Medresetü’z Zehra’ya Ata desteği

TaLHa

Nur-u Aynım
Yönetici

24.jpg
Yassıada davalarının belgeleri sırları ortaya çıkarıyor. Belgelere göre, Bediüzzaman’ın Van’da açılmasını istediği üniversiteye Atatürk de destek vermiş.
Yassıada evrakları arasında Bediüzzaman Said Nursî'ye ait mektuplar da yer alıyor. Bediüzzaman, DP'nin ilk yıllarında Menderes'e yazdığı mektuplarda onu 'İslam kahramanı' olarak nitelendirmiş. Bazılarında öneri ve uyarılarda bulunmuş. İktidarın son yıllarında ise Nursî, kendisi ve talebelerine yönelik sıkı takibattan dolayı duyduğu sıkıntıyı iletmiş. İçişleri Bakanı Namık Gedik'in kendisine uyguladığı ev hapsini ağır sözlerle eleştirmiş. Menderes'in kasasından çıkan 12 Ocak 1960 tarihli mektupta ev hapsinin 30 senelik muhaliflerin yaptığından daha ağır geldiği vurgulanıyor: "Bütün muhalifler ve siyasiler her yerde ve her tarafta serbest olarak gezerlerken Ankara'dan gelen bir emirle, 'Şimdi evinden dahi çıkmayacaksın.' denilmesi bir haps-i münferit hükmündedir. Otuz senelik muhaliflerin yaptığı istibdat lehine bu vaziyet çok ağır geliyor."

Bediüzzaman’ın bu mektubu Menderes'e talebeleri Mustafa Sungur ve avukatı Necdet Doğanata tarafından iletilmiş. Üstad'ın rahatsızlığının had safhada olduğu günlerde yazılan mektubu Menderes saklamış. Ancak darbeden sonra bu mektuplar 'Görevini Kötüye Kullanma Davası'nda delil olarak kullanıldı.

Bediüzzaman Said Nursî'nin Osmanlı Devleti'nin son yıllarındaki en büyük arzusu Doğu Anadolu'da 'fen ilimlerini ve dini barıştıran' bir üniversite (Medresetü’z Zehra) kurulmasıydı. Nursî, bu düşüncesini çok partili hayatın ilk başbakanı olan Menderes'e de iletmiş. Üstad, Menderes ve Cumhurbaşkanı Bayar'a gönderdiği üç sayfalık mektupta Güneydoğu'ya İslam Üniversitesi kurulmasını teklif etmiş. El-Ezher Üniversitesi'nin bir benzerinin Asya için de düşünülmesini isteyen Bediüzzaman, önce Sultan Reşat daha sonra Büyük Millet Meclisi'nde aralarında Mustafa Kemal Atatürk'ün de yer aldığı 200 milletvekilinden üniversite için para sözü aldığını anlatmış.

Aksiyon Dergisi

baran20

Yeni Üye

kusura bakmayın ama ben atatürk ün öle bişey yaptığına inanmıyorum said nursi hz. lerinin hayatı o gibi insanlar yüzünden zindanlarda geçmiş...

hknco

Well-known member

baran20 ' Alıntı:
kusura bakmayın ama ben atatürk ün öle bişey yaptığına inanmıyorum said nursi hz. lerinin hayatı o gibi insanlar yüzünden zindanlarda geçmiş...

Ağabeyim öncelikli olarak bu konuların mahremiyetine binaen ben konuşmak istemiyorum lakin şu varki düşman ortak olunca farklı düşünceler aynı noktada kesişebilir buda çok mantıklı bir olgu gibi geliyor bana ....

nizamülmülk

Active member
Cevap: Medresetü’z Zehra’ya Ata desteği

ihvanlarımdan 5. şuayı tahattur etmelerini ehemmiyetine binaen rica ederim. saniyen üstadımız bir çok zaman ilmi siyaseti istimal etmiştir. ahirzamanın eşhası müdhişesinden olan süfyan; şeairi islamiyeyi tahrip ve şeriatı ahmediyeyi a.s.m. imha kasdıyla hamleler yapan bu herif elbette şeriatı kübrayı muhammediye asm'ın talim ve tedris karargahları olan medreselere müsaade etmez bilakis yargısız infaz ederdi. istiklal mahkemeleri buna en büyük şahiddir. maslahat sus diyor. susuyorum.

nizamülmülk

sa arkadşlar ben risaleyi nur okuma yarışması düzenlemişsinz ama ben bu cemmatten degil okumam sakıncalımı ki acaba

Huseyni

Müdavim

okumak isterim ama kitabı herneyse ondan bende yok ne olcak şimdi

kardeş nette çok siteler var risaleinurları aynen kitapta olduğu gibi veren.

Nur İklimi » Sorularla Risale-i Nur, Bediüzzaman Said Nursi, Nur Cemaati

özellikle bu siteden yararlanabilirsiniz. Piyasada da kitaplar mevcuttur. Daha da olmadı, İstek ve Şikayetleriniz bölümünden konu açın, isteğinizi belirtin, yetkililerimiz sizinle ilgilenecektir.