini unutmadım."[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]Buhari, İlim 42; Müslim, Fezailu's-Sahabe 159, (2492); Tirmizi, Menakıb (3833, 3824).[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=#800080][/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]CÜLEYBİB RADIYALLAHU ANH[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]4439 - Ebu Berze el-Eslemi radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm gazvelerinden birinde idi. Allah Teala Hazretleri genimet nasib etti. Ashab'ına "(Arkadaşlarınızdan) herhangi bir kayıp verdiniz mi?" diye sordu. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Evet! dediler. Falanca, falanca ve falanca!" Resûlullah yine sordu: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Başka bir kaybınız var mı?" Ashab: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Evet! Falanca, falanca, falanca!" dediler. Aleyhissalatu vesselam yine sordu: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Başka bir kaybınız yok mu?" [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Hayır! Yok!" dediler. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"Ama ben Cüleybib'i kaybettim (Onu arayın!)" emretti. Ashab onu aradı ve öldürmüş olduğu yedi kişinin yanında bulundu. Düşmanlar da onu öldürmüşlerdi. Aleyhissalatu vesselam gidip başucunda durdu ve: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]"O, yedi kişiyi öldürmüş, onlar da onu öldürmüşler! Bu bendendir, ben de ondanım. Bu bendendir, ben de ondanım" buyurdu. Sonra Cüleybib'i kolları arasına aldı. Ona, Resûlullah'ın kollarından başka yatak olmamıştı." [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]Ravi devamla der ki: "Ona bir mezar kazıldı. Kabrinin içine konuldu." Gusledildiğini zikretmedi."[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=purple]Müslim, Fezailu's-Sahabe 131, (2472).[/COLOR][/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb-ü sitte-Ashabın Faziletleri
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…