Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb- ü sitte- Kesb(kazanç)
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="müdavim" data-source="post: 170679" data-attributes="member: 5987"><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">DAMIZLIK HAYVANIN SUYU</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">5157 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Kilâb kabilesinden bir adam, Resûlullah'a damızlık hayvanın suyundan (para almayı) sordu. Aleyhissalatu vesselam yasakladı. Adam:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">"Ey Allah'ın Resûlü! Biz damızlığı aştırıyoruz da, böze ikramda bulunuyorlar!" dedi. Aleyhissalatu vesselam ikramda bulunmaya ruhsat verdi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">Tirmizi, Büyü 45, (1274); Nesai, Büyü 94, (7, 360).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">KUSÂME</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">5158 - el-Hurdi radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm (bir gün bize):</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">"Kusâmeden sakının!" buyurdular. Biz: "Kusâme de nedir?" dedik.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">"Bir cemaatin başında bulunan bir kimse (birşey taksim ettiği zaman) berikinin ve ötekinin hisselerinden bir şeyler alır(sa, işte bu aldığı şey kusâmedir)."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">Ebu Davud, Cihad 179, (2783, 2784).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">MADEN</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">5159 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Bir adam kendisine on dinar borçlu olan bir alacaklısının peşine düştü ve:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">"Vallahi borcunu ödeyinceye veya bana bir kefil getirinceye kadar arkanı bırakmayacağım!" dedi. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam o borcu üzerine aldı. Sonra adam, üzerine aldığı miktarı Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a getirdi. Aleyhissalatu vesselam adama:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">"Bu parayı nereden buldun?" diye sordu. Adam: "Madenden!" dedi. Aleyhissalatu vesselam:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">"Öyleyse bizim buna ihtiyacımız yok! Onda hayır da yok" buyurdu ve borcu ona bedel ödeyiverdi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">Ebu Davud, Büyü 2, (3328); İbnu Mace, Sadakat 9, (2406).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">SULTANIN İHSANI</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">5160 - Abdullah İbnu Amr İbni's-Sa'di, Hz. Ömer radıyallahu anh'tan naklediyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bana ihsanda bulunurdu. Ben de: "Siz bunu, benden daha muhtaca verin" diyordum. Aleyhissalatu vesselam da:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">"Al bunu! Sen beklemez ve istemez olduğun halde sana geleni al! Bu şekilde gelmezse, nefsini peşine takma!" buyurdu."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">Buhari, Akham 17, Zekat 51; Müslim, Zekat 110, (1045).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">Bir rivayette şu ziyade gelmiştir: "Bu sebeple İbnu Ömer radıyallahu anhüma, ne bir şey isterdi, ne de kendine ihsan edilen bir şeyi reddederdi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">5161 - Bir diğer rivayette şöyle denmiştir: "Hz. Ömer radıyallahu anh beni, zekat (toplama işine) tayin etti. Bu işi tamamlayınca bana ücret verilmesini emretti. Ben:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">"Ben Allah rızası için çalıştım, ücretim Allah üzerinedir!" dedim. Hz. Ömer:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">"Sen, sana verileni al. Nitekim ben de Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm zamanında çalışmıştım. Bana ücret verdi. hatta (ilk seferinde) ben de senin söylediğini söyledim. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam bana:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">"Sen istemediğin halde sana birşeyler verilirse, onu al ye ve tasadduk et!" buyurdular" dedi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">5162 - Selim İbnu Mutayr babasından naklen anlatıyor: "Bir adamın şöyle söylediğini işittim:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm 'ın (Veda Haccı sırasında hutbede) şöyle söylediğini işittim:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">"Ey insanlar! İhsanları, onlar ihsan kaldığı müddetçe alın! Ne zaman, Kureyş saltanat kavgasına düşer ve ihsan dininizden rüşvet mukabili olursa, o zaman onu bırakın ve almayın!"</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">Ebu Davud, Harac 17, (2958, 2959).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">İKİ YARIŞÇI</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">5163 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm iki yarışçının yemeğini nehyetti: Müsabaka ve kumar."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">Ebu Davud, Et'ime 7, (3754).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">MEKS (USULSÜZ VERGİ)</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">5164 - Ukbe İbnu Âmir radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm 'ın: "Cennete meks sahibi girmeyecektir!" dediğini işittim."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DimGray">Ebu Davud, Harac 7, (2937).</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="müdavim, post: 170679, member: 5987"] [SIZE="4"][COLOR="DimGray"]DAMIZLIK HAYVANIN SUYU 5157 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Kilâb kabilesinden bir adam, Resûlullah'a damızlık hayvanın suyundan (para almayı) sordu. Aleyhissalatu vesselam yasakladı. Adam: "Ey Allah'ın Resûlü! Biz damızlığı aştırıyoruz da, böze ikramda bulunuyorlar!" dedi. Aleyhissalatu vesselam ikramda bulunmaya ruhsat verdi." Tirmizi, Büyü 45, (1274); Nesai, Büyü 94, (7, 360). KUSÂME 5158 - el-Hurdi radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm (bir gün bize): "Kusâmeden sakının!" buyurdular. Biz: "Kusâme de nedir?" dedik. "Bir cemaatin başında bulunan bir kimse (birşey taksim ettiği zaman) berikinin ve ötekinin hisselerinden bir şeyler alır(sa, işte bu aldığı şey kusâmedir)." Ebu Davud, Cihad 179, (2783, 2784). MADEN 5159 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Bir adam kendisine on dinar borçlu olan bir alacaklısının peşine düştü ve: "Vallahi borcunu ödeyinceye veya bana bir kefil getirinceye kadar arkanı bırakmayacağım!" dedi. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam o borcu üzerine aldı. Sonra adam, üzerine aldığı miktarı Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a getirdi. Aleyhissalatu vesselam adama: "Bu parayı nereden buldun?" diye sordu. Adam: "Madenden!" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Öyleyse bizim buna ihtiyacımız yok! Onda hayır da yok" buyurdu ve borcu ona bedel ödeyiverdi." Ebu Davud, Büyü 2, (3328); İbnu Mace, Sadakat 9, (2406). SULTANIN İHSANI 5160 - Abdullah İbnu Amr İbni's-Sa'di, Hz. Ömer radıyallahu anh'tan naklediyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bana ihsanda bulunurdu. Ben de: "Siz bunu, benden daha muhtaca verin" diyordum. Aleyhissalatu vesselam da: "Al bunu! Sen beklemez ve istemez olduğun halde sana geleni al! Bu şekilde gelmezse, nefsini peşine takma!" buyurdu." Buhari, Akham 17, Zekat 51; Müslim, Zekat 110, (1045). Bir rivayette şu ziyade gelmiştir: "Bu sebeple İbnu Ömer radıyallahu anhüma, ne bir şey isterdi, ne de kendine ihsan edilen bir şeyi reddederdi." 5161 - Bir diğer rivayette şöyle denmiştir: "Hz. Ömer radıyallahu anh beni, zekat (toplama işine) tayin etti. Bu işi tamamlayınca bana ücret verilmesini emretti. Ben: "Ben Allah rızası için çalıştım, ücretim Allah üzerinedir!" dedim. Hz. Ömer: "Sen, sana verileni al. Nitekim ben de Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm zamanında çalışmıştım. Bana ücret verdi. hatta (ilk seferinde) ben de senin söylediğini söyledim. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam bana: "Sen istemediğin halde sana birşeyler verilirse, onu al ye ve tasadduk et!" buyurdular" dedi." 5162 - Selim İbnu Mutayr babasından naklen anlatıyor: "Bir adamın şöyle söylediğini işittim: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm 'ın (Veda Haccı sırasında hutbede) şöyle söylediğini işittim: "Ey insanlar! İhsanları, onlar ihsan kaldığı müddetçe alın! Ne zaman, Kureyş saltanat kavgasına düşer ve ihsan dininizden rüşvet mukabili olursa, o zaman onu bırakın ve almayın!" Ebu Davud, Harac 17, (2958, 2959). İKİ YARIŞÇI 5163 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm iki yarışçının yemeğini nehyetti: Müsabaka ve kumar." Ebu Davud, Et'ime 7, (3754). MEKS (USULSÜZ VERGİ) 5164 - Ukbe İbnu Âmir radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm 'ın: "Cennete meks sahibi girmeyecektir!" dediğini işittim." Ebu Davud, Harac 7, (2937).[/COLOR][/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb- ü sitte- Kesb(kazanç)
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…