Cevap: Açıklamalı Risale Dersleri 23 - Hazreti Yunus Aleyhisselam ve Biz
Bizim hevâ-yı nefsimiz, hûtumuzdur; hayat-ı ebediyemizi sıkıp mahvına çalışıyor. Bu hut, onun hûtundan bin derece daha muzırdır. Çünkü onun hûtu yüz senelik bir hayatı mahveder. Bizim hûtumuz ise, yüz milyon seneler hayatın mahvına çalışıyor.
Yunus aleyhisselamın karnına düştüğü balıkla bizim nefsimiz, benzerlikler taşıyor. Büyük bir fark var ki; balık onu sıkmaya çalışırken dünyadaki fani ömrünü bitirmeye çalışıyordu. Nefsimiz ise sadece dünya değil, ahiret saadetimizi de bitirmeye, mahvetmeye çalışıyor. Dünya hayatı ile ahiret hayatını karşılaştırdığımızda bizim hûtumuzun yani nefsimizin ve nefsimizin isteklerinin, Yunus aleyhisselamın hûtundan kat kat daha zararlı olduğunu görüyoruz.
Yunus aleyhisselamın o günkü durumundan her halikarda çok daha fazla tehlikeler içindeyiz. O bir kere kavmini terkedip böyle bir imtihana tabi tutuldu. Bizler ise günahlar içinde yüzüyoruz. Hal böyle iken Yunus aleyhisselamdan çok daha fazla onun ettiği münacaata, Allahtan medet dilemeye muhtacız.
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
فَنَادٰى فِى الظُّلُمَاتِ اَنْ لاَۤ اِلٰهَ اِلاَّ اَنْتَ سُبْحَانَكَ اِنِّى كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ [SUP]1
[/SUP]
اِذْ نَادٰى رَبَّهُ اَنِّى مَسَّنِىَ الضُّرُّ وَاَنْتَ اَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ [SUP]2
[/SUP]
[SUP]
[/SUP]
[SUP]1[/SUP] : “Karanlıklar içinde niyaz etti: ‘Senden başka ilâh yoktur. Seni her türlü noksandan tenzih ederim. Gerçekten ben kendine zulmedenlerden oldum.’” Enbiyâ Sûresi, 21:87.
[SUP]2[/SUP] : “Rabbine şöyle niyaz etmişti: ‘Bana gerçekten zarar dokundu. Sen ise merhametlilerin en merhametlisisin.’” Enbiyâ Sûresi, 21:83.