LİSELİLERİN BEDİÜZZAMAN SEVGİSİ

SaYa

Well-known member
Bediüzzaman’ın talebeleri, liselilerin belgeselinde

Lise öğrencisi iki genç, Bediüzzaman Said Nursi’nin yaşayan talabeleri ve Risale-i Nur hakkında geniş bilgiye sahip insanları belgeselde bir araya getirdi.
26 Ağustos 2007 10:29
Yazı boyutunu büyütmek için


ADEM YILMAZ'ın haberi

Harun Vural ve Mehmet Ali Demirkan, Bediüzzaman’a olan sevgilerini belgesele dökmek için kolları sıvadı.
Yaşları 16-17 olan iki genç, Anadolu’nun farklı illerinde yaşayan kişilerle görüştü. Muhataplarından Bediüzzaman’ı dinleyen iki kafadar, çalışmalarını kayıt altına aldı.

Projenin fikir babası Harun Vural, her şeyin bir sohbet meclisinde başladığını söylüyor. Bediüzzaman’ın, davası uğrunda çok eziyetlere maruz bırakıldığını hatırlatan Vural, “80 yıllık hayatında çekmediği sıkıntı kalmayan Said Nursi, arkasında Risale-i Nur gibi bir külliyat bırakmış. Bu eserlerin günümüze gelmesinde rol alan önemli şahsiyetleri de unutmamak gerekir. Üstadımızın sıkıntılarını anlatmaya kelimeler yetmez. Bediüzzaman, ömrü hayatında birçok sıkıntı çekmiş. Tabii, talebeleri de onun gibi sürgünden sürgüne, hapishaneden hapishaneye gönderilmiş. Biz de şu an hayatta olan canlı şahitlerden birkaç anı toplayıp Risale-i Nur’u, Bediüzzaman’ı birinci ağızlardan aktarmak istedik. Projemize bu duygularla başladık. İlk etapta zorlandık. Fakat görüştüğümüz kişilerin de yardımıyla şahitlere uluşmayı başardık’ diyor.

Harun Vural’ın söylediğine göre, amcasının oğlu Ömer Faruk Demirkan ile giriştikleri proje, pek yakında meyvelerini vermiş olacak. İkili Said Nursi’nin talebelerinin hayatını okurken çok duygulandıklarını, özellikle Zübeyr Gündüzalp karakterinden çok etkilendiklerini söylüyorlar. Zübeyr Gündüzalp’i merak ettikçe Bediüzzaman’ın diğer talebelerine karşı da bir merak başlıyor içlerinde. Harun Vural, görüntülü kaynak aradığını ama bulamadığını, sonra ‘bu kaynağı neden biz oluşturmayalım’ diye heyecanlandıklarını söylüyor. Çalışmalar böyle başlıyor. Daha fazla gecikilmesin, bizim ulaşamadığımıza başkaları ulaşsın, düşüncesiyle.

“Projemizin şu an için yüzde 60’ı tamam. Çalışmaya başlarken, çeşitli kaynaklara başvurduk. Değişik kişilerle görüştük, nasıl bir yol izlememiz gerektiğini öğrendik. Görüntüler bitti. 7-8 yerde çekim yaptık. Abdullah Yeğin, Necmeddin Şahiner, Ekrem Kılıç, Muhammed Orakçı, Nusret Kocabay, Mehmet Fırıncı, Rahmi Erdem ağabeylerle görüştük. Onların ağzından Bediüzzaman’ı dinlemek kısmet oldu.” diyor Harun Vural.

Çekimleri tamamlanan görüntüler İstanbul’da montajlanacak. Vural, her talebenin hayatının ayrı ayrı işleneceğini söylüyor. Belgesel için 3 farklı fon hazırlanmış ve dünya çapında 5 farklı dağıtım şirketi ile görüşülmüş. Belgeselin tamamlanması halinde filmin dağıtım işinde hiçbir problem yaşanmayacak. 7 sponsor düşündüklerini belirten Vural, “Görüşmelerimiz devam ediyor. Şu ana kadar harcamaları kendimiz yaptık. Ailemizin desteğiyle, 5-6 bin YTL’lik masraf yaptık. Sponsorlarla daha güzel bir çalışma olacağını düşünüyorum.” diyor. Vural’ın söylediğine göre belgesel için eylül ayının başında ya da ikinci haftasında bir tanıtım gecesi yapılacak. Şimdiden duyurmuş olalım biz de ve eklemeden geçmeyelim: Haydi hayırlısı



Zaman-Gençlik
 
Üst