Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb- ü sitte- Kıssalar
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="müdavim" data-source="post: 170692" data-attributes="member: 5987"><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">ÂD KAVMİNİ HELÂK EDEN RÜZGÂRIN KISSASI</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">4962 - Ebu Vâil, Rebi'a kabilesinden el-Hâris İbnu Yezid el-Bekri adında bir adamdan naklen anlatıyor:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Medine'ye gelmiştim, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın yanına gittim. Mescid, cemaatle dolu idi. Orada dalgalanan siyah bayraklar vardı. Hz. Bilal radıyallahu anh kılıcını kuşanmış, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın yanında duruyordu. Ben: "Bu insanların derdi ne, (ne oluyor)? diye sordum.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Amr İbnu'l-Âs'ı, Rebi'a'ya doğru göndermek istiyor, (onun hazırlığı var)!" dediler. Ben:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Âd elçisi gibi olmaktan Allah'a sığınırım" dedim. Aleyhissalâtu vesselâm: "Âd elçisi de nedir?" buyurdular. Ben:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Bunu çok iyi bilen kimseye düştünüz. Âd (kavmi) kıtlığa uğrayınca Kayl'ı kendileri için su aramaya gönderdi. Kayl da, Bekr İbnu Muâviye'ye uğradı. O, buna şarap içirdi ve Mekke'de o sıralarda seslerinin ve tegannisinin güzelliğiyle meşhur Cerâde isminde iki cariye de şarkılar söyledi. (Bu suretle bir ay kadar kaldıktan) sonra, Mühre (İbnu Haydân Kabilesi'nin) dağına müteveccihen oradan ayrıldı. Dedi ki:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Ey Allahım! Ben sana ne tedavi edeceğim bir hasta, ne de fiyesini ödeyeceğim bir esir için gelmedim. Sen kulunu, sulayıcı olduğun müddetçe sula. Onunla birlikte Bekr İbnu Muâviye'yi de sula. -Böylece kendisine içirdiği şarap için ona teşekkür eder.-</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">Bunun üzerine onun için üç parça bulut yükseltildi. Biri kızıl, biri beyaz, biri de siyah. Ona: "bunlardan birini seç!" denildi. O, bunlardan siyah olanını seçti. Ona:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Âd kavminden tek kişiyi bırakmayıp helak edecek bu bulutu toz duman olarak al!" denildi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">Bunu söyleyince Aleyhissalâtu vesselâm:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"(Onlara) sadece şu -yüzük halkası- miktarında rüzgâr gönderildi" buyurdular ve arkasından şu meâldeki âyet-i kerimeyi tilavet ettiler: "Âd (kavminin helâk edilmesinde) de (ibret vardır). hani onların üzerine o kısır rüzgârı göndermiştik. Öyle bir rüzgâr ki, her uğradığı şeyi (yerinde) bırakmıyor, mutlaka onu kül gibi savuruyordu" (Zariyat 41-42).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">Tirmizi, Tefsir, Zariyat, (3269, 3270).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">KEL, ALATENLİ VE ÂMÂ'NIN KISSASI</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">4963 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Benî İsrail'den üç kişi vardı: Biri alatenli, biri kel, biri de âmâ. Allah bunları imtihan etmek istedi. Bu maksadla onlara (insan suretinde) bir melek gönderdi.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">Melek önce alatenliye geldi. Ve: "En çok neyi seversin?" dedi. Adam:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Güzel bir renk, güzel bir cild, insanları benden tiksindiren halin gitmesini!" dedi. Melek onu meshetti. Derken çirkinliği gitti, güzel bir renk, güzel bir cild sahibi oldu. Melek ona tekrar sordu:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Hangi mala kavuşmayı seversin?"</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Deveye!" dedi, adam. Anında ona on aylık hamile bir deve verildi.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">Melek:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Allah bunları sana mübarek kılsın!" deyip (kayboldu) ve Kel'in yanına geldi.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"En ziyade istediğin şey nedir?" dedi. Adam:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Güzel bir saç ve halkı ikrah ettiren şu halin benden gitmesi!" dedi. Melek,keli elleriyle meshetti, adamın keli gitti. Kendisine güzel bir saç verildi. Melek tekrar:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"En çok hangi malı seversin?" diye sordu. Adam:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Sığırı!" dedi. Hemen kendisine hâmile biir inek verildi. Melek:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Allah bu sığırı sana mübarek kılsın!" diye dua etti ve âmânın yanına gitti. Ona da: "En çok neyi seversin?" diye sordu. Adam:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Allah7ın bana gözümü vermesini ve insanları görmeyi!" dedi. Melek onu meshetti ve Allah da gözlerini anında iade etti. Melek ona da:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"En çok hangi malı seversin?" diye sordu. Adam:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Koyun!" dedi. Derhal doğurgan bir koyun verildi.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">Derken sığır ve deve yavruladılar, koyun da kuzuladı. Çok geçmeden birinin bir vâdi dolusu develeri, diğerinin bir vadi dolusu sığırları, öbürünün de bir vadi dolusu koyunları oldu.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">Sonra melek, alatenliye, onun eski hali ve heyetine bürünmüş olarak geldi ve:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Ben fakir bir kimseyim, yola devam imkanlarım kesildi. Şu anda Allah ve senden başka yardım edecek kimse yok! Sana şu güzel rengi, şu güzel cildi ve malı veren Allah aşkına bana bir deve vermeni talep ediyorum! Tâ ki onunla yoluma devam edebileyim!" dedi. Adam:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"(Olmaz öyle şey, onda nicelerinin) hakları var!" dedi ve yardım talebini reddetti. Melek de:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Sanki seni tanıyor gibiyim!Sen ala tenli, herkesin ikrah ettiği, fakir birisi değil miydin? Allah sana (sıhhat ve mal) verdi" dedi. Ama adam:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"(Çok konuştun!) Ben bu malı büyüklerimden tevârüs ettim!" diyerek onu tersledi. Melek de:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Eğer yalancı isen Allah seni eski hâline çevirsin!" dedi ve onu bırakarak kel'in yanına geldi. Buna da onun eski halinde kel birisi olarak göründü. Ona da öbürüne söylediklerini söyleyerek yardım talep etti. Bu da önceki gibi talebi reddetti. Melek buna da:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Eğer yalancıysan Allah seni eski hâlinne çevirsin!" deyip, âmâ'ya uğradı. Buna da onun eski hali heyeti üzere (yani bir âmâ olarak) göründü. Buna da:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Ben fakir bir adamım, yolcuyum, yola devam etme imkânım kalmadı. Bugün, evvel Allah sonra senden başka bana yardım edecek yok! Sana gözünü iade eden Allah aşkına senden bir koyun istiyorum; ta ki yolculuğuma devam edebileyim!" dedi. Ama cevaben:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Ben de âmâ idim. Allah gözümü iade etti, fakirdim (mal verip) zengin etti. İstediğini al, istediğini bırak! Vallahi, bugün Allah adına her ne alırsan, sana zorluk çıkarmayacağım!" dedi. Melek de:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Malın hep senin olsun! Sizler imtihan olundunuz. Senden memnun kalındı ama diğer iki arkadaşına gadap edildi" (ve gözden kayboldu)."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">Buhari, Enmiya 50, Müslim Zühd 10, (2964).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">BİN DİNAR BORÇ ALANIN KISSASI</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">4964 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Beni İsrail'den bin dinar borç para isteyen bir kimseden bahsetti. Beni İsrail'den borç talep ettiği kimse: "Bana şâhidlerini getir, onların huzurunda vereyim, şahid olsunlar!" dedi. İsteyen ise: "Şahid olarak Allah yeter!" dedi. Öbürü: "Öyleyse buna kefil getir" dedi. Berikisi "Kefil olarak Allah yeter" dedi. Öbürü:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Doğru söyledin!" dedi ve belli bir vade ile parayı ona verdi. Adam deniz yolculuğuna çıktı ve ihtiyacını gördü. Sonra borcunu vadesi içinde ödemek maksadıyla geri dönmek üzere bir gemi aradı, ama bulamadı. Bunun üzerine bir odun parçası alıp içini oydu. Bin dinarı sahibine hitabeden bir mektupla birlikte oyuğa yerleştirdi. Sonra oyuğun ağzını kapayıp düzledi. Sonra da denize getirip:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Ey Allahım, biliyorsun ki, ben falanndan bin dinar borç almıştım. Benden şahid istediğinde ben: "Şahid olarak Allah yeter!" demiştim. O da şahid olarak sana razı oldu. Benden kefil isteyince de: "Kefil olarak Allah yeter!" demiştim. O da kefil olarak sana razı olmuştu. ben ise şimdi, bir gemi bulmak için gayret ettim, ama bulamadım. Şimdi onu sana emânet ediyorum!" dedi ve odun parçasını denize ettı ve odun denize gömüldü.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">Sonra oradan ayrılıp, kendini memleketine götürecek bir gemi aramaya başladı. Borç veren kimse de, parasını getirecek gemiyi beklemeye başladı. Gemi yoktu ama, içinde parası bulanan odun parçasını buldu. Onu ailesine odun yapmak üzere aldı. (Testere ile) parçalayınca parayı ve mektubu buldu.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">Bir müddet sonra borç alan kimse geldi. Bin dinarla adama uğradı ve:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Malını getirmek için aralıksız gemi aradım. Ancak benni getirenden daha önce gelen bir gemi bulamadım" dedi. Alacaklı:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Sen bana bir şeyler göndermiş miydin?" diye sordu. Öbürü:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Ben sana, daha önce bir gemi bullamadığımı söyledim" dedi. Alacaklı:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Allah Teâla Hazretleri, senin odun parçası içerisinde gönderdiğin parayı sana bedel ödedi. Bin dinarına kavuşmuş olarak dön" dedi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">Buhari, Kefalet 1, (muallak olarak); Büyû 10(muallak ve mevsûl olarak), İsti'zân 25 (muallak olarak).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">MÜTEFERRİK HADİSLER</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">4965 - Hz. Selmân radıyallahu anh dedi ki: "Hz. İsa ile Hz. Muhammed aleyhimesselâtu vesselam arasındaki fetret altıyüz senedir."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">Buhari, Menâkıbu'l-Ensâr 53.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">4966 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Tübba' mel'un mudur bilemiyorum. Keza Üzeyr peygamber midir onu da bilemiyorum."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">Ebu Davud, Sünnet 14, (4674).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">4967 - Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">"Eğer Beni İsrail olmasaydı, et kokuşmazdı. Eğer Havva olmasaydı, kadınlar kocalarına hiçbir zaman ihânet etmezdi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: DarkOrchid">Buhari, Enbiya 1, 25; Müslim, Radâ' 63, (1470).</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="müdavim, post: 170692, member: 5987"] [SIZE="4"][COLOR="DarkOrchid"]ÂD KAVMİNİ HELÂK EDEN RÜZGÂRIN KISSASI 4962 - Ebu Vâil, Rebi'a kabilesinden el-Hâris İbnu Yezid el-Bekri adında bir adamdan naklen anlatıyor: "Medine'ye gelmiştim, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın yanına gittim. Mescid, cemaatle dolu idi. Orada dalgalanan siyah bayraklar vardı. Hz. Bilal radıyallahu anh kılıcını kuşanmış, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın yanında duruyordu. Ben: "Bu insanların derdi ne, (ne oluyor)? diye sordum. "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Amr İbnu'l-Âs'ı, Rebi'a'ya doğru göndermek istiyor, (onun hazırlığı var)!" dediler. Ben: "Âd elçisi gibi olmaktan Allah'a sığınırım" dedim. Aleyhissalâtu vesselâm: "Âd elçisi de nedir?" buyurdular. Ben: "Bunu çok iyi bilen kimseye düştünüz. Âd (kavmi) kıtlığa uğrayınca Kayl'ı kendileri için su aramaya gönderdi. Kayl da, Bekr İbnu Muâviye'ye uğradı. O, buna şarap içirdi ve Mekke'de o sıralarda seslerinin ve tegannisinin güzelliğiyle meşhur Cerâde isminde iki cariye de şarkılar söyledi. (Bu suretle bir ay kadar kaldıktan) sonra, Mühre (İbnu Haydân Kabilesi'nin) dağına müteveccihen oradan ayrıldı. Dedi ki: "Ey Allahım! Ben sana ne tedavi edeceğim bir hasta, ne de fiyesini ödeyeceğim bir esir için gelmedim. Sen kulunu, sulayıcı olduğun müddetçe sula. Onunla birlikte Bekr İbnu Muâviye'yi de sula. -Böylece kendisine içirdiği şarap için ona teşekkür eder.- Bunun üzerine onun için üç parça bulut yükseltildi. Biri kızıl, biri beyaz, biri de siyah. Ona: "bunlardan birini seç!" denildi. O, bunlardan siyah olanını seçti. Ona: "Âd kavminden tek kişiyi bırakmayıp helak edecek bu bulutu toz duman olarak al!" denildi." Bunu söyleyince Aleyhissalâtu vesselâm: "(Onlara) sadece şu -yüzük halkası- miktarında rüzgâr gönderildi" buyurdular ve arkasından şu meâldeki âyet-i kerimeyi tilavet ettiler: "Âd (kavminin helâk edilmesinde) de (ibret vardır). hani onların üzerine o kısır rüzgârı göndermiştik. Öyle bir rüzgâr ki, her uğradığı şeyi (yerinde) bırakmıyor, mutlaka onu kül gibi savuruyordu" (Zariyat 41-42). Tirmizi, Tefsir, Zariyat, (3269, 3270). KEL, ALATENLİ VE ÂMÂ'NIN KISSASI 4963 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Benî İsrail'den üç kişi vardı: Biri alatenli, biri kel, biri de âmâ. Allah bunları imtihan etmek istedi. Bu maksadla onlara (insan suretinde) bir melek gönderdi. Melek önce alatenliye geldi. Ve: "En çok neyi seversin?" dedi. Adam: "Güzel bir renk, güzel bir cild, insanları benden tiksindiren halin gitmesini!" dedi. Melek onu meshetti. Derken çirkinliği gitti, güzel bir renk, güzel bir cild sahibi oldu. Melek ona tekrar sordu: "Hangi mala kavuşmayı seversin?" "Deveye!" dedi, adam. Anında ona on aylık hamile bir deve verildi. Melek: "Allah bunları sana mübarek kılsın!" deyip (kayboldu) ve Kel'in yanına geldi. "En ziyade istediğin şey nedir?" dedi. Adam: "Güzel bir saç ve halkı ikrah ettiren şu halin benden gitmesi!" dedi. Melek,keli elleriyle meshetti, adamın keli gitti. Kendisine güzel bir saç verildi. Melek tekrar: "En çok hangi malı seversin?" diye sordu. Adam: "Sığırı!" dedi. Hemen kendisine hâmile biir inek verildi. Melek: "Allah bu sığırı sana mübarek kılsın!" diye dua etti ve âmânın yanına gitti. Ona da: "En çok neyi seversin?" diye sordu. Adam: "Allah7ın bana gözümü vermesini ve insanları görmeyi!" dedi. Melek onu meshetti ve Allah da gözlerini anında iade etti. Melek ona da: "En çok hangi malı seversin?" diye sordu. Adam: "Koyun!" dedi. Derhal doğurgan bir koyun verildi. Derken sığır ve deve yavruladılar, koyun da kuzuladı. Çok geçmeden birinin bir vâdi dolusu develeri, diğerinin bir vadi dolusu sığırları, öbürünün de bir vadi dolusu koyunları oldu. Sonra melek, alatenliye, onun eski hali ve heyetine bürünmüş olarak geldi ve: "Ben fakir bir kimseyim, yola devam imkanlarım kesildi. Şu anda Allah ve senden başka yardım edecek kimse yok! Sana şu güzel rengi, şu güzel cildi ve malı veren Allah aşkına bana bir deve vermeni talep ediyorum! Tâ ki onunla yoluma devam edebileyim!" dedi. Adam: "(Olmaz öyle şey, onda nicelerinin) hakları var!" dedi ve yardım talebini reddetti. Melek de: "Sanki seni tanıyor gibiyim!Sen ala tenli, herkesin ikrah ettiği, fakir birisi değil miydin? Allah sana (sıhhat ve mal) verdi" dedi. Ama adam: "(Çok konuştun!) Ben bu malı büyüklerimden tevârüs ettim!" diyerek onu tersledi. Melek de: "Eğer yalancı isen Allah seni eski hâline çevirsin!" dedi ve onu bırakarak kel'in yanına geldi. Buna da onun eski halinde kel birisi olarak göründü. Ona da öbürüne söylediklerini söyleyerek yardım talep etti. Bu da önceki gibi talebi reddetti. Melek buna da: "Eğer yalancıysan Allah seni eski hâlinne çevirsin!" deyip, âmâ'ya uğradı. Buna da onun eski hali heyeti üzere (yani bir âmâ olarak) göründü. Buna da: "Ben fakir bir adamım, yolcuyum, yola devam etme imkânım kalmadı. Bugün, evvel Allah sonra senden başka bana yardım edecek yok! Sana gözünü iade eden Allah aşkına senden bir koyun istiyorum; ta ki yolculuğuma devam edebileyim!" dedi. Ama cevaben: "Ben de âmâ idim. Allah gözümü iade etti, fakirdim (mal verip) zengin etti. İstediğini al, istediğini bırak! Vallahi, bugün Allah adına her ne alırsan, sana zorluk çıkarmayacağım!" dedi. Melek de: "Malın hep senin olsun! Sizler imtihan olundunuz. Senden memnun kalındı ama diğer iki arkadaşına gadap edildi" (ve gözden kayboldu)." Buhari, Enmiya 50, Müslim Zühd 10, (2964). BİN DİNAR BORÇ ALANIN KISSASI 4964 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Beni İsrail'den bin dinar borç para isteyen bir kimseden bahsetti. Beni İsrail'den borç talep ettiği kimse: "Bana şâhidlerini getir, onların huzurunda vereyim, şahid olsunlar!" dedi. İsteyen ise: "Şahid olarak Allah yeter!" dedi. Öbürü: "Öyleyse buna kefil getir" dedi. Berikisi "Kefil olarak Allah yeter" dedi. Öbürü: "Doğru söyledin!" dedi ve belli bir vade ile parayı ona verdi. Adam deniz yolculuğuna çıktı ve ihtiyacını gördü. Sonra borcunu vadesi içinde ödemek maksadıyla geri dönmek üzere bir gemi aradı, ama bulamadı. Bunun üzerine bir odun parçası alıp içini oydu. Bin dinarı sahibine hitabeden bir mektupla birlikte oyuğa yerleştirdi. Sonra oyuğun ağzını kapayıp düzledi. Sonra da denize getirip: "Ey Allahım, biliyorsun ki, ben falanndan bin dinar borç almıştım. Benden şahid istediğinde ben: "Şahid olarak Allah yeter!" demiştim. O da şahid olarak sana razı oldu. Benden kefil isteyince de: "Kefil olarak Allah yeter!" demiştim. O da kefil olarak sana razı olmuştu. ben ise şimdi, bir gemi bulmak için gayret ettim, ama bulamadım. Şimdi onu sana emânet ediyorum!" dedi ve odun parçasını denize ettı ve odun denize gömüldü. Sonra oradan ayrılıp, kendini memleketine götürecek bir gemi aramaya başladı. Borç veren kimse de, parasını getirecek gemiyi beklemeye başladı. Gemi yoktu ama, içinde parası bulanan odun parçasını buldu. Onu ailesine odun yapmak üzere aldı. (Testere ile) parçalayınca parayı ve mektubu buldu. Bir müddet sonra borç alan kimse geldi. Bin dinarla adama uğradı ve: "Malını getirmek için aralıksız gemi aradım. Ancak benni getirenden daha önce gelen bir gemi bulamadım" dedi. Alacaklı: "Sen bana bir şeyler göndermiş miydin?" diye sordu. Öbürü: "Ben sana, daha önce bir gemi bullamadığımı söyledim" dedi. Alacaklı: "Allah Teâla Hazretleri, senin odun parçası içerisinde gönderdiğin parayı sana bedel ödedi. Bin dinarına kavuşmuş olarak dön" dedi." Buhari, Kefalet 1, (muallak olarak); Büyû 10(muallak ve mevsûl olarak), İsti'zân 25 (muallak olarak). MÜTEFERRİK HADİSLER 4965 - Hz. Selmân radıyallahu anh dedi ki: "Hz. İsa ile Hz. Muhammed aleyhimesselâtu vesselam arasındaki fetret altıyüz senedir." Buhari, Menâkıbu'l-Ensâr 53. 4966 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Tübba' mel'un mudur bilemiyorum. Keza Üzeyr peygamber midir onu da bilemiyorum." Ebu Davud, Sünnet 14, (4674). 4967 - Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Eğer Beni İsrail olmasaydı, et kokuşmazdı. Eğer Havva olmasaydı, kadınlar kocalarına hiçbir zaman ihânet etmezdi." Buhari, Enbiya 1, 25; Müslim, Radâ' 63, (1470).[/COLOR][/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb- ü sitte- Kıssalar
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…