Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Risale Analiz ve Çalışmalar
Lahika Analizi
Lahika Analizi 5 : Hüsnü Zanna Mükellefiz Ama...
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="teblið" data-source="post: 232419" data-attributes="member: 1011058"><p><strong>Cevap: Lahika Analizi : Hüsnü Zanna Mükellefiz Ama...</strong></p><p></p><p></p><p> </p><p><strong><em>Sıfatları zemmetmekle şahısları zemmetmek farklı şeylerdir. Mesela, kumarı kötülemek ve genel anlamda herkes içinde onun yanlış ve çirkinliklerini söylemekte bir sakınca olmaz. Lakin herkesin içinde bir kumarbazı işaret ederek; "Sen böyle çirkin bir işi yapmaya utanmıyor musun?" demek, şahsı rencide edeceği için mutabık olmaz.</em></strong></p><p> </p><p><strong><em>Sıfatları kötülemek ve men etmekten hiçbir iman sahibi gocunmaz. Ama doğrudan şahsı nazara vererek söylemekten, değil günahkar birisi, en takva sahibi birisi bile gocunur ve rahatsız olur. Bu yüzden tebliğ metotları içinde direkt şahıslar değil de, şahısların üzerindeki sıfatlar nazara verilir ve verilmelidir. Kur’an ve hadiste de bu metot esastır. Sıfatlar çirkin gösterilirken, şahıslar pek nazara verilmez. </em></strong></p><p> </p><p><strong><em>Mümin, mümin kardeşinin şahsına değil, üstündeki olumsuz sıfatlara buğzeder. Öyle ise ayyaş bir komşumuzun diğer güzel vasıflarını sevip ona o cihetlerden dost olabiliriz. Ama içki sıfatını da sevmeyiz, onun ıslahına çalışırız. </em></strong></p><p><strong><em>Bu konuda Yirmi İkinci Mektubu okumanızı tavsiye ederiz. Orada geçen şu ifadeler dikkat çekicidir:</em></strong></p><p style="margin-left: 20px"><strong><em>"Eğer muhabbet, kendi esbabının rüçhaniyetine göre bir kalbde hakikî bulunsa, o vakit adâvet mecazî olur, acımak suretine inkılâp eder. Evet, mü’min, kardeşini sever ve sevmeli. Fakat fenalığı için yalnız acır. Tahakkümle değil, belki lütufla ıslahına çalışır."(1)</em></strong></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><strong><em>Risalelerin bu bakış açısınnı okuyunca aklıma Hz Hüseyin gelir;güzel bir kıssa;</em></strong></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><strong><em>Hz hüseyin yeni buluğ çağına girer..Yanında bir büyüğüyle mescide namaza doğru gitmeye niyet eder;tam abdest alacak ki; o sırada yanlarına başka bir müslüman gelir..o müslüman alel acele ve yanlış bir abdest alır;Hz hüseyin hayretle bakar..Ama adamı kırmadanda uyarmak lazım der ve düşünür..nasıl yapalım ki adam kırılmasın soğumasın ;</em></strong></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><strong><em>ve usulca adamın yanına varır ..ey falan;ben galiba abdesti, yanlış alıyorum..siz benim büyüğümsünüz ..ben abdest alayım beni izlermisniz der..varsa yanlışımı düzeltirmisiniz;Adam hem şaşırır hemde tamam der mecburen;</em></strong></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><strong><em>Hz Hüseyin kolları sıvar usul_U Erkama uygun olarak abdestini tazeler..Adam şaşkınlıkla ve hayranlıkla bakakalır..eyvah der..eksik olan sen değilmişsin benmişim mubarek der..ve kendini düzeltir bundan sonra;</em></strong></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><strong><em>Evet aziz müslümanlar bu kıssayı çok beğenirim..ve hz hüseyini hep örnek almak gerektiğini düşünüyorum bu güzel hareketinden dolayı..Rabbim razı olsun Ehli beytten ve tüm ümmeti muhammetten inşl..</em></strong></p> <p style="margin-left: 20px"></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="teblið, post: 232419, member: 1011058"] [b]Cevap: Lahika Analizi : Hüsnü Zanna Mükellefiz Ama...[/b] [B][I]Sıfatları zemmetmekle şahısları zemmetmek farklı şeylerdir. Mesela, kumarı kötülemek ve genel anlamda herkes içinde onun yanlış ve çirkinliklerini söylemekte bir sakınca olmaz. Lakin herkesin içinde bir kumarbazı işaret ederek; "Sen böyle çirkin bir işi yapmaya utanmıyor musun?" demek, şahsı rencide edeceği için mutabık olmaz.[/I][/B] [B][/B] [B][I]Sıfatları kötülemek ve men etmekten hiçbir iman sahibi gocunmaz. Ama doğrudan şahsı nazara vererek söylemekten, değil günahkar birisi, en takva sahibi birisi bile gocunur ve rahatsız olur. Bu yüzden tebliğ metotları içinde direkt şahıslar değil de, şahısların üzerindeki sıfatlar nazara verilir ve verilmelidir. Kur’an ve hadiste de bu metot esastır. Sıfatlar çirkin gösterilirken, şahıslar pek nazara verilmez. [/I][/B] [B][/B] [B][I]Mümin, mümin kardeşinin şahsına değil, üstündeki olumsuz sıfatlara buğzeder. Öyle ise ayyaş bir komşumuzun diğer güzel vasıflarını sevip ona o cihetlerden dost olabiliriz. Ama içki sıfatını da sevmeyiz, onun ıslahına çalışırız. [/I][/B] [B][I]Bu konuda Yirmi İkinci Mektubu okumanızı tavsiye ederiz. Orada geçen şu ifadeler dikkat çekicidir:[/I][/B] [INDENT][B][I]"Eğer muhabbet, kendi esbabının rüçhaniyetine göre bir kalbde hakikî bulunsa, o vakit adâvet mecazî olur, acımak suretine inkılâp eder. Evet, mü’min, kardeşini sever ve sevmeli. Fakat fenalığı için yalnız acır. Tahakkümle değil, belki lütufla ıslahına çalışır."(1)[/I][/B] [B][/B] [B][I]Risalelerin bu bakış açısınnı okuyunca aklıma Hz Hüseyin gelir;güzel bir kıssa;[/I][/B] [B][/B] [B][I]Hz hüseyin yeni buluğ çağına girer..Yanında bir büyüğüyle mescide namaza doğru gitmeye niyet eder;tam abdest alacak ki; o sırada yanlarına başka bir müslüman gelir..o müslüman alel acele ve yanlış bir abdest alır;Hz hüseyin hayretle bakar..Ama adamı kırmadanda uyarmak lazım der ve düşünür..nasıl yapalım ki adam kırılmasın soğumasın ;[/I][/B] [B][/B] [B][I]ve usulca adamın yanına varır ..ey falan;ben galiba abdesti, yanlış alıyorum..siz benim büyüğümsünüz ..ben abdest alayım beni izlermisniz der..varsa yanlışımı düzeltirmisiniz;Adam hem şaşırır hemde tamam der mecburen;[/I][/B] [B][/B] [B][I]Hz Hüseyin kolları sıvar usul_U Erkama uygun olarak abdestini tazeler..Adam şaşkınlıkla ve hayranlıkla bakakalır..eyvah der..eksik olan sen değilmişsin benmişim mubarek der..ve kendini düzeltir bundan sonra;[/I][/B] [B][/B] [B][I]Evet aziz müslümanlar bu kıssayı çok beğenirim..ve hz hüseyini hep örnek almak gerektiğini düşünüyorum bu güzel hareketinden dolayı..Rabbim razı olsun Ehli beytten ve tüm ümmeti muhammetten inşl..[/I][/B] [/INDENT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Risale Analiz ve Çalışmalar
Lahika Analizi
Lahika Analizi 5 : Hüsnü Zanna Mükellefiz Ama...
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…