Müderrislik

Tarihci

Marmara Tarih
Bir medrese talebesi haşiyei tecrit medresesinden başlayarak eğitimini alıp sahnı seman veya süleymaniye medreselerini tamamladıktan sonra icazetini alırdı. Kendisine müderrislik yapabileceğine dair diploma verilirdi.

Müderris namzedi bundan sonra nevbet denilen müderrislik veya kadılık almak için sıra beklerdi. Eğer anadoluda müderris veya kadı olmak istiyorsa Anadolu Kazaskerinin, eğer Rumeli de istiyorsa Rumeli kazaskerinin muayyen günlerdeki meclisine devam edip Matlab denen deftere ismini kaydettirirdi. Nöbet sırası gelince en aşağı seviyedeki 20 li medreselerden birinin müderrisliğine tayin olurdu. Şayet medreseden mezun olup müderrislik için nöbet bekleyen danişment, askeri sınıfa geçmek isterse kendisine 20 bin akçe ile zeametin ilk derecesi verilirdi. Sırasıyla terfi eden müderris, bir üst derecedeki medreselerde görev yaparak nihayet sahnı seman medreselerinden birine terfi eder ve bu şekilde Prof olurdu. O günün bu derecede olan alimleri bu gün ki ordinaryus profları cebinden çıkarırdı...

Bütün müderrislerin tayini evvelce kazaskerlerin padişaha arzetmesiyle yapılırken 16. asır ortalarından itibaren haşiyei tecrit, miftah ve kırklı medreselerin müderrislerini kazaskerler daha yüksek medreselerin müderrislerinin tayinini Şeyhülislamın Sadrazam vasıtasıyla ilhası üzerine olmuştur.

herhangi bir medrese münhal olup oraya aynı derecede bir kaç müderris talip olursa aralarında imtihan yapılırdı. Bunun için müderrislere herhangi bir mesele verilerek bir risale yazdırılırdı. Bunu müteakip bir heyet tarafından tetkik edilen risalelerden sonra kim muvaffak olursa münhal(boş) olan yer ona tevci edilirdi.

Müderrislerin imtihanında Kazaskerlerde bulunur, imtihan umum muvacenesinde camilerden birinde yapılır ve tertip edilen sual medresenin ve müderrislerin derecesine uygun olurdu. Müderrislerden haşiyei tecrit müderrisliğinden itibaren en son müderrisliğe kadar herhangi bir müderris derecesine göre bir kadılığa geçiyordu. 20 ve 30 akçe yevmiyeli müderrisler Kaza kadılıklarına, 50 akçe yevmiyeli müderrisler 150 akçelik sancak kadılıklarına, sahn müderrisleriyle 60 lı müderrisler mevleviyet tabir olunan 500 akçelik Şam, Halep, Mısır gibi eyalet kadılıklarına tayin olurlardı.

Tarihci

Marmara Tarih
komunist zümreler devşirme sisteminin avrupaya ve hristiyanlara yapılan en büyük zulumlerden olduğunu ileri sürerler..

bazı başka çevrelerde bunun zulm olduğunu sölüyorlar..

çocuklar ufakken ailelerinden zorla alınıyormuş, ailelerinden koparılıyormuş, yok efendim vermeyen aileiler öldürülüyormuşş vs vs vsss

bunlar hikayedir..

bu gün hepimizin ailesi bizleri en yüksek mevkilerde en prstijli statülere sahip olarak görmek istemezler mi?? isterler..

bizim için milyarlarca lira para döküp bizleri özel okullara vermiyorlar mı,, hem de okul başka bir yerde olunca sırf "büyük adam" olalım diye bizi oralara göndermiyorlar mı?

bunca para veriyorlar uzaklara gönderiyorlar, bunu ne için yapıyorlar ilerde sıkıntısız zahmetsiz güzel bir hayatımız olsun diye..

Bu gün deselerki sizde yetenek var, sizi 2 sene eğitip dünyanın süper gücü olan tek ülkesinin başkan yardımcısı, vekili yapacağız.. kimin ailesi buna hayır der..

Bu gün dünyanın 2-3 süper gücü var ve biri diğerine kafa tutabilir, yani aslında süper güc bile olmuyorlar böle olunca çünkü alternatifleri var..

Osmanlı devleti yeryüzünde kendisine kafa tutmayı bırakın "gık" ını çıkaracak başka bir devletin olmadığı Ultra Güçlü bir devletti.. Dünyanın bu tek süper gücü geliyor sana diyorki evladın yetenekli bir çocuk, onu bize verirsen eğitirz ve ilerde kabiliyeti ve çalışmasına göre Sadrazam bile olabilir, kucak dolusu para da istemiyorlar ki Sadrazam demek, Padişahın mutlak vekili demektir.. yani Sadrazamın sözü, Padişahın ağzından çıkmış gibi algılanır.. yani bu mükemmel devletin Padişahtan sonra 1. adamı olabilirler..

hangi aile bunu istemez..

Osmanlıda yükselip makam mevki sahibi olan bazı devşirme kökenlilerin aileileriyle görüştüğü hatta onları da müslüman yaptığı bilinmekte.. zorlama söz konusu değil..

Çamur at izi kalsın mantığıyla Osmanlıyı karalamak için ortaya atılan şeylerdir bunlar itibar etmeyiniz.

nurhadimi

üye Sorumlusu
yooo komlardan değildi yazı bitlis'in kutuluşu adlı eserde okudum rusların da türk çocuklarını alıp rusya ya götürmüşler bunu devşirme sistemine misilleme olarak yaptklarını söylemişler

bundan dolayıdır ki biraz düşündüm belki haklılık payları vardır diye

elbetteki bizimkiler onların çocuklarının dünya ve ahiretinin kurtulmasına vesile olmuşlardır

ama onlar buna inanmıyorlar ki

hem bir de o çocukların annelerinden alındıkları anı falan düşündüm yani belki de yazının etkisinde kalarak menfi düşünmüşümdür bilmiyorum

haklısınız çamur atmak için olabilir

ama yazarını tanıyorum kitabın babamın öğretmen arkadaşıydı
gayet imanlı bir muhterem

....:(

kafam iyice karıştı abi bi ışık tutarsanız çok mutlu olacam

nurhadimi

üye Sorumlusu
ya da wazcaydım bi daha düşünüp tekrar tekrar okuyunca anladım daha doğrusu zaten doğru olan bu işte ecnebiler nolcak insanları zaaflarından yakalamayı iyi beceriyorlar

Tarihci

Marmara Tarih
malesef bizim safımızdan onların etkisinde kalanlar da olabiliyor.. ruslar almış bizim çocukları, peki hangisi dumaya girebilmiş, hangisi hariciye bakanı olmuş, hangisi ordunun başına gecebilmiş... yoksa sömürülüp kullanılmışlar mı.. işi ainesidir kişinin lafa bakılmaz demişler.. osmanlının devşirdikleri sadrazam, vezir, kaptanı derya(donanma komutanı) vs vs vssss önemli görevlere geldiler.. Osmanlı o aileilere ve cocuklara vaadettiklerini yerine getirdi, artı ahiretlerini de kurtardı..

elin hristiyanına tabiki işin bu manevi yönünü anlatamayız anlamak istemezler hal böyle olunca da sistemin faydalarını anlayamazlar ve zulm olarak görürler.. oysaki çocuğun hem bu dünyası kurtuluyor hem diğer dünyası bunun neresi zulm..

dediğim gibi olayları konjokture göre yani olayın olduğu dönemin şartlarına göre bu şartları dikkate alarak değerlendirmek lazım.. dünyanın en güçlü devletine eğitime gidiyor evladın, üstelik o süper devlette çok yüksek yetkilere sahip olabilecek.. yahu aileler lütfen bizimkini de alın diyorlar ne vermemesi..

ama herkes alınmıyor, çok uzunsa almıyor, çok kısaysa almıyor.. inatçıysa almıyor, arkadaşlarının dalga gecebilecği bir izi bir yarası varsa almıyor, sakatsa almıyor, topalsa almıyor, kel se almıyor.. (söyleyin bakalım kel ise neden almıyor)

alınanlara o yörede imrenilerek bakılıyor,, ohoooo tarih ne der millet ne der...

nurhadimi

üye Sorumlusu
işin ehli sizsiniz neden olsa acep kellerin ne gibi bir dez avantajları olabilir ki bu arada abi çok sinirlisiniz galiba bi daha böyle bi soru sormayacağıma dair sizi temin edebilirim RABBİMİN CELAL İSMİ TECELLİ ETMİŞ SİZDE

Tarihci

Marmara Tarih
işin ehli sizsiniz neden olsa acep kellerin ne gibi bir dez avantajları olabilir ki bu arada abi çok sinirlisiniz galiba bi daha böyle bi soru sormayacağıma dair sizi temin edebilirim RABBİMİN CELAL İSMİ TECELLİ ETMİŞ SİZDE

estagrurullah yahu ne siniri :) sana değil tarihimizi böyle çarpıtıp bulandıranları gördükçe onlara sinirleniyorum.. sakın soru sormamazlık etme sor ki açığa çıkmasına katkımız olsun böyle şeylerin..

kel se neden almıyor çünkü 8 yaş civarındaki bir çocuk kel ise mutlaka bir hastalığı vardır yoksa saçları neden olmasın :)

nurhadimi

üye Sorumlusu
kel se neden almıyor çünkü 8 yaş civarındaki bir çocuk kel ise mutlaka bir hastalığı vardır yoksa saçları neden olmasın :)

ay doğru ya nasıl düşünemedim ne kadar zekice