Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb- ü sitte- Tefsir, Kur’an’ın Fazileti
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="müdavim" data-source="post: 172004" data-attributes="member: 5987"><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">ZELZELE (ZİLZAL) SURESİ</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">875 - Abdullah İbnu Amr İbni'l-Âs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"Bir adam Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a gelerek, "Bana câmi (özlü) bir sure öğret" talebinde bulundu. Peygamberimiz (aleyhissalâtu vesselâm) de ona İzâ Zülzilet suresini öğretti. (Tà'lim işi bitince) adam şunu söyledi:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"- Seni hakla gönderen Zât'â yemin olsun (buradaki ameller bana yeter), buna asla başka bir (amel) ilave etmeyeceğim."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Adam ayrılır ayrılmaz Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm):</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"Adamcağız kurtuldu!" dedi ve bu sözü iki kere tekrar etti."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Ebu Dâvud, Ramazan 9, Salât 326, (1399).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">876 - Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">- "İzâ Zülzilet" suresi Kur'ân-ı Kerim'in dörtte birine denktir. "</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Tirmizî, Fedâilu'l-Kur'ân 10, (2897).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">877 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ)'dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurmuştur:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"İza Zülzilet suresi Kur'ân-ı Kerim'in yarısına denktir. Kul hüvallahü ahad (İhlas) suresi Kur'ân-ı Kerim'in üçte birine denktir. Kul yâ eyyühe'l Kâfirün suresi de Kur'ân-ı Kerim'in dörtte birine denktir."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Tirmizî, Fedailu'l-Kur'ân 10, (2896).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">878 - Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) efendimiz: "(Arz) o gün Rabbinin ona vahyetmesiyle haberlerini anlatır" meâlindeki âyeti okudu ve:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"Arzın anlatacağı haberleri nelerdir, biliyor musunuz?" diye sordu. Yanındakiler:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"Allah ve Resülü bilir!" diye cevap verdiler. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) açıkladı:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">" Bu haber, kadın ve erkek her kulun arz üzerinde işlemiş oldukları amellere şâhidlik etmesidir. Her kul için arz: "Şu ayda, şu günde, şu şu işlemi yaptı" diyecektir."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Tirmizî, Kıyâmet 8, (2431), Tefsir, Zilzâl, (3350).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">TEKÂSÜR SURESİ</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">879 - Hz. Zübeyr (radıyallahu anh)'in anlattığına göre Tekâsür suresinde geçen: "Andolsun o gün elbet ve elbet nimet(ler)den hesaba çekileceksiniz" (8. âyet), âyeti ile ilgili olarak Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e şöyle demiştir:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"Ey Allah'ın Resülü! (yeyip içtiğimiz) hurma ve su olan iki siyahtan ibaretken hangi nimetlerden hesâba çekileceğiz?"</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şu cevabı verir:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"O, mutlaka olacak!"</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Tirmizî, Tefsir, Tekâsür, (3354); İbnu Mâce, Zühd, 12 (4158).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">880 - Ebü Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"Kulun, kıyamet günü, hesaba çekileceği ilk şey (mazhâr olduğu) nimettir. Kendisine: "Bedenine sıhhât vermedik mi, soğuk sudan içirmedik mi?" denecektir."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Tirmizî, Tesfır, (3355).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">ERAEYTE (MÂUN) SURESİ</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">881 - İbnu Mes'ûd (radıyallahu anh) demiştir ki: "Biz, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) zamanında tencere, kova gibi eşyaları âriyeten vermeyi (Mâun suresinde zikri geçen) yardım (mâun) addederdik."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Ebü Davud, Zekât 32, (1657).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">KEVSER SURESİ</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">882 - Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir gün mescidde iken hafıf bir uyku kestirmesi yaptı, sonra gülerek başını kaldırdı. Kendisine:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"Ey Allah'ın Resülü, niçin gülüyorsunuz?" diye sorulunca:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">" Bana az önce şu süre nazil oldu" deyip besmele çekti, sonuna kadar Kevser süresini okudu:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"Bismillahirrahmanirrahim, Ey Muhammed! Doğrusu sana pek çok nimet vermişizdir. Öyleyse Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Doğrusu adı sanı ortadan kalkacak olan, sana kin tutan kimsedir" (Kevser 1-3).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Resûlullah kıraatı tamamlayınca sordu:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"Kevser'in ne olduğunu biliyor musunuz?"</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Biz:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"- Allah ve Resûlü bilir" dedik.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) açıkladı:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"Bu bir nehirdir. Rabbim onu bana vâdetmiştir. O nehir üzerinde pek çok hayırlar var. Bu bir havuzdur da. Kıyamet günü ümmetim onun başında (su içmek üzere) toplanacak. Bu havuzdaki maşrapalar gökteki yıldızlar kadar çoktur. Derken içlerinden bir kul çıkarılıp atılacak. Ben müdâhale edip: "Ey Rabbim (onu niye atıyorsun) o benim ümmetimdendir?" diyeceğim. Ancak Cenab-ı Hakk: "Bunlar senden sonra ne bid'atler işlediler senin haberin yok" diyecek."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Buhârî, Tefsir, İnnâ a'taynake'l-kevser 1, Rikâk 53, Müslim, Salat 53, (400); Tirmizî,Tefsir, Kevser (3357), Ebü Davud, Sünnet 26, (4747, 4748); Nesâî, Salât 21, (2,133,134).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">883 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Kureyş şöyle dedikodu yapmıştı: "Muhammed'in erkek evlâdı yok. Bir öldü mü arkası kesildi demektir." Bunun üzerine Cenab-ı Hakk, Kevser süresini (sonuncu âyet olan): "Asıl arkası kesik olan sana kin tutandır"a kadar inzal buyurdu."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Rezîn'in ilavesidir.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">NASR SURESİ</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">884 - Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "İzâ câe nasrullahi ve'l-feth" süresi Kur'ân-ı Kerim'in dörtte birine denktir."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Tirmizî, Sevâbu'l-Kur'ân 10, (2897).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">885 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Hz. Ömer (radıyallahu anh) beni Bedir şeyhleri ile birlikte (sohbet ve istişâre meclislerine) alıyordu. Bu hâl, sanki, birilerinin ağrına gitmişti: "Bunu niye bizimle birlikte cemaate alıyorsun, bizim onun kadar oğlanlarımız var?" diye Hz. Ömer'e târizde bulundu. Hz. Ömer kendilerine: "Onun kimlerden olduğunu biliyorsunuz" diye cevap ver(ip geçiştir)di.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Bir gün beni çağırıp yine onlarla birlikte meclise aldı. Bu sefer, sırf beni(m liyâkatımı) onlara göstermek için beni çağırdığını anlamıştım. Hz. Ömer (radıyallahu anh): "Cenab-ı Hakk'ın İzâ câe nasrullah ve'l-feth (Nasr 1) kavl-i şerifı hakkında ne dersiniz?" diye sordu. Cemaatten bazıları:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"- Yardıma ve fethe mazhar olduğumuz zaman Allah'a hamdetmek ve istiğfarda bulunmakla emrolunduk" diye cevap verdi. Bazıları hiçbir şey söylemedi.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Hz.Ömer (radıyallahu anh) bana yönelerek:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"Ey İbnu Abbâs, sen de mi böyle söylüyorsun?" dedi. Ben:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"Hayır" dedim ve sustum. Hz. Ömer:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"Öyleyse söyle, sen ne diyorsun?" diye bana söz verdi.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Ben şu açıklamayı yaptım:</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">"- Bu süre Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın ecelidir, kendisine bu süre ile haber verilmiştir. Bu sürede Cenab-ı Hakk (Resûlüne şöyle demiştir): "Allah'ın nusreti ve fethi geldiği zaman, bil ki bu senin ecelinin artık yakınlığına alâmettir. Öyle ise hamdederek Rabbini tesbih et ve ona istiğfàrda bulun. O tevbeleri kabul edicidir."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Bu yorumun üzerine Hz. Ömer: "Bundan ben de senin söylediğini anlıyorum" dedi.</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green"></span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: Green">Buharî, Tesfır 4, Menâkıb 25, Meğâzî 50, 85; Tirmizî, Tefsir, Feth (Nasr) 3359.</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="müdavim, post: 172004, member: 5987"] [SIZE="4"][COLOR="Green"]ZELZELE (ZİLZAL) SURESİ 875 - Abdullah İbnu Amr İbni'l-Âs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Bir adam Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a gelerek, "Bana câmi (özlü) bir sure öğret" talebinde bulundu. Peygamberimiz (aleyhissalâtu vesselâm) de ona İzâ Zülzilet suresini öğretti. (Tà'lim işi bitince) adam şunu söyledi: "- Seni hakla gönderen Zât'â yemin olsun (buradaki ameller bana yeter), buna asla başka bir (amel) ilave etmeyeceğim." Adam ayrılır ayrılmaz Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Adamcağız kurtuldu!" dedi ve bu sözü iki kere tekrar etti." Ebu Dâvud, Ramazan 9, Salât 326, (1399). 876 - Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: - "İzâ Zülzilet" suresi Kur'ân-ı Kerim'in dörtte birine denktir. " Tirmizî, Fedâilu'l-Kur'ân 10, (2897). 877 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ)'dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurmuştur: "İza Zülzilet suresi Kur'ân-ı Kerim'in yarısına denktir. Kul hüvallahü ahad (İhlas) suresi Kur'ân-ı Kerim'in üçte birine denktir. Kul yâ eyyühe'l Kâfirün suresi de Kur'ân-ı Kerim'in dörtte birine denktir." Tirmizî, Fedailu'l-Kur'ân 10, (2896). 878 - Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) efendimiz: "(Arz) o gün Rabbinin ona vahyetmesiyle haberlerini anlatır" meâlindeki âyeti okudu ve: "Arzın anlatacağı haberleri nelerdir, biliyor musunuz?" diye sordu. Yanındakiler: "Allah ve Resülü bilir!" diye cevap verdiler. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) açıkladı: " Bu haber, kadın ve erkek her kulun arz üzerinde işlemiş oldukları amellere şâhidlik etmesidir. Her kul için arz: "Şu ayda, şu günde, şu şu işlemi yaptı" diyecektir." Tirmizî, Kıyâmet 8, (2431), Tefsir, Zilzâl, (3350). TEKÂSÜR SURESİ 879 - Hz. Zübeyr (radıyallahu anh)'in anlattığına göre Tekâsür suresinde geçen: "Andolsun o gün elbet ve elbet nimet(ler)den hesaba çekileceksiniz" (8. âyet), âyeti ile ilgili olarak Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e şöyle demiştir: "Ey Allah'ın Resülü! (yeyip içtiğimiz) hurma ve su olan iki siyahtan ibaretken hangi nimetlerden hesâba çekileceğiz?" Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şu cevabı verir: "O, mutlaka olacak!" Tirmizî, Tefsir, Tekâsür, (3354); İbnu Mâce, Zühd, 12 (4158). 880 - Ebü Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kulun, kıyamet günü, hesaba çekileceği ilk şey (mazhâr olduğu) nimettir. Kendisine: "Bedenine sıhhât vermedik mi, soğuk sudan içirmedik mi?" denecektir." Tirmizî, Tesfır, (3355). ERAEYTE (MÂUN) SURESİ 881 - İbnu Mes'ûd (radıyallahu anh) demiştir ki: "Biz, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) zamanında tencere, kova gibi eşyaları âriyeten vermeyi (Mâun suresinde zikri geçen) yardım (mâun) addederdik." Ebü Davud, Zekât 32, (1657). KEVSER SURESİ 882 - Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir gün mescidde iken hafıf bir uyku kestirmesi yaptı, sonra gülerek başını kaldırdı. Kendisine: "Ey Allah'ın Resülü, niçin gülüyorsunuz?" diye sorulunca: " Bana az önce şu süre nazil oldu" deyip besmele çekti, sonuna kadar Kevser süresini okudu: "Bismillahirrahmanirrahim, Ey Muhammed! Doğrusu sana pek çok nimet vermişizdir. Öyleyse Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Doğrusu adı sanı ortadan kalkacak olan, sana kin tutan kimsedir" (Kevser 1-3). Resûlullah kıraatı tamamlayınca sordu: "Kevser'in ne olduğunu biliyor musunuz?" Biz: "- Allah ve Resûlü bilir" dedik. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) açıkladı: "Bu bir nehirdir. Rabbim onu bana vâdetmiştir. O nehir üzerinde pek çok hayırlar var. Bu bir havuzdur da. Kıyamet günü ümmetim onun başında (su içmek üzere) toplanacak. Bu havuzdaki maşrapalar gökteki yıldızlar kadar çoktur. Derken içlerinden bir kul çıkarılıp atılacak. Ben müdâhale edip: "Ey Rabbim (onu niye atıyorsun) o benim ümmetimdendir?" diyeceğim. Ancak Cenab-ı Hakk: "Bunlar senden sonra ne bid'atler işlediler senin haberin yok" diyecek." Buhârî, Tefsir, İnnâ a'taynake'l-kevser 1, Rikâk 53, Müslim, Salat 53, (400); Tirmizî,Tefsir, Kevser (3357), Ebü Davud, Sünnet 26, (4747, 4748); Nesâî, Salât 21, (2,133,134). 883 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Kureyş şöyle dedikodu yapmıştı: "Muhammed'in erkek evlâdı yok. Bir öldü mü arkası kesildi demektir." Bunun üzerine Cenab-ı Hakk, Kevser süresini (sonuncu âyet olan): "Asıl arkası kesik olan sana kin tutandır"a kadar inzal buyurdu." Rezîn'in ilavesidir. NASR SURESİ 884 - Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "İzâ câe nasrullahi ve'l-feth" süresi Kur'ân-ı Kerim'in dörtte birine denktir." Tirmizî, Sevâbu'l-Kur'ân 10, (2897). 885 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Hz. Ömer (radıyallahu anh) beni Bedir şeyhleri ile birlikte (sohbet ve istişâre meclislerine) alıyordu. Bu hâl, sanki, birilerinin ağrına gitmişti: "Bunu niye bizimle birlikte cemaate alıyorsun, bizim onun kadar oğlanlarımız var?" diye Hz. Ömer'e târizde bulundu. Hz. Ömer kendilerine: "Onun kimlerden olduğunu biliyorsunuz" diye cevap ver(ip geçiştir)di. Bir gün beni çağırıp yine onlarla birlikte meclise aldı. Bu sefer, sırf beni(m liyâkatımı) onlara göstermek için beni çağırdığını anlamıştım. Hz. Ömer (radıyallahu anh): "Cenab-ı Hakk'ın İzâ câe nasrullah ve'l-feth (Nasr 1) kavl-i şerifı hakkında ne dersiniz?" diye sordu. Cemaatten bazıları: "- Yardıma ve fethe mazhar olduğumuz zaman Allah'a hamdetmek ve istiğfarda bulunmakla emrolunduk" diye cevap verdi. Bazıları hiçbir şey söylemedi. Hz.Ömer (radıyallahu anh) bana yönelerek: "Ey İbnu Abbâs, sen de mi böyle söylüyorsun?" dedi. Ben: "Hayır" dedim ve sustum. Hz. Ömer: "Öyleyse söyle, sen ne diyorsun?" diye bana söz verdi. Ben şu açıklamayı yaptım: "- Bu süre Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın ecelidir, kendisine bu süre ile haber verilmiştir. Bu sürede Cenab-ı Hakk (Resûlüne şöyle demiştir): "Allah'ın nusreti ve fethi geldiği zaman, bil ki bu senin ecelinin artık yakınlığına alâmettir. Öyle ise hamdederek Rabbini tesbih et ve ona istiğfàrda bulun. O tevbeleri kabul edicidir." Bu yorumun üzerine Hz. Ömer: "Bundan ben de senin söylediğini anlıyorum" dedi. Buharî, Tesfır 4, Menâkıb 25, Meğâzî 50, 85; Tirmizî, Tefsir, Feth (Nasr) 3359.[/COLOR][/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb- ü sitte- Tefsir, Kur’an’ın Fazileti
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…