Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb-ü sitte- Teyemmüm
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="müdavim" data-source="post: 172189" data-attributes="member: 5987"><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">3700 - Târık anlatıyor: "Bir adam cünüb oldu ve namaz kılmadı. Sonra Resulullah'a gelerek, durumu O 'na arzetti. Aleyhissalâtu vesselam: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">"İsâbetli davranmışsın! '' buyurdular. Bir diğer zât da cünüb olmuştu, teyemmüm edip namazını kıldı. Sonra o da Resulullah'a gidip durumunu arzetti. Aleyhissalatu vesselam ona da aynı şeyi söyledi, yani "isabetli davranmışsın!"dedi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">Nesâi, Tahâret 205, (1, 172).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">3701 - İbnu Abbas (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) zamanında bir adam yaralanmış, sonra da ihtilam olmuştu. Kendisine yıkanması emredildi. Adam yıkandı ve öldü. Onun haberi Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a ulaşmıştı. (Öfke ile) şunları söyledi: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">"Onu öldürmüşler, Allah da onların canını alsın! Madem bilmiyorlardı, niye sormadılar? Bilgisizliğin şifası sualdir. Ona, teyemmüm yeterliydi. Yarasına bir bez sarılmalı ve üzerinden meshedilmeli, sonra da bedeninin geri kalan kısmı yıkanmalıydı.''</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">Ebu Dvud, Tahâret 127, (337); İbnu Mace, Tahâret 93, (572).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">3702 - Amr İbnu'l-As (radıyallahu anh) anlatıyor: "Zâtu's-Selâsil Gazvesi 'nde, soğuk bir gecede, ihtilam oldum. Yıkandığım takdirde helak olacağımdan korktum. Böylece teyemmüm yapıp, arkadaşlarıma sabah namazını kıldırdım. </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">Bu hadiseyi Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a anlattılar. Bana: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">"Ey Amr! Sen cünüb olduğun halde arkadaşlarına namaz mı kıldırdın?" diye sordu. Ben de yıkanmama mâni olan durumu haber verdim ve dedim ki: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">"Ben Allah'ın şöyle söylediğini işittim: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">"Kendinizi öldürmeyin, Allah sizlere karşı rahimdir'' (Nisa 29). </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) güldüler ve hiçbir şey söylemediler."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">Ebu Davud, Tahâret 126, (334, 335).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">3703 - Ebu Sa'id radıyallahu anh anlatıyor: "İki kişi bir sefere çıktılar. Derken namaz vakti girdi. Beraberlerinde su olmadığı için temiz toprakla teyemmüm ettiler ve namazlarını kıldılar. Sonra vakti içinde su buldular. Bunlardan biri, abdesti de namazı da iade etti, diğeri iade etmedi. </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">Sonra Resulullah Aleyhissalatu vesselam'a gelince durumu anlattılar. Resulullah aleyhissalatu vesselam, iade etmeyene: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">"Sünnete isabet ettin, namazın sana yeterlidir!" dedi. Abdesti ve namazı iade eden zata da: </span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">"Sana iki kat ücret var!" ferman buyurdu."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">Ebu Davud, Taharet 128, (338, 339); Nesai, Gusl 27, (1, 213).</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">3704 - İbnu Ömer (radıyallahu anhüma)'in anlattığına göre, "Curuf nâm mevkideki tarlasından dönüyordu. Mirbedu'n-Ne'am (denen deve ağılından) geçerken namaz vakti girdi. Hemen teyemmüm edip namazını kıldı. Sonra Medine'ye döndüğünde güneş henüz yüksekteydi (ve namazın vakti çıkmamıştı). Ama namazını iade etmedi."</span></span></p><p><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">3705 - Bir başka rivayette, (bu hâdiseyi) Nâfi rahimehullah şöyle anlatır: "Ben ve İbnu Ömer (radıyallahu anhüm), Curufnâm mevkiden beraber dönüyorduk. Mirbed'e gelince Abdullah devesinden inip, temiz toprakla teyemmüm yaptı, yüzüne, dirseklerine kadar ellerine meshetti, sonra namaz kıldı.''</span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">TEYEMMÜM</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">6134 - el-Hakem ve Seleme İbnu Küheyl'in anlattıklarına göre, "Abdullah İbnu Ebi Evfa radıyallahu anh'a teyemmümden sormuşlar, o da kendilerine şu cevabı vermiştir: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Ammar'a şöyle yapmasını emretti: Ellerini yere vurdu, sonra ellerine yapışan toz toprağı çırptı ve yüzünü meshetti." </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">el-Hakem, rivayetinde "Kollarını da (meshetti)" dedi. Seleme İbnu Küheyl, rivayetinde "Dirseklerini de" demiştir."</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">6135 - İbnu Abbâs radıyallahu anh'â'nın anlattığına göre "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm bir adam başından yaralanmıştı, bilahare ihtilam sebebiyle cünüb oldu. Kendisine gusletmesi emredildi, o da yıkandı, hastalanıp öldü. Bu haber Aleyhissalâtu vesselâm'a ulaşınca: </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">"Onu öldürdüler, sebep olanların Allah belalarını versin! Cehaletin ilacı sormak değil mi (niye sormadan fetva verdiler?)" buyurmuştur." </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: teal">Atâ der ki: "Bize ulaştığına göre, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: "Keşke bedenini yıkayıp başının yaralı yerini bıraksaymış" buyurmuştur."</span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="müdavim, post: 172189, member: 5987"] [SIZE=4][COLOR=teal]3700 - Târık anlatıyor: "Bir adam cünüb oldu ve namaz kılmadı. Sonra Resulullah'a gelerek, durumu O 'na arzetti. Aleyhissalâtu vesselam: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]"İsâbetli davranmışsın! '' buyurdular. Bir diğer zât da cünüb olmuştu, teyemmüm edip namazını kıldı. Sonra o da Resulullah'a gidip durumunu arzetti. Aleyhissalatu vesselam ona da aynı şeyi söyledi, yani "isabetli davranmışsın!"dedi."[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]Nesâi, Tahâret 205, (1, 172).[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]3701 - İbnu Abbas (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) zamanında bir adam yaralanmış, sonra da ihtilam olmuştu. Kendisine yıkanması emredildi. Adam yıkandı ve öldü. Onun haberi Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a ulaşmıştı. (Öfke ile) şunları söyledi: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]"Onu öldürmüşler, Allah da onların canını alsın! Madem bilmiyorlardı, niye sormadılar? Bilgisizliğin şifası sualdir. Ona, teyemmüm yeterliydi. Yarasına bir bez sarılmalı ve üzerinden meshedilmeli, sonra da bedeninin geri kalan kısmı yıkanmalıydı.''[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]Ebu Dvud, Tahâret 127, (337); İbnu Mace, Tahâret 93, (572).[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]3702 - Amr İbnu'l-As (radıyallahu anh) anlatıyor: "Zâtu's-Selâsil Gazvesi 'nde, soğuk bir gecede, ihtilam oldum. Yıkandığım takdirde helak olacağımdan korktum. Böylece teyemmüm yapıp, arkadaşlarıma sabah namazını kıldırdım. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]Bu hadiseyi Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a anlattılar. Bana: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]"Ey Amr! Sen cünüb olduğun halde arkadaşlarına namaz mı kıldırdın?" diye sordu. Ben de yıkanmama mâni olan durumu haber verdim ve dedim ki: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]"Ben Allah'ın şöyle söylediğini işittim: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]"Kendinizi öldürmeyin, Allah sizlere karşı rahimdir'' (Nisa 29). [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) güldüler ve hiçbir şey söylemediler."[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]Ebu Davud, Tahâret 126, (334, 335).[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]3703 - Ebu Sa'id radıyallahu anh anlatıyor: "İki kişi bir sefere çıktılar. Derken namaz vakti girdi. Beraberlerinde su olmadığı için temiz toprakla teyemmüm ettiler ve namazlarını kıldılar. Sonra vakti içinde su buldular. Bunlardan biri, abdesti de namazı da iade etti, diğeri iade etmedi. [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]Sonra Resulullah Aleyhissalatu vesselam'a gelince durumu anlattılar. Resulullah aleyhissalatu vesselam, iade etmeyene: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]"Sünnete isabet ettin, namazın sana yeterlidir!" dedi. Abdesti ve namazı iade eden zata da: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]"Sana iki kat ücret var!" ferman buyurdu."[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]Ebu Davud, Taharet 128, (338, 339); Nesai, Gusl 27, (1, 213).[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]3704 - İbnu Ömer (radıyallahu anhüma)'in anlattığına göre, "Curuf nâm mevkideki tarlasından dönüyordu. Mirbedu'n-Ne'am (denen deve ağılından) geçerken namaz vakti girdi. Hemen teyemmüm edip namazını kıldı. Sonra Medine'ye döndüğünde güneş henüz yüksekteydi (ve namazın vakti çıkmamıştı). Ama namazını iade etmedi."[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]3705 - Bir başka rivayette, (bu hâdiseyi) Nâfi rahimehullah şöyle anlatır: "Ben ve İbnu Ömer (radıyallahu anhüm), Curufnâm mevkiden beraber dönüyorduk. Mirbed'e gelince Abdullah devesinden inip, temiz toprakla teyemmüm yaptı, yüzüne, dirseklerine kadar ellerine meshetti, sonra namaz kıldı.''[/COLOR][/SIZE] [FONT=Verdana][SIZE=4][COLOR=teal]TEYEMMÜM[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]6134 - el-Hakem ve Seleme İbnu Küheyl'in anlattıklarına göre, "Abdullah İbnu Ebi Evfa radıyallahu anh'a teyemmümden sormuşlar, o da kendilerine şu cevabı vermiştir: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm Ammar'a şöyle yapmasını emretti: Ellerini yere vurdu, sonra ellerine yapışan toz toprağı çırptı ve yüzünü meshetti." [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]el-Hakem, rivayetinde "Kollarını da (meshetti)" dedi. Seleme İbnu Küheyl, rivayetinde "Dirseklerini de" demiştir."[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]6135 - İbnu Abbâs radıyallahu anh'â'nın anlattığına göre "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm bir adam başından yaralanmıştı, bilahare ihtilam sebebiyle cünüb oldu. Kendisine gusletmesi emredildi, o da yıkandı, hastalanıp öldü. Bu haber Aleyhissalâtu vesselâm'a ulaşınca: [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]"Onu öldürdüler, sebep olanların Allah belalarını versin! Cehaletin ilacı sormak değil mi (niye sormadan fetva verdiler?)" buyurmuştur." [/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=teal]Atâ der ki: "Bize ulaştığına göre, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: "Keşke bedenini yıkayıp başının yaralı yerini bıraksaymış" buyurmuştur."[/COLOR][/SIZE][/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
Kütüb-ü sitte- Teyemmüm
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…