Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb- ü sitte- Oruç
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="müdavim" data-source="post: 171546" data-attributes="member: 5987"><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3100 - İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselam) buyurdular ki: "Ramazan ayı şöyle, şöyle şöyledir -bu sırada iki elini bütün parmaklarıyla iki sefer çırptı, üçüncu çırpışta sağ veya sol başparmağını yumdu.-"</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3101 - Müslim ve Nesai'de gelen bir rivayette: "Biz ümmi bir milletiz, ne yazı ne de hesap biliriz. Ay, şöyle şöyledir" dedi. Yani bir defasında yirmidokuz, bir defasında otuz gösterdi" denmiştir."</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Buhari, Savm 13, 5, 11, Talak 29; Müslim, Savm 13-15, (1080); Ebu Davud, Savm 4, (2319, 2320, 2321); Nesai, Savm 17, (4, 139, 140).</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3102 - Ebu Bekre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "İki bayram ayı eksilmezler: Bunlar Ramazan ve Zü'l-Hicce aylarıdır."</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Buhari, Savm 12; Müslim, Sıyâm 31, (1089); Ebu Dâvud, Savm 4, (2323); Tirmizi, Savm 8, (692).</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">NİYET</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3103 - Hz. Hafsa (radıyallabu anhâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselâm) buyurdular ki: "Kim orucu fecirden önce niyetle (kesin kılmazsa) onun orucu yoktur.''</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Ebu Dâvud, Savm 71, (2454); Tirmizi, Savm 33, (730); Nesâi, Savm 68, (4, 196, 197).</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3104 - Hz. Aişe ve Hz. Hafsa (radıyallahu anhümâ) buyurdular ki: "Sadece şafaktan önce niyet edenlerin orucu muteberdir.''</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Nesâi, Savm 68, (4, 197, 198); Muvatta, Sıyâm 5, (1, 288).</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">NAFİLE ORUCUN NİYYETİ</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3105 - Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselâm) bir gün bana:</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">" Yanında (yiyecek) bir şey var mı?'' diye sordu.</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">"Hayır!'' demem üzerine: "Ben oruç tutacağım!'' buyurdu. Yanımdan çıkınca bize bir hediye geldi -veya bize bir grup misafir geldi.- Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) eve geri dönünce:</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">"Ey Allah'ın Resulü bize bir hediye geldi -veya bize ziyaretçiler geldi- sana yiyecek bir şey hazırladım!'' dedim.</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">"Nedir o?'' diye sordu. Ben:</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">"Hays! (un, yağ, hurmadan yapılan bir yemek)'' dedim.</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">"Getir onu!'' buyurdu. Ben de getirdim. Aleyhissalâtu vesselam onu yedi, sonra:</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">"Oruçlu olarak sabahlamıştım'' buyurdu.''</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Mücâhid (rahimehullah) der ki: "Bu, malından sadaka çıkaran adam gibidir, o, dilerse çıkardığı sadakayı verir (yani kararını icra eder), isterse vermekten vazgeçer.''</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Müslim, Sıyâm 169, (1154); Nesâi, Savm 67, (4, 193-195); Tirmizi, Savm 35, (733, 734); Ebu Dâvud, Savm 72, (2455).</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3106 - Ümmü'd-Derdâ anlatıyor: "Ebu'd-Derda (radıyallahu anh) gündüzleyin gelir: "Yanınızda yiyecek var mı?'' diye sorardı. Şâyet biz: "Hayır, yok!'' diyecek olsak: "Öyleyse bugün ben oruçluyum!'' derdi. Ebu Talha, Ebu Hüreyre, İbnu Abbâs, Huzeyfe (radıyallahu anhüm) hep böyle yaptılar."</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Buhari, Savm 21, (Tercümede, yani bir bab başlığında zükretmiştir).</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">ORUCU BOZAN ŞEYLERDEN KAÇINMAK</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3107 - Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim kendiliğinden kusacak olursa, üzerine kaza gerekmez. Kim de isteyerek kusarsa orucunu kaza etsin."</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Ebu Dâvud, Savm 32, (2380); Tirmizi, Savm 25, (720); İbnu Mâce, Savm 16, (1676).</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3108 - Ebu Sa'id (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Üç şey vardır orucu bozmaz: Hacamat olmak (kan aldırmak), kusmak, ihtilam olmak.''</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Tirmizi, Savm 24, (719).</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3109 - Ma'dân İbnu Talha, kendisine Ebu'd-Derdâ (radıyallahu anh)'nın şunu anlattığını söylemiştir: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) kustu ve orucunu açtı. Sevbân (radıyallahu anhâ) bu meseleyi sordu. Sevbân:</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">"Doğru söylemiş, o zaman abdest suyunu ben döktüm'' dedi.''</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Ebu Dâvud, Savm 32, (2381); Tirmizi, Tahâret 64, (87).</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3110 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) ihramlı olduğu halde hacamat oldu. Keza oruçlu iken de hacamat oldu."</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Buhari, Savm 32, Tıbb 11; Müslim, Hacc 87, (1202); Ebu Dâvud, Savm 29, (2372, 2373); Tirmizi, Savm 61, (775, 776, 777).</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3111 - Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: "Biz oruçlunun hacamat olmasını, sâdece bitap düşmesinden korkup terkettik."</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Ebu Dâvud, Savm 29, (2375); Buhari, Savm 32.</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3112 - İbnu Ebi Leylâ, Sahâbi bir zâttan naklediyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) hacamat olmaktan, muvâsaladan (üst üste bir kaç gün oruç açmamaktan) yasakladı. Ancak bunları Ashâbına haram kılmadı. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü, sen sahura kadar orucu devam ettiriyorsun'' denildi de şu cevabı verdi:</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">"Ben sahura kadar uzatıyorum, zira Rabbim bana yedirip içirmektedir."</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Ebu Dâvud, Savm 29, (2374).</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3113 - Rafi' İbnu Hadic (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) Şöyle buyurdulaı: "Hacamat ettiren de, hacamat eden de orucunu açmıştır."</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Tirmizi, Savm 60, (774); Ebu Dâvud, Savm 28, (2367); İbnu Mâce, Savm 18, (1679, 1680, 1681).</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3114 - Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: "Bir adam gelerek: "Ey Allah'ın Resulü, gözüm ağrıyor, oruçlu olduğum halde sürme çekiyorum (bu, orucumu bozar mı?)'' diye sordu. Resulullah: "Hayır (bozmaz)" dedi.''</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Tirmizi, Savm 30, (726).</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">3115 - Abdurrahman İbnu Nu'man İbni Ma'bed İbni Hevze an ebihi an ceddihi anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselam) uyku sırasında gözlere miskle karıştırılmış ismid (sürmesi) çekilmesini emir buyurdu ve:</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">"Oruçlu bundan sakınsın!" dedi."</span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px"></span></span></p><p><span style="color: Blue"><span style="font-size: 15px">Ebu Dâvud, Savm 31, (2377).</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="müdavim, post: 171546, member: 5987"] [COLOR="Blue"][SIZE="4"]3100 - İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselam) buyurdular ki: "Ramazan ayı şöyle, şöyle şöyledir -bu sırada iki elini bütün parmaklarıyla iki sefer çırptı, üçüncu çırpışta sağ veya sol başparmağını yumdu.-" 3101 - Müslim ve Nesai'de gelen bir rivayette: "Biz ümmi bir milletiz, ne yazı ne de hesap biliriz. Ay, şöyle şöyledir" dedi. Yani bir defasında yirmidokuz, bir defasında otuz gösterdi" denmiştir." Buhari, Savm 13, 5, 11, Talak 29; Müslim, Savm 13-15, (1080); Ebu Davud, Savm 4, (2319, 2320, 2321); Nesai, Savm 17, (4, 139, 140). 3102 - Ebu Bekre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "İki bayram ayı eksilmezler: Bunlar Ramazan ve Zü'l-Hicce aylarıdır." Buhari, Savm 12; Müslim, Sıyâm 31, (1089); Ebu Dâvud, Savm 4, (2323); Tirmizi, Savm 8, (692). NİYET 3103 - Hz. Hafsa (radıyallabu anhâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselâm) buyurdular ki: "Kim orucu fecirden önce niyetle (kesin kılmazsa) onun orucu yoktur.'' Ebu Dâvud, Savm 71, (2454); Tirmizi, Savm 33, (730); Nesâi, Savm 68, (4, 196, 197). 3104 - Hz. Aişe ve Hz. Hafsa (radıyallahu anhümâ) buyurdular ki: "Sadece şafaktan önce niyet edenlerin orucu muteberdir.'' Nesâi, Savm 68, (4, 197, 198); Muvatta, Sıyâm 5, (1, 288). NAFİLE ORUCUN NİYYETİ 3105 - Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselâm) bir gün bana: " Yanında (yiyecek) bir şey var mı?'' diye sordu. "Hayır!'' demem üzerine: "Ben oruç tutacağım!'' buyurdu. Yanımdan çıkınca bize bir hediye geldi -veya bize bir grup misafir geldi.- Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) eve geri dönünce: "Ey Allah'ın Resulü bize bir hediye geldi -veya bize ziyaretçiler geldi- sana yiyecek bir şey hazırladım!'' dedim. "Nedir o?'' diye sordu. Ben: "Hays! (un, yağ, hurmadan yapılan bir yemek)'' dedim. "Getir onu!'' buyurdu. Ben de getirdim. Aleyhissalâtu vesselam onu yedi, sonra: "Oruçlu olarak sabahlamıştım'' buyurdu.'' Mücâhid (rahimehullah) der ki: "Bu, malından sadaka çıkaran adam gibidir, o, dilerse çıkardığı sadakayı verir (yani kararını icra eder), isterse vermekten vazgeçer.'' Müslim, Sıyâm 169, (1154); Nesâi, Savm 67, (4, 193-195); Tirmizi, Savm 35, (733, 734); Ebu Dâvud, Savm 72, (2455). 3106 - Ümmü'd-Derdâ anlatıyor: "Ebu'd-Derda (radıyallahu anh) gündüzleyin gelir: "Yanınızda yiyecek var mı?'' diye sorardı. Şâyet biz: "Hayır, yok!'' diyecek olsak: "Öyleyse bugün ben oruçluyum!'' derdi. Ebu Talha, Ebu Hüreyre, İbnu Abbâs, Huzeyfe (radıyallahu anhüm) hep böyle yaptılar." Buhari, Savm 21, (Tercümede, yani bir bab başlığında zükretmiştir). ORUCU BOZAN ŞEYLERDEN KAÇINMAK 3107 - Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim kendiliğinden kusacak olursa, üzerine kaza gerekmez. Kim de isteyerek kusarsa orucunu kaza etsin." Ebu Dâvud, Savm 32, (2380); Tirmizi, Savm 25, (720); İbnu Mâce, Savm 16, (1676). 3108 - Ebu Sa'id (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Üç şey vardır orucu bozmaz: Hacamat olmak (kan aldırmak), kusmak, ihtilam olmak.'' Tirmizi, Savm 24, (719). 3109 - Ma'dân İbnu Talha, kendisine Ebu'd-Derdâ (radıyallahu anh)'nın şunu anlattığını söylemiştir: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) kustu ve orucunu açtı. Sevbân (radıyallahu anhâ) bu meseleyi sordu. Sevbân: "Doğru söylemiş, o zaman abdest suyunu ben döktüm'' dedi.'' Ebu Dâvud, Savm 32, (2381); Tirmizi, Tahâret 64, (87). 3110 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) ihramlı olduğu halde hacamat oldu. Keza oruçlu iken de hacamat oldu." Buhari, Savm 32, Tıbb 11; Müslim, Hacc 87, (1202); Ebu Dâvud, Savm 29, (2372, 2373); Tirmizi, Savm 61, (775, 776, 777). 3111 - Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: "Biz oruçlunun hacamat olmasını, sâdece bitap düşmesinden korkup terkettik." Ebu Dâvud, Savm 29, (2375); Buhari, Savm 32. 3112 - İbnu Ebi Leylâ, Sahâbi bir zâttan naklediyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) hacamat olmaktan, muvâsaladan (üst üste bir kaç gün oruç açmamaktan) yasakladı. Ancak bunları Ashâbına haram kılmadı. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü, sen sahura kadar orucu devam ettiriyorsun'' denildi de şu cevabı verdi: "Ben sahura kadar uzatıyorum, zira Rabbim bana yedirip içirmektedir." Ebu Dâvud, Savm 29, (2374). 3113 - Rafi' İbnu Hadic (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) Şöyle buyurdulaı: "Hacamat ettiren de, hacamat eden de orucunu açmıştır." Tirmizi, Savm 60, (774); Ebu Dâvud, Savm 28, (2367); İbnu Mâce, Savm 18, (1679, 1680, 1681). 3114 - Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: "Bir adam gelerek: "Ey Allah'ın Resulü, gözüm ağrıyor, oruçlu olduğum halde sürme çekiyorum (bu, orucumu bozar mı?)'' diye sordu. Resulullah: "Hayır (bozmaz)" dedi.'' Tirmizi, Savm 30, (726). 3115 - Abdurrahman İbnu Nu'man İbni Ma'bed İbni Hevze an ebihi an ceddihi anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselam) uyku sırasında gözlere miskle karıştırılmış ismid (sürmesi) çekilmesini emir buyurdu ve: "Oruçlu bundan sakınsın!" dedi." Ebu Dâvud, Savm 31, (2377).[/SIZE][/COLOR] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb- ü sitte- Oruç
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…