Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb- ü sitte- Libas (elbise)
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="müdavim" data-source="post: 170730" data-attributes="member: 5987"><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">İPEĞİN TAHRİMİ</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5249 - Ebu Osman en-Nehdî anlatıyor: "Ömer İbnu'l-Hattâb radıyallahu anh, biz Utbe İbnu Ferkad ile Azerbaycan'da iken bize şöyle yazmıştı:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">"Ey Utbe, (bu mal) ne senin emeğin, ne babanın emeği ne de annenin emeğidir. Öyleyse mü'minleri, evlerinde, kendi evinde doyduğun şeyden doyur. Zevk için yemekten ve şirk ehlinin zinetinden, ipekli giymekten kaçın. Zira Resülullah aleyhissalâtu vesselâm şu kadarı hariç ipekli giymekten yasakladı ve Resûlullah bize orta ve işaret parmağını kaldırarak birbirine bitiştirdi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Buhârî, Libâs 25; Müslim, Libâs 12, (2069); Ebu Dâvud, Libâs 10, (4042); Nesâî, Zinet 93, (8, 202); İbnu Mâce, Libas 18, (3593).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5250 - Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm bir miktar ipek alıp sağ avucuna koydu, bir miktar da altın alıp sol eline koydu, sonra da:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">"Şu iki şey ümmetimin erkek kısmına haramdır!" buyurdu."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Ebu Dâvud, Libas 14 (4057); Nesâi, Zinet 40, (8, 160).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Tirmizi ve Nesai de Ebu Musa'dan gelen diğer bir rivayette: "Ümmetimin erkeklerine, ipek elbise ve altın haram kılındı, kadınlarına helal kılınndı" buyrulmuştur.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5251 - İbnu Ömer radıyallahu anhümâ anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">"Dünyada ipeği, ahirette nasibi olmayanlar giyer."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Buhari, Libas 25, Müslim, Libas 6, (2063), Nesai, Zinet 91, 201).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5252 - Ebu Ümame radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">"İpeği dünyada giyen, âhirette giyemez."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Buhâri, Libâs 25; Müslim, Libâs 23, (2075); Nesâî, Zinet 91, (8, 200).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5253 - İbnu Ömer radıyallahu anhümâ anlatıyor: "(Babam) Ömer radıyallahu anh satılmakta olan atlas bir elbise gördü. Onu Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a getirip:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">"Ey Allah'ın Resülü! Bunu satın al da bayramlarda ve taşradan gelen heyetlerin karşılanması sırasında tecemmülen giyin!" dedi. Resülullah aleyhissalâtu vesselâm:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">"Bu, (ahirette) nasibi olmayanların giysisidir" buyurdular. Sonra Hz. Ömer, Allah'ın dilediği kadar kaldı. Aleyhissalâtu vesselâm ona atlastan mâmul bir cübbe gönderdi. Ömer gelerek:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">"Ey Allah'ın Resülü! Siz(ipek hakkında): "Bu, (ahirette) nasîbi olmayanların giyeceğidir" demiştiniz. Sonra bana bunu gönderdiniz, (hikmeti nedir?)" dedi. Aleyhissalâtu vesselâm, buna karşılık:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">"Bunu, sana bizzat giyesin diye göndermedim. Bilakis, satasın ve parasıyla ihtiyaçlarını göresin diye göndermiştim" buyurdular."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Buhârî, Libâs 30, Cum'a 7, lydeyn 1, Büyü' 40, Hibe 27, 29, Cihâd 177, Edeb 9, 66; Müslim, Libâs 6, (2068); Muvatta, Libâs 18, (2, 917, 918); Ebu Dâvud 10, (4040, 4041); Nesâî, Zînet 84, 86, 87, (8, 196-198).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5254 - Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm bana siyerâ (denen yol yol sarı kalemli dokunmuş ipek) kumaştan bir takım elbise giydirdi. Sonra ben onu giyip çıktım. (Resülullah bunu üzerimde görünce bana kızmıştı), öfkesini yüzünde görüyordum. Hemen dönüp, onu hanımlarım arasında başörtüsü yapmaları için taksim ettim."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Buhârî, Libâs 30, Hibe 27, Nafakât 11; Müslim, Libâs 19, (2071); Ebu Dâvud, Libâs 10, (4043); Nesâî, Zînet 85, (8,197).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5255 - Müslim'in bir diğer rivayetinde şöyle denmiştir: "Dûmetu'l-Cendel şefi Ukeydir, Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a ipek bir elbise hediye etti. Aleyhissalâtu vesselâm da onu Hz. Ali radıyallahu anh'a verdi ve:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">"Bunu Fatımalar arasında taksim et!" buyurdu."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Müslim, Libâs 18, (2071).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">İPEKTEN MÜBAH OLAN MİKTAR</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5256 - İbnu Abbâs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm saf ipekten yapılmış elbiseyi yasakladı. Ama alem olarak konan ve kumaşın direzisinde kullanılan ipeğe yasak yoktur."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Ebu Dâvud, Libâs 12, (4055).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5257 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm Zübeyr İbnu'l-Avvâm ve Abdurrahmân İbnu Avf radıyallahu anhümâ için kendilerindeki uyuz sebebiyle ipekli giymelerine izin verdi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5258 - Bir rivayette de şöyle denmiştir: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a (hacc sırasında) bitten şikayet ettiler. Aleyhissalâtu vesselâm onlara katıldıkları gazveleri sırasında ipek gömlekler giymeye ruhsat tanıdı."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Buhârî, Libâs 29, Cihad 91; Müslim Libâs 25, (2076); Tirmizî, Libâs 2, (1722); Ebu Dâvud, Libâs 13, (4056); Nesâî, Zînet 93, (8, 202).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5259 - Süveyd İbnu şafele anlatıyor: "Hz. Ömer radıyallahu anh el-Câbiye'de halka hitap ederek: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm iki, üç veya dört parmak yeri hariç, ipek giymeyi yasaklamıştı!" dedi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Müslim, Libâs 12, (2069).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">YÜN HAKKINDA</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5260 - Hz. Aişe radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm siyah bir bürde (hırka) yaptım, bunu giydi. İçinde terlediği zaman ondan yün kokusu hissetti. Bunun üzerine o hırkayı çıkarıp attı. Aleyhissalâtu vesselâm güzel kokudan hoşlanırdı."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Ebu Dâvud, Libâs 22, (4074).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5261 - Ebu Bürde İbnu Ebî Müsa el-Eş'ârî anlatıyor: "Hz. Aişe radıyallahu anhâ'nın yanına girdim. Bana yamalı bir giysi ve kaba bir izar çıkardı ve "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm şu iki (parça)nın içinde vefat etti!" dedi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Buhârî, Humus 5, Libâs 19; Müslim, Libâs 35, (2080); Ebu Dâvud, Libâs 8, (4036); Tirmizî, Libas 10, (1733).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5262 - Hz. Aişe radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, bir sabah üzerinde, siyah kıldan yapılmış desenli bir giysi olduğu halde çıktı."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Müslim, Libâs 36, (2081); Ebu Dâvud, Libâs 6, (4032); Tirmizî, Edeb 49, (2814).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5263 - İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">"Hz. Musa aleyhisselâm'ın Rabbi Teâlâ hazretleriyle konuştuğu gün, üzerinde yünden bir şalvar, yünden bir cübbe, yünden bir kisâ, yünden küçük bir serpuş (takke) vardı. Ayağında da ölü eşek derisinden mamul bir ayakkabı vardı."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Tirmizî, Libâs 10, (1734).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">MİNDER VE YASTIKLAR</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5264 - Hz. Aişe radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'in minderi deridendi ve içi hurma lifiyle dolu idi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Buhârî, Rikâk 17; Müslim, Libâs 38, (2082); Ebu Dâvud, Libâs 45, (4146, 4147); Tirmizî, Libâs 27, (1762).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5265 - Hz. Câbir radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a (evde bulunması gereken) yataklar zikredilmişti. Şöyle buyurdular:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">"Kişinin kendisi için bir yatak, kadın için bir yatak, misafir için bir yatak lazımdır. Dördüncü yatak şeytanadır."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Ebu Dâvud, Libas 45, (4142); Nesâi, Nikâh 82, (6, 135); Müslim, Libas 41, (2084).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5266 - Hz. Câbir İbnu Semûre radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'ın bir yastığa solu üzerine yaslandığını gördüm."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Ebu Dâvud, Libâs 45, (4143); Tirmizî, Edeb 23, (2771).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5267 - Ebu'I-Melih, babası radıyallahu anh'tan anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm vahşi hayvanların derilerinden yaygı yapılmasını nehyetti."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Ebu Dâvud, Libâs 43, (4132); Tirmizî, Libâs 32, (1771); Nesâî, Fere' 12, (7,176).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">5268 - Utbe İbnu Abdi's-Sülemî radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'dan beni giydirmesini talep ettim. Bunun üzerine bana iki parça hayşe (âdi keten) bezi giydirdi. Kendimi, bununla arkadaşlarım arasında en iyi giyinmiş gördüm."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Magenta">Ebu Dâvud, Libâs 6, (4032).</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="müdavim, post: 170730, member: 5987"] [SIZE="4"][COLOR="Magenta"]İPEĞİN TAHRİMİ 5249 - Ebu Osman en-Nehdî anlatıyor: "Ömer İbnu'l-Hattâb radıyallahu anh, biz Utbe İbnu Ferkad ile Azerbaycan'da iken bize şöyle yazmıştı: "Ey Utbe, (bu mal) ne senin emeğin, ne babanın emeği ne de annenin emeğidir. Öyleyse mü'minleri, evlerinde, kendi evinde doyduğun şeyden doyur. Zevk için yemekten ve şirk ehlinin zinetinden, ipekli giymekten kaçın. Zira Resülullah aleyhissalâtu vesselâm şu kadarı hariç ipekli giymekten yasakladı ve Resûlullah bize orta ve işaret parmağını kaldırarak birbirine bitiştirdi." Buhârî, Libâs 25; Müslim, Libâs 12, (2069); Ebu Dâvud, Libâs 10, (4042); Nesâî, Zinet 93, (8, 202); İbnu Mâce, Libas 18, (3593). 5250 - Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm bir miktar ipek alıp sağ avucuna koydu, bir miktar da altın alıp sol eline koydu, sonra da: "Şu iki şey ümmetimin erkek kısmına haramdır!" buyurdu." Ebu Dâvud, Libas 14 (4057); Nesâi, Zinet 40, (8, 160). Tirmizi ve Nesai de Ebu Musa'dan gelen diğer bir rivayette: "Ümmetimin erkeklerine, ipek elbise ve altın haram kılındı, kadınlarına helal kılınndı" buyrulmuştur. 5251 - İbnu Ömer radıyallahu anhümâ anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Dünyada ipeği, ahirette nasibi olmayanlar giyer." Buhari, Libas 25, Müslim, Libas 6, (2063), Nesai, Zinet 91, 201). 5252 - Ebu Ümame radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "İpeği dünyada giyen, âhirette giyemez." Buhâri, Libâs 25; Müslim, Libâs 23, (2075); Nesâî, Zinet 91, (8, 200). 5253 - İbnu Ömer radıyallahu anhümâ anlatıyor: "(Babam) Ömer radıyallahu anh satılmakta olan atlas bir elbise gördü. Onu Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a getirip: "Ey Allah'ın Resülü! Bunu satın al da bayramlarda ve taşradan gelen heyetlerin karşılanması sırasında tecemmülen giyin!" dedi. Resülullah aleyhissalâtu vesselâm: "Bu, (ahirette) nasibi olmayanların giysisidir" buyurdular. Sonra Hz. Ömer, Allah'ın dilediği kadar kaldı. Aleyhissalâtu vesselâm ona atlastan mâmul bir cübbe gönderdi. Ömer gelerek: "Ey Allah'ın Resülü! Siz(ipek hakkında): "Bu, (ahirette) nasîbi olmayanların giyeceğidir" demiştiniz. Sonra bana bunu gönderdiniz, (hikmeti nedir?)" dedi. Aleyhissalâtu vesselâm, buna karşılık: "Bunu, sana bizzat giyesin diye göndermedim. Bilakis, satasın ve parasıyla ihtiyaçlarını göresin diye göndermiştim" buyurdular." Buhârî, Libâs 30, Cum'a 7, lydeyn 1, Büyü' 40, Hibe 27, 29, Cihâd 177, Edeb 9, 66; Müslim, Libâs 6, (2068); Muvatta, Libâs 18, (2, 917, 918); Ebu Dâvud 10, (4040, 4041); Nesâî, Zînet 84, 86, 87, (8, 196-198). 5254 - Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm bana siyerâ (denen yol yol sarı kalemli dokunmuş ipek) kumaştan bir takım elbise giydirdi. Sonra ben onu giyip çıktım. (Resülullah bunu üzerimde görünce bana kızmıştı), öfkesini yüzünde görüyordum. Hemen dönüp, onu hanımlarım arasında başörtüsü yapmaları için taksim ettim." Buhârî, Libâs 30, Hibe 27, Nafakât 11; Müslim, Libâs 19, (2071); Ebu Dâvud, Libâs 10, (4043); Nesâî, Zînet 85, (8,197). 5255 - Müslim'in bir diğer rivayetinde şöyle denmiştir: "Dûmetu'l-Cendel şefi Ukeydir, Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a ipek bir elbise hediye etti. Aleyhissalâtu vesselâm da onu Hz. Ali radıyallahu anh'a verdi ve: "Bunu Fatımalar arasında taksim et!" buyurdu." Müslim, Libâs 18, (2071). İPEKTEN MÜBAH OLAN MİKTAR 5256 - İbnu Abbâs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm saf ipekten yapılmış elbiseyi yasakladı. Ama alem olarak konan ve kumaşın direzisinde kullanılan ipeğe yasak yoktur." Ebu Dâvud, Libâs 12, (4055). 5257 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm Zübeyr İbnu'l-Avvâm ve Abdurrahmân İbnu Avf radıyallahu anhümâ için kendilerindeki uyuz sebebiyle ipekli giymelerine izin verdi." 5258 - Bir rivayette de şöyle denmiştir: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a (hacc sırasında) bitten şikayet ettiler. Aleyhissalâtu vesselâm onlara katıldıkları gazveleri sırasında ipek gömlekler giymeye ruhsat tanıdı." Buhârî, Libâs 29, Cihad 91; Müslim Libâs 25, (2076); Tirmizî, Libâs 2, (1722); Ebu Dâvud, Libâs 13, (4056); Nesâî, Zînet 93, (8, 202). 5259 - Süveyd İbnu şafele anlatıyor: "Hz. Ömer radıyallahu anh el-Câbiye'de halka hitap ederek: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm iki, üç veya dört parmak yeri hariç, ipek giymeyi yasaklamıştı!" dedi." Müslim, Libâs 12, (2069). YÜN HAKKINDA 5260 - Hz. Aişe radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm siyah bir bürde (hırka) yaptım, bunu giydi. İçinde terlediği zaman ondan yün kokusu hissetti. Bunun üzerine o hırkayı çıkarıp attı. Aleyhissalâtu vesselâm güzel kokudan hoşlanırdı." Ebu Dâvud, Libâs 22, (4074). 5261 - Ebu Bürde İbnu Ebî Müsa el-Eş'ârî anlatıyor: "Hz. Aişe radıyallahu anhâ'nın yanına girdim. Bana yamalı bir giysi ve kaba bir izar çıkardı ve "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm şu iki (parça)nın içinde vefat etti!" dedi." Buhârî, Humus 5, Libâs 19; Müslim, Libâs 35, (2080); Ebu Dâvud, Libâs 8, (4036); Tirmizî, Libas 10, (1733). 5262 - Hz. Aişe radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, bir sabah üzerinde, siyah kıldan yapılmış desenli bir giysi olduğu halde çıktı." Müslim, Libâs 36, (2081); Ebu Dâvud, Libâs 6, (4032); Tirmizî, Edeb 49, (2814). 5263 - İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Hz. Musa aleyhisselâm'ın Rabbi Teâlâ hazretleriyle konuştuğu gün, üzerinde yünden bir şalvar, yünden bir cübbe, yünden bir kisâ, yünden küçük bir serpuş (takke) vardı. Ayağında da ölü eşek derisinden mamul bir ayakkabı vardı." Tirmizî, Libâs 10, (1734). MİNDER VE YASTIKLAR 5264 - Hz. Aişe radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'in minderi deridendi ve içi hurma lifiyle dolu idi." Buhârî, Rikâk 17; Müslim, Libâs 38, (2082); Ebu Dâvud, Libâs 45, (4146, 4147); Tirmizî, Libâs 27, (1762). 5265 - Hz. Câbir radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a (evde bulunması gereken) yataklar zikredilmişti. Şöyle buyurdular: "Kişinin kendisi için bir yatak, kadın için bir yatak, misafir için bir yatak lazımdır. Dördüncü yatak şeytanadır." Ebu Dâvud, Libas 45, (4142); Nesâi, Nikâh 82, (6, 135); Müslim, Libas 41, (2084). 5266 - Hz. Câbir İbnu Semûre radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'ın bir yastığa solu üzerine yaslandığını gördüm." Ebu Dâvud, Libâs 45, (4143); Tirmizî, Edeb 23, (2771). 5267 - Ebu'I-Melih, babası radıyallahu anh'tan anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm vahşi hayvanların derilerinden yaygı yapılmasını nehyetti." Ebu Dâvud, Libâs 43, (4132); Tirmizî, Libâs 32, (1771); Nesâî, Fere' 12, (7,176). 5268 - Utbe İbnu Abdi's-Sülemî radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'dan beni giydirmesini talep ettim. Bunun üzerine bana iki parça hayşe (âdi keten) bezi giydirdi. Kendimi, bununla arkadaşlarım arasında en iyi giyinmiş gördüm." Ebu Dâvud, Libâs 6, (4032).[/COLOR][/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb- ü sitte- Libas (elbise)
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…