Menderes taştı

nuriye

Well-known member
Aydın Menderes, Demirel ve Cindoruk gibi isimlerdeki tavır değişimini şöyle yorumluyor: "Kişiliklerinin bir yeri CHP'li kalmış. Şartlar değişince siyasi düşünceleri aslına rücu etmiş."
aksiyon.jpg

Ankara'da yağmurlu bir günün öğleden sonrası, Aydın Menderes'in Çayyolu'ndaki evine misafir oluyoruz. Aydın Bey, bahçeye bakan, babası ve annesinin büyük boy portrelerinin asılı olduğu geniş ama sade bir salonda kabul ediyor bizi. 29 Mart yerel seçimlerine doğru gündem çok yoğun. 28 Şubat'ın yıldönümünde darbe tartışmaları alevlenmiş. Başbakan Erdoğan, Menderes'in akıbeti ile korkutuluyor. Ergenekon davası sıcaklığını koruyor. Demokrat Parti'nin mirasıüzerinde siyaset yapan Süleyman Demirel ve Hüsamettin Cindoruk, merkez sağ politikacıların söyleminden gittikçe uzaklaşarak kamuoyunu şaşırtıyorlar. Babasını demokrasiye kurban veren Aydın Menderes, bütün bu gündemi nasıl yorumluyor? "Demokrasiden dönülemez. Millet bu filmi bir daha seyretmeyecek." diyen Menderes, Aksiyon'un sorularını cevapladı.
- Seçim sonucunu nasıl tahmin ediyorsunuz?
Tahmini hem kolay hem zor. Kolaylığı şuradan: AKP'nin eski oyları civarında bir oy alabileceği gözüküyor. Ama çok seçim gördük. Seçimler her zaman sürprizlere de açık olabiliyor. Onun için acaba gözden kaçan bir şey olur mu, oylarda bir değişiklik olur mu diye ister istemez bir soru akla geliyor. Ama benim tahminim, AKP, 22 Temmuz 2007 seçimleri civarında oy alır; bir iki fazla, bir iki eksik.
-Yerel seçime 'referandum' gözüyle bakılıyor. AK Parti oylarını yükseltirse, başta anayasa değişikliği, bazı yapısal sorunları gündeme getirir mi?
AKP'nin oyları artsa da, 'artık önü açık, istediği her şeyi yapabilir' anlamı çıkmaz. Ama AKP arzu ederse, dar veya geniş bir anayasa değişikliğini her zaman gündeme getirebilir, bu kendi kararıdır. İkincisi, AKP'nin türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifinin başarılı olamayışının ve arkasından da bir kapatma davası açılmasının temelinde "AKP 2007'de yeterli oyu alamadı" gibi bir sebep söz konusu değildir. Yüzde 50'yi aşarsa yine aynı sıkıntıları yaşayabilir. Türkiye'nin demokratikleşmesi için yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu kesin.
 
Üst