Muhakemat 5. Ders: Kur'an'ın Takip Ettiği Dört Maksad

Huseyni

Müdavim
[NOT]Hem de usul-ü mukarreredendir: Sıdk ve kizb, yahut tasdik ve tekzip, kinayât ve emsallerinde, fenn-i beyanda “maânî-i ûlâ” tâbir olunan suret-i mânâya raci değildirler. Ancak “maânî-i sânevî” ile tabir olunan maksat ve garaza teveccüh ederler. Mesela: “Filânın kılıncının bendi uzundur” denilse, kılıncı olmazsa da, fakat kameti uzun olursa, yine hüküm doğrudur, yalan değildir. Hem de, nasıl kelâmda bir kelime, istiâreye karine-i mecazdır. Öyle de, kelime-i vahid hükmünde olan kelâmullahın bir kısım âyâtı, sair ihvanının hakikat ve cevherlerine karine ve rehnümâ ve komşularının kalblerindeki sırlara delil ve tercüman oluyorlar.

Elhasıl: Bu hakikati pîş-i nazara getiremeyen ve âyetleri muvazene ve doğru muhakeme edemeyen, meşhur Bektaşî gibi—ki, namazın terkinde taallül yolunda demiş: “Kur’ân diyor
blank.gif
1
لاَ تَقْرَبُوا الصَّلاَةَ ilerisine de hafız değilim”—nazar-ı hakikate karşı maskara olacaktır.



Dipnot-1 “... namaza yaklaşmayın.” Nisâ Sûresi, 4:43.[/NOT]


[TAVSIYE]Hadis-i şerifte varid olduğu gibi, her âyetin birer zâhir ve bâtın ve her zâhir ve bâtının birer had ve muttalaı ve her had ve muttalaın çok şücun ve gusunu vardır. [SUP]1[/SUP] Ulûm-u İslâmiye Buna şahittir. Bu meratibin herbirinin birer derecesi, birer kıymeti, birer makamı vardır; temyiz lâzımdır. Lâkin tezahum yoktur. Fakat iştibak iştibahı intaç eder. Nasıl daire-i esbab daire-i akaide karıştırılsa, ya tevekkül namıyla bir betalet veya müraât-ı esbab namıyla bir i’tizali intaç eder. Öyle de, devair ve meratip tefrik olunmazsa, böyle neticeleri verir.



On Birinci Mukaddeme

Kelâm-ı vahidde ahkâm-ı müteaddide olabilir. Bir sadef, çok cevahiri tazammun edebilir. Zevil’elbabca mukarrerdir: Kaziye-i vâhide, müteaddid kazâyâyı tazammun eder. O kaziyelerin herbiri ayrı birer madenden çıktığı gibi, ayrı ayrı birer semere de verir. Birbirinden fark etmeyen, haktan bîgâne kalır. Meselâ, hadiste denilmiş: [SUP]2[/SUP] اَنَا وَالسَّاعَةُ كَهَاتَيْنِ Yani, “Ben ve kıyamet, Bu iki parmak gibiyiz.” Mabeynimizde tavassut edecek peygamber yoktur. Veya hadisin muradı ne ise haktır. Şimdi Bu hadis üç kaziyeyi mutazammındır:

Birincisi: “Bu kelâm peygamberin kelâmıdır.” Bu kaziye ise, tevatürün—eğer olsa—neticesidir.

İkincisi: “Kelâmın mânâ-yı muradı hak ve sadıktır.” Bu kazıye ise, mu’cizelerden tevellüd eden burhanın neticesidir.

Bu ikisinde ittifak etmek gerektir. Fakat birincisini inkâr eden, mükâbir, kâzip olur. İkincisini inkâr eden adam dalâlete gider, zulmete düşer.

Üçüncü kaziye: “Bu kelâmda murad budur. Ve bu sadefte olan cevher budur; ben gösteriyorum.” Bu kaziye ise, teşehhî ile değil, içtihadın neticesidir. Zaten müçtehid olan başka müçtehidin taklidine mükellef değildir.

Bu üçüncü kaziyede ihtilâfat feveran ederler. Kâl u kîl buna şahittir. Bunu inkâr eden adam, eğer içtihadla olsa, ne mükâbirdir ve ne küfre gider. Zira âmm, bir hâssın intifasıyla müntefi değildir. Binaenaleyh, her eve kendi kapısıyla gitmek lâzımdır. Zira her evin bir kapısı var. Ve her kilidin bir anahtarı vardır.



[SUP]1[/SUP] : İbni Hibban, Sahih 1:146; el-Münavî Feyzü’l-Kadîr, 3:54.
[SUP]2[/SUP] : Buharî, Rikak, 39, Tefsir: 79, Sûre: 1; Müslim, Fiten: 132-135; Tirmizî, Fiten: 39; Müsned, 3:124, 130, 131, 193, 218, 222, 237, 275, 278, 283, 311, 319, 4:309, 5:92, 103, 108, 330, 335, 338.



...............


İkinci mahmil: Sevr, imaret ve ziraat-i arzın en büyük vasıtası olan öküzdür. Hût ise, ehl-i sevahilin, belki pek çok nev-i beşerin medar-ı maişeti olan balıktır. Nasıl biri sual ederse, “Devlet ne şey üstündedir?” Cevap verilir: “Kılıçla kalem üstündedir.” Veyahut “Medeniyet ne ile kaimdir?” “Mârifet ve san’at ve ticaretle” cevap verilir. Veyahut “Nev-i beşer, ne şey üzerinde beka bulur?” Cevap ise: “İlim ve amel üstünde beka bulur.”

Kezalik, vallahu a’lem, Fahr-i Kâinat buna binaen cevap vermiş. Şöyle sual eden zât, İkinci Mukaddemenin sırrıyla, böyle hakaike zihni istidat kesb etmediğinden vazifesi olmayan bir şeyden sual ettiği gibi, Peygamberimiz de asıl lâzım olan şöyle cevap buyurdu ki: “Yer, sevr üstündedir.” Zira, yerin imareti nev-i beşer iledir. Nev-i beşerden olan ehl-i kurâ’nın menba-ı hayatları, ziraat iledir. Ziraat ise, öküzün omuzu üstündedir ve zimmetindedir. Kısm-ı diğeri olan ehl-i sevahilin âzam-ı maişetleri, belki ehl-i medeniyetin büyük bir maden-i ticaretleri, balığın cevfinde ve hûtun üstündedir. [SUP]1[/SUP] كُلُّ الصَّيْدِ فِى جَوْفِ الْفَرَا meselesine mâsadaktır. Bu lâtif bir cevaptır. Mizah da olsa haktır. Zira mizah etse de yalnız hak söyler. Faraza, sâil keyfiyet-i hilkatten sual etmişse, fenn-i beyanda olan [SUP]2[/SUP] تَلَقَّى السَّامِعُ بِغَيْرِ الْمُتَرَقَّبِ kaidesinin üslûb-u hakîmanesiyle, lâzım ve istediği cevabı vermiştir. Yoksa, hasta olan sail, iştiha-i kâzibiyle istediği cevabı vermemiştir.

[SUP]3[/SUP]وَيَسْئَلُونَكَ عَنِ اْلاَهِلَّةِ قُلْ هِىَ مَوَاقِيتُ للِنَّاسِ bu hakikate bir beraatü’l-istihlâldir.


[SUP]1[/SUP] : Bütün av, yaban eşeğinin karnındadır (Yani onu avlayan av ihtiyacını karşılar ve başka avlara ihtiyacı kalmaz).
[SUP]3[/SUP] : İşitenin, beklemediği bir cevapla karşılaşması (Beklenilmeyen şeyi işitmek).
[SUP]2[/SUP] : “Sana yeni doğan aylardan soruyorlar. De ki: Onlar insanlar için birer zaman ölçüsüdür.” Bakara Sûresi, 2:189.



Muhakemat
[/TAVSIYE]
 

Huseyni

Müdavim
[NOT]Elhasıl: Bu hakikati pîş-i nazara getiremeyen ve âyetleri muvazene ve doğru muhakeme edemeyen, meşhur Bektaşî gibi—ki, namazın terkinde taallül yolunda demiş: “Kur’ân diyor
blank.gif
1
لاَ تَقْرَبُوا الصَّلاَةَ ilerisine de hafız değilim”—nazar-ı hakikate karşı maskara olacaktır.



Dipnot-1 “... namaza yaklaşmayın.” Nisâ Sûresi, 4:43.[/NOT]

Kur'an da, hadislerde ya da ulemanın eserlerinde kinayeli (dolaylı) anlatım var. Fen ilimleri gibi her yerinde direkt kelimenin ya da cümlenin manası murad edilmemiş olabilir. Yahut bir ayetin izahı devam eden ayetlerde ya da sair ayetlerde bulunabilir. Bunu bilebilmek için muhakeme yeteneği lazımdır. Yoksa kimse kafasına göre, ayet ya da hadis ya da tefsir üzerine, tamamına vakıf olmadan tevil yapmamalıdır. Yukarıdaki cümlede bir numunesi verilmiş. Bektaşi sadece ayetin bir kısmını alıp "ayette namaza yaklaşmayın emrediliyor" diyerek, namaz kılmamasına mazeret yapmış güya. Devamını da oku dediklerinde "ben hafız değilim" diyor. Çünkü ayetin devamında "içkiliyken yaklaşmayın" diyor.

Bazı insanlarda bilhassa tenkit nazarıyla bakanlar, Risale-i Nur'dan kısa bi alıntı yapıp, bütün külliyatı onunla karalamaya çalışıyorlar. Halbuki Risale-i Nur'u tamam okuyan ve vakıf olan biri onda tenkid edilecek bir nokta bulamaz. Çünkü her tenkidine eserin muhtelif yerlerinden, cevapları bulabilecektir. Bu sebepten, duruma vakıf olmayanların ister Kur'an hakkında olsun, ister Hadis ve ister ulemanın eserleri olsun, ciddiye almamak, insaflıysa, doğrusuyla izah etmek gerektir.
 

Huseyni

Müdavim
Bu dersimizden anladıklarımız bu kadar..Allah istifademizi arttırsın, amin. Derse iştirak etmek isteyen kardeşlerimizin, istifadelerinden de faydalanmak isteriz. Dua ile.
 

Denis

Well-known member
Bu dersimizden anladıklarımız bu kadar..Allah istifademizi arttırsın, amin. Derse iştirak etmek isteyen kardeşlerimizin, istifadelerinden de faydalanmak isteriz. Dua ile.

Aminnn...

Allah (c.c.) razı olsun hocam..

Dua edin İnşaAllah hocam :) bizde anlarızda anladığımız kadar bizlerde biiznillah yazarak paylaşmaya gayret ederiz..
 
Üst