Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb- ü sitte- Libas (elbise)
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="müdavim" data-source="post: 170729" data-attributes="member: 5987"><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">ELBİSE ÇEŞİTLERİ</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5231 - ÜmmÜ Seleme radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın en ziyade sevdiği elbise kamîs idi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Ebu Dâvud; Libâs 3, (4025); Tirmizî, Libâs 28, (1762, 1763).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5232 - Süveyd İbnu Kays anlatıyor: "Ben ve Mahrefetu'I-Abdî, Hecer'den bez alıp, Mekke'ye getirdik. Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm (yanımıza) gelip bizimle bir şalvar pazarlık etti ve satın aldı. Fiyatını bize tartıp ödedi. Tartan kimseye de: "Tart (ve ibreyi lehine) kaydır!" emretti."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Ebu Dâvud, Büyü' 7, (3336); Tirmizi, Büyü' 66, (1305); Nesâi, Büyü' 54, (7, 284).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5233 - Misver İbnu Mahreme radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm, (ashabına) birkısım kaftanlar taksim etti, fakat (babam) Mahreme'ye hiçbir şey vermedi. Bunun üzerine babam:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">"Haydi Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a gidelim!" dedi ve beraber gittik. Bana: "Gir de Aleyhissalâtu vesselâm'i bana çağır!" dedi. Ben de çağırdım. Resûlullah, üzerinde dağıttığı kaftanlardan biri olduğu halde dışarı çıktı ve "Bunu senin için sakladık!" buyurdu. Sonra Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm babama baktı ve: "Mahreme râzı oldu!" buyurdu."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Buhâri, Farzu'l-Humus 11, Libâs 12; Müslim, Zekât 129, (1058); Ebu Dâvud, Libâs 4, (4028); Tirmizi, Edeb 53, (2819); Nesâi, Zinet 100, (7, 205).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5234 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam en çok, hıbere (denen Yemen'de mamul, çubuklu) kumaştan giyinmemizi severdi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Buhari, Libas 18; Müslim, Libâs 32, (2079); Ebu Dâvud, Libas 15, (4060); Tirmizi, Libas 45, (1788); NesâÎ, Zinet 95 (8, 203).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5235 - İbnu Abbâs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Harüriyye (denen Hâriciler) çıktığı zaman Hz. Ali radıyallahu anh'ın yanına geldim. Bana:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">"Şu adamlara bir uğra!" dedi. Ben de mevcut Yemen hullelerinin en güzelini giydim."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Ebu Zümeyl der ki: "İbnu Abbâs radıyallahu anhüma yakışıklı ve gür sesli biriydi." İbnu Abbâs der ki:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">"Harurîlerin yanına vardım. Bana:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">"Hoş geldin ey İbnu Abbâs! Bu takımın da ne?" dediler. Ben:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">"Beni ayıplıyor musunuz? Ben Resülullah aleyhissalâtu vesselâm üzerinde mümkün olan en güzel elbiseyi gördüm!" dedim."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Ebu Dâvud, Libâs 8, (4037).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5236 - Abdülvâhid İbnu Eymen babasından anlatıyor: "Hz. Aişe'nin yanına girdim. Üzerinde kalın Yemen bezinden yapılmış fiyatı beş dirhem olan bir elbise bulunuyordu. Hz. Aişe:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">"Gözünü cariyeme kaldır da ona bir bak! Zira o, şimdi benim giydiğim, şu elbiseyi evin içinde giymekten arlanır. Halbuki, Resülullah aleyhissalâtu vesselâm zamanında benim o (kaba kumaş)tan bir elbisem vardı. Medine'de zifaf için süslenen her kadın gelip o elbiseyi benden iâreten alırdı."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Buhârî, Hibe 34.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5237 - Muğîre İbnu Şu'be radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a üzerinde yünden şâmî bir cübbe olduğu halde abdest suyunu döktüm. Cübbenin yenleri dar idi. Elini çıkar(ıp cübbenin yenlerini çemre)mek istedi. Fakat kol dar gelince, (cübbeyi omuzuna atarak) ellerini bedeninin altından çıkardı ve yıkadı."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Tirmizî, Libas 30, (1768, 1769).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5238 - Ümmü Seleme radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın en ziyade sevdiği elbise kamîs idi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Ebu Dâvud; Libâs 3, (4025); Tirmizî, Libâs 28, (1762, 1763).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">BEYAZ</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5239 - İbnu Abbâs radıyallahu anhümâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">"Elbiselerden beyaz olanları giyin. Çünkü onlar en hayırlı giyeceklerinizdir. Ölülerinizi de beyazla kefenleyin."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Tirmizi, Cenâiz 18, (994); Ebu Dâvud, Tıbb 14, (3878).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">KIRMIZI</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5240 - Hilâl İbnu Âmir babasından naklediyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ı Mina'da halka hitap ederken gördüm. Sırtında kırmızı bir bürde vardı ve katırının üzerinde idi. Hz. Ali radıyallahu anh da önüne durmuş, Aleyhissalâtu vesselâm'ın söylediklerini tekrarlıyordu."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Ebu Dâvud, Libas 21, (4073).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5241 - Hz. Bera radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm orta boylu idi. Ben onu kızıl bir hulle içerisinde gördüm. Ben Aleyhissalâtu vesselâm'dan daha güzel bir şeyi hiç görmedim."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Buhârî, Libas 35, Menâkıb 23; Müslim, Fezâil 91, (2337); Ebu Dâvud, Libas 21, (4072); Tirmizî, Libas 4, (1724); Nesâî, Zînet 94, (8, 203).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5242 - İbnu Amr İbni'l-As radıyallahu anhüm anlatıyor: "Üzerinde kırmızı renkli iki giyecek bulunan bir adam geldi ve Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a selam verdi. Ama Aleyhissalâtu vesselâm adamın selamını almadı."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Ebu Dâvud, Libâs 20, (4069); Tirmizî, Edeb 45, (2808).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5243 - Benî Esedden bir kadın anlatıyor: "Bir gün, Resülullah aleyhissatâtu vesselâm'ın zevcelerinden Zeyneb'in yanında idim ve kızıl toprakla onun elbiselerini boyuyorduk. Biz bu işle meşgulken Resülullah aleyhissalâtu vesselâm çıkageldi. Ancak kızıl toprağı görünce geri döndü. Zeynep bu hali görünce, Aleyhissalâtu vesselâm'ın bunu mekruh addettiğini anladı ve derhal elbiselerini yıkadı ve bütün kırmızılığı örttü. Aleyhissalâtu vesselâm geri döndü ve âniden geldi. (Boyadan) hiçbir şey görmeyince içeri girdi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Ebu Dâvud, Libâs 20, (4071).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5244 - İmrân İbnu Husayn radıyallahu anhümâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">"Ben erguvan (koyu kızıl) renkli şeyin üzerine binmem. Ne sarıya boyanmışı, ne de (eteşinin ucuna, yakasına, yenine) ipekli geçirilmiş gömleği giymem. Bilesiniz erkeğin sürünme maddesi kokuludur, renksizdir. Bilesiniz kadının sürünme maddesi renklidir kokusuzdur."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Ebu Dâvud, Libâs, 11, (4048); Tirmizi, Edeb 30, (2789).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">SARI</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5245 - İbnu Amr İbni'l-As radıyallahu anhümâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm üzerimde sarıya boyanmış iki giysi görmüştü. Derhal:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">"Bunu giymeni annen mi sana emretti?" diye sordu. Ben: "Bunları yıkayayım mı, ey Allah'ın Resulü" dedim.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">"Hattâ yak onları!" buyurdular."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Bir rivayette: "Bu, kâfirlerin kıyâfetidir, sakın bunları giyme!" buyurdular" denmiştir.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Müslim, Libas 27, (2077); Ebu Dâvud, Libâs 20, (4066, 4067, 4068); Nesâî, Zinet 96, (8, 203, 204).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5246 - Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm, kasîy (yol yol ipek bulunan keten) kumaşla sarıya boyanmış kumaşı yasakladı."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Ebu Dâvud, Libâs 11, (4044); Tirmizî, Libas 5, (1725); Müslim Libâs 29, (2078).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">YEŞİL</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5247 - Ebu Remse radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'in üzerinde iki yeşil giysi gördüm."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Ebu Dâvud, Libâs 19, (4065); Tirmizi, Edeb 48, (2813); Nesâî, Zînet 97, (8, 204), Iydeyn 16, (3,185).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">SİYAH</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">5248 - Ümmü Hâlid Bintu Hâlid İbni Sa'îd İbni'I-Âs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a benekli siyah bir giysi getiriImişti.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">"Bunu kime giydirmemi uyşun bulursunuz?" buyurdular. Herkes susmuştu.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">"Bana Ümmü Hâlid'i getirin!" emrettiler. Beni yanına götürdüler. Giysiyi elleriyle bana giydirdi ve sonra da:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">"Üstünde eskit, üstünde eskit!" diye iki sefer tekrarladılar. Siyah kumaşın beneğine bakıyor, eliyle de bana işaret ediyor ve:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">"Ey Ümmü Hâlid! Bu senna (güzel), ey Ümmü Hâlid bu sennâ!" diyordu. Sennâ, Habeşistan dilinde güzel demekti."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Red">Buhârî, Libâs 22, 32,188; Menâkıbu'l-Ensar 37, Edeb 17; Ebu şâvud, Libas 1.</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="müdavim, post: 170729, member: 5987"] [SIZE="4"][COLOR="Red"]ELBİSE ÇEŞİTLERİ 5231 - ÜmmÜ Seleme radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın en ziyade sevdiği elbise kamîs idi." Ebu Dâvud; Libâs 3, (4025); Tirmizî, Libâs 28, (1762, 1763). 5232 - Süveyd İbnu Kays anlatıyor: "Ben ve Mahrefetu'I-Abdî, Hecer'den bez alıp, Mekke'ye getirdik. Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm (yanımıza) gelip bizimle bir şalvar pazarlık etti ve satın aldı. Fiyatını bize tartıp ödedi. Tartan kimseye de: "Tart (ve ibreyi lehine) kaydır!" emretti." Ebu Dâvud, Büyü' 7, (3336); Tirmizi, Büyü' 66, (1305); Nesâi, Büyü' 54, (7, 284). 5233 - Misver İbnu Mahreme radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm, (ashabına) birkısım kaftanlar taksim etti, fakat (babam) Mahreme'ye hiçbir şey vermedi. Bunun üzerine babam: "Haydi Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a gidelim!" dedi ve beraber gittik. Bana: "Gir de Aleyhissalâtu vesselâm'i bana çağır!" dedi. Ben de çağırdım. Resûlullah, üzerinde dağıttığı kaftanlardan biri olduğu halde dışarı çıktı ve "Bunu senin için sakladık!" buyurdu. Sonra Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm babama baktı ve: "Mahreme râzı oldu!" buyurdu." Buhâri, Farzu'l-Humus 11, Libâs 12; Müslim, Zekât 129, (1058); Ebu Dâvud, Libâs 4, (4028); Tirmizi, Edeb 53, (2819); Nesâi, Zinet 100, (7, 205). 5234 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam en çok, hıbere (denen Yemen'de mamul, çubuklu) kumaştan giyinmemizi severdi." Buhari, Libas 18; Müslim, Libâs 32, (2079); Ebu Dâvud, Libas 15, (4060); Tirmizi, Libas 45, (1788); NesâÎ, Zinet 95 (8, 203). 5235 - İbnu Abbâs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Harüriyye (denen Hâriciler) çıktığı zaman Hz. Ali radıyallahu anh'ın yanına geldim. Bana: "Şu adamlara bir uğra!" dedi. Ben de mevcut Yemen hullelerinin en güzelini giydim." Ebu Zümeyl der ki: "İbnu Abbâs radıyallahu anhüma yakışıklı ve gür sesli biriydi." İbnu Abbâs der ki: "Harurîlerin yanına vardım. Bana: "Hoş geldin ey İbnu Abbâs! Bu takımın da ne?" dediler. Ben: "Beni ayıplıyor musunuz? Ben Resülullah aleyhissalâtu vesselâm üzerinde mümkün olan en güzel elbiseyi gördüm!" dedim." Ebu Dâvud, Libâs 8, (4037). 5236 - Abdülvâhid İbnu Eymen babasından anlatıyor: "Hz. Aişe'nin yanına girdim. Üzerinde kalın Yemen bezinden yapılmış fiyatı beş dirhem olan bir elbise bulunuyordu. Hz. Aişe: "Gözünü cariyeme kaldır da ona bir bak! Zira o, şimdi benim giydiğim, şu elbiseyi evin içinde giymekten arlanır. Halbuki, Resülullah aleyhissalâtu vesselâm zamanında benim o (kaba kumaş)tan bir elbisem vardı. Medine'de zifaf için süslenen her kadın gelip o elbiseyi benden iâreten alırdı." Buhârî, Hibe 34. 5237 - Muğîre İbnu Şu'be radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a üzerinde yünden şâmî bir cübbe olduğu halde abdest suyunu döktüm. Cübbenin yenleri dar idi. Elini çıkar(ıp cübbenin yenlerini çemre)mek istedi. Fakat kol dar gelince, (cübbeyi omuzuna atarak) ellerini bedeninin altından çıkardı ve yıkadı." Tirmizî, Libas 30, (1768, 1769). 5238 - Ümmü Seleme radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın en ziyade sevdiği elbise kamîs idi." Ebu Dâvud; Libâs 3, (4025); Tirmizî, Libâs 28, (1762, 1763). BEYAZ 5239 - İbnu Abbâs radıyallahu anhümâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Elbiselerden beyaz olanları giyin. Çünkü onlar en hayırlı giyeceklerinizdir. Ölülerinizi de beyazla kefenleyin." Tirmizi, Cenâiz 18, (994); Ebu Dâvud, Tıbb 14, (3878). KIRMIZI 5240 - Hilâl İbnu Âmir babasından naklediyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ı Mina'da halka hitap ederken gördüm. Sırtında kırmızı bir bürde vardı ve katırının üzerinde idi. Hz. Ali radıyallahu anh da önüne durmuş, Aleyhissalâtu vesselâm'ın söylediklerini tekrarlıyordu." Ebu Dâvud, Libas 21, (4073). 5241 - Hz. Bera radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm orta boylu idi. Ben onu kızıl bir hulle içerisinde gördüm. Ben Aleyhissalâtu vesselâm'dan daha güzel bir şeyi hiç görmedim." Buhârî, Libas 35, Menâkıb 23; Müslim, Fezâil 91, (2337); Ebu Dâvud, Libas 21, (4072); Tirmizî, Libas 4, (1724); Nesâî, Zînet 94, (8, 203). 5242 - İbnu Amr İbni'l-As radıyallahu anhüm anlatıyor: "Üzerinde kırmızı renkli iki giyecek bulunan bir adam geldi ve Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a selam verdi. Ama Aleyhissalâtu vesselâm adamın selamını almadı." Ebu Dâvud, Libâs 20, (4069); Tirmizî, Edeb 45, (2808). 5243 - Benî Esedden bir kadın anlatıyor: "Bir gün, Resülullah aleyhissatâtu vesselâm'ın zevcelerinden Zeyneb'in yanında idim ve kızıl toprakla onun elbiselerini boyuyorduk. Biz bu işle meşgulken Resülullah aleyhissalâtu vesselâm çıkageldi. Ancak kızıl toprağı görünce geri döndü. Zeynep bu hali görünce, Aleyhissalâtu vesselâm'ın bunu mekruh addettiğini anladı ve derhal elbiselerini yıkadı ve bütün kırmızılığı örttü. Aleyhissalâtu vesselâm geri döndü ve âniden geldi. (Boyadan) hiçbir şey görmeyince içeri girdi." Ebu Dâvud, Libâs 20, (4071). 5244 - İmrân İbnu Husayn radıyallahu anhümâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Ben erguvan (koyu kızıl) renkli şeyin üzerine binmem. Ne sarıya boyanmışı, ne de (eteşinin ucuna, yakasına, yenine) ipekli geçirilmiş gömleği giymem. Bilesiniz erkeğin sürünme maddesi kokuludur, renksizdir. Bilesiniz kadının sürünme maddesi renklidir kokusuzdur." Ebu Dâvud, Libâs, 11, (4048); Tirmizi, Edeb 30, (2789). SARI 5245 - İbnu Amr İbni'l-As radıyallahu anhümâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm üzerimde sarıya boyanmış iki giysi görmüştü. Derhal: "Bunu giymeni annen mi sana emretti?" diye sordu. Ben: "Bunları yıkayayım mı, ey Allah'ın Resulü" dedim. "Hattâ yak onları!" buyurdular." Bir rivayette: "Bu, kâfirlerin kıyâfetidir, sakın bunları giyme!" buyurdular" denmiştir. Müslim, Libas 27, (2077); Ebu Dâvud, Libâs 20, (4066, 4067, 4068); Nesâî, Zinet 96, (8, 203, 204). 5246 - Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm, kasîy (yol yol ipek bulunan keten) kumaşla sarıya boyanmış kumaşı yasakladı." Ebu Dâvud, Libâs 11, (4044); Tirmizî, Libas 5, (1725); Müslim Libâs 29, (2078). YEŞİL 5247 - Ebu Remse radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'in üzerinde iki yeşil giysi gördüm." Ebu Dâvud, Libâs 19, (4065); Tirmizi, Edeb 48, (2813); Nesâî, Zînet 97, (8, 204), Iydeyn 16, (3,185). SİYAH 5248 - Ümmü Hâlid Bintu Hâlid İbni Sa'îd İbni'I-Âs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a benekli siyah bir giysi getiriImişti. "Bunu kime giydirmemi uyşun bulursunuz?" buyurdular. Herkes susmuştu. "Bana Ümmü Hâlid'i getirin!" emrettiler. Beni yanına götürdüler. Giysiyi elleriyle bana giydirdi ve sonra da: "Üstünde eskit, üstünde eskit!" diye iki sefer tekrarladılar. Siyah kumaşın beneğine bakıyor, eliyle de bana işaret ediyor ve: "Ey Ümmü Hâlid! Bu senna (güzel), ey Ümmü Hâlid bu sennâ!" diyordu. Sennâ, Habeşistan dilinde güzel demekti." Buhârî, Libâs 22, 32,188; Menâkıbu'l-Ensar 37, Edeb 17; Ebu şâvud, Libas 1.[/COLOR][/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb- ü sitte- Libas (elbise)
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…