Namazda farklılık ortaya koyma...

emaneten

Member

  • NAMAZDA FARKLILIK ORTAYA KOYMA

    Namazda ah vah etme, inleme ve ses çıkarma eğer gayr-ı iradi ise sakıncası yoktur. Bu bir derecenin gereği ise ve cezbeden kaynaklanıyorsa buna bir şey demem. Yani böyle bir kimse öyle bir hal yaşayacak, kendini kaybedecek ve farkında olmadan ses çıkaracak, inleyecek.. sonra ona “böyle yaptın” denilince “öyle mi, ben hiç hatırlamıyorum” diyecek, hiç farkında olmayacak yaptığının. Böyle değilse ses çıkarmamalı, farklılık izhar etmemeli. Ağlamak da böyle. Mümkün olduğunca mani olmaya çalışacaksın. Ama engel olamıyorsan, gayr-ı iradi içinden geliyorsa bir mahzuru olmaz.

    Üstadın namaza başlarken ve namazdaki hallerini anlatırlar, gözleri bir garip olur, sesi garip çıkar. Bu bir seviye işidir. Seviyesi o olmayanın bunu taklit edip bu çeşit hareketler sergilemesi hiç doğru değildir.
    İnsanlarla beraber ifa edilen ibadetlerde şirk ve riya tehlikesi vardır. Yalnız başına namazını verip veriştiren adam, başkalarının yanında uzatıyorsa, süslüyorsa bu -Allah muhafaza- şirktir. Yalnızken uzun uzadıya kılan birisi başkalarının yanında kısa eda ediyorsa bu da riyadır, çünkü bu adam insanların mevcudiyetini kale alıyor ona bir değer atfediyor. Öyleyse yalnızken nasıl namaz kılıyorsa cemaat içinde öyle kılacak. Ne uzun ne kısa.. hiçbir farklılık ortaya koymayacak. Adeta bir çobanın koyunları yanında kıldığı namaz gibi. Çoban kıldığı namazı koyunlarının görmesini dikkate alır mı? Bu arada namazını kamil namaz seviyesine çıkarmak için hep gayret içinde olmalı
    .
    NAMAZ BİZİ KURTARACAK BİR ŞEY. ÖBÜR TARAFTA BAŞIMIZA İŞ AÇMASIN!!!
 
Üst