Konuya cevap cer

Misvak, Allah'ın rızasını kazandırır!

Bilindiği gibi  Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem, ağız bakımı ve diş  temizliği konusuna ayrı bir ehemmiyet vermiştir. 'Ağızlarınız Kur'an'ın  yollarıdır, onları temizleyiniz' buyuran efendimiz, misvak kullanmanın  Allah'ın rızasını elde etmenin

Kurutulmuş  dal veya kök parçaları olup, parmak kalınlığında 10-20 cm boyunca gümüşi  esmer renkli çubuklar şeklindedir. Misvakın elde edildiği bitki  dikensiz küçük bir ağaçtır. Erak adındaki bu ağaç sıcak iklimlerde  yetişir. Misvak lifli bir yapıya sahiptir. Biraz ıslatılıp ezilince  fırçamsı bir hal alır. Hem mekanik hem de kimyevi olarak pek çok  faydaları vardır.

Mekanik olarak diş ve diş etlerinin  temizlenmesi ve güçlenmesinde, ayrıca dil üstünde birikmiş kirli beyaz  veya sarımsı renk de toksinlerin temizlenilmesinde kullanılır.

Diş  etlerine de faydalı!

Medicine adlı tıp dergisinin 54.  Sayısında: "Misvak çubukları dişlerde meydana gelen plağı, hem mekanik  olarak hem de plağı teşkil eden maddelerle reaksiyona girerek  temizlemektedir. Bu çubukların dişleri beyazlatan ve koruyan flörür,  slika, alkoloidler, uçucu nebati yağlar, reçine, sakızlar, taninler ve  Antrakinonlar ihtiva ettiği, dişleri temizlemenin yanı sıra, diş  etlerini stimüle edip, şişme ve kanamaları iyileştirdiği anlaşılmıştır"  denilmiştir.

Misvak ağız içindeki asit salgısını düzenler,  hipoglisemik etkisi (şeker düşürücü) ve pankreası aktifleştirici, içinde  bulunan kalsiyum ve fosforla beynin çalışma mekanizmasını ve zihinsel  keskinliği arttırıcı etkileri vardır.

Tükürük bezlerini dengeler,  safra akımını düzene sokar. Hazımsızlığa faydalıdır.

Misvakda  bulunan kloritler tartarların oluşumunu ve dişlerde meydana gelmiş  lekeleri ortadan kaldırır.

Balgamı gideriyor

Misvak parçacıkları çeşitli bitki ve kök karışımları ile birlikte  birçok hastalıklarda kullanılmaktadırlar. Bu hastalıklardan bazıları  mide ülseri, kolit, kabızlık, karaciğer hastalıkları, yüksek tansiyon  olarak sıralanabilir.

Misvak içinde B.İ.T. (benzylisothiayanate  denilen diş çürümesini önleyici) öldürücü, asit üretimini engelleyici  madde bulunur. Daha birçok kimyasal ve organik madde bulunan misvak bu  kimyasal ve organik maddelerin desteği ile kullanımı oldukça geniş bir  hastalıklar portföyünde yer almıştır.

Diş etlerini  kuvvetlendirir, görme keskinliğini arttırır. Balgamı giderir, genel  vücut ve zihin rahatlığı meydana getirir.

Nasıl  kullanılır, ölçüleri nelerdir?

Peygamber Efendimiz  sallallahu aleyhi vesellem, her zaman yanında ayna, tarak ve misvak  taşırdı. Ashab, savaşlarda bile misvaklarını kullanmayı ihmal  etmezlerdi. Misvak'ı, dişler sararınca, ağzın kokusu değişince, uykudan  uyanınca, namaza kalkınca, eve girince, toplantılara giderken, Kur'an  okumaya başlarken ve bir de abdest alırken kullanmak müstehaptır.

İmam-ı A'zam; "Misvak kullanmak, dinin sünnetlerindendir" buyurmuştur.  Misvakı kullanmanın en az miktarı üst dişlere üç, alt dişlere de üç defa  sürmektir. Misvaklarken dişlerin içi, dışı, üst ve alt kısımları  ovuşturulur. Misvakı sağ el ile kullanmalıdır. Misvakı avucunun içine  almamalı ve emmemelidir. Misvak, sağ elin küçük ve baş parmağı altta,  diğer üç parmak üstte olarak tutulur.

Misvaklamaya başlanınca,  ağızdaki yaşlığı yutmak iyidir. Ondan sonra yutmak iyi değildir.  Kullandıktan sonra misvakı yıkamalıdır. Misvakı yere yatırmamalı, dikine  koymalıdır. Misvak, çok yaş, çok kuru ve bir karıştan uzun olmamalıdır!  Kalınlığı küçük parmak kalınlığında olmalı.

Misvak ağzı  temizler, Allah rızasını kazandırır!

Aişe radıyallahu  anh şöyle anlatmıştır: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:  "Misvak ağız için temizlik vasıtasıdır. Rab Teâla için de rıza  vesilesidir." [Nesai]

Yine Hz. Aişe radıyallahu anhâ anlatıyor:  "Resûlullah aleyhissalâtu vesselam'ın abdest suyu ve misvâkı (akşamdan  hazırlanıp yanına) konulurdu. Gece kalkınca abdest bozar, sonra  misvaklanırdı." [Ebu Davud, Müslim, Nesai]

Ebu Hüreyre  radıyallahu anh şöyle anlatmıştır: Resulullah aleyhissalâtu vesselâm  buyurdular ki: "Eğer ümmetim üzerine zahmet vermeyecek olsaydım, her  namazda misvak kullanmalarını emrederdim." [Buhari, Müslim, Muvatta, Ebu  Davud, Tirmizi, Nesai]

Muvatta'nın rivayetinde ise hadis şöyle  geçmektedir: "Eğer ümmetim üzerine zahmet vermeyecek olsaydım, 'her  abdeste' misvak kullanmalarını emrederdim."

Milli Gazete

Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)