Konuya cevap cer

nasıl pişirsem?


FIRINDA PİŞİRME (BAKING)




Uygun Besinler: 




Meyveler 


Patates 


Sütlü ve yumurtalı yiyecekler 


Unlu yiyecekler 


Sebzeli / vejetaryen kekler 


Et ve sebze karışımları 




Dikkat Edilecek Hususlar:




*Tepsiler kuru, kalın ve temiz eldivenlerle tutulmalıdır. 


*Fırın ve tepsilerle temas sırasında yanıklardan sakınmak için kollar kıvrılmalıdır. 


*Tepsi ve fırınlar aşırı doldurulmamalıdır. 


*Dolu tepsilerin fırına yerleştirilmesi veya fırından çıkarılması sırasında dikkat edilmelidir. 


*Yemeğin kalitesinin bozulmasını ve ısı kaybını önlemek için fırın kapaklarının açılması minimalize edilmelidir. 


bebişlere


http://img138.imageshack.us/img138/6...lc4b1k2aa7.jpg


http://img138.imageshack.us/img138/218/09js3.png








HAŞLAMA (BOILING) 




Uygun Besinler: 




Pek çok besine bu yöntem uygulanabilir.


Et ve kümes hayvanları 


Balık ve deniz ürünleri; özellikle ıstakoz için 


Yumurta 


Taze ve dondurulmuş sebzeler 


Kurutulmuş tahıllar




Dikkat Edilecek Hususlar:




*Doğru kapasitede kaplar seçilmelidir, küçük kaplarda kaynayan sıvı etrafa sıçrayabilir ve yanıklara sebep olabilir. 


*Sebzeler uzun süre suda bekletilmemeli, mümkün olduğunca kaynayan suda kısa süreli pişirme uygulanmalıdır. 


*Sebzeler servis edilmeye yakın pişirilmelidir. Pişirilip tekrar ısıtmaktan kaçınılmalıdır. 




KIZARTMA (FRYING)




Uygun Besinler:




Balıklar 


Kümes hayvanları 


Hazır gıdalar 


Sebzeler 


Patates 


Meyveler 


Hamurlar 


Bazı besinler derin yağda kızartma metoduna uygun değildir. Örneğin, yağ içeriği yüksek besinler; yağlı etler, jambon, hamburger gibi.




Dikkat Edilecek Hususlar:




*Nemli veya ıslak besinler önce kurutulmalı daha sonra kızartılmalıdır. Çünkü ıslak besinin yağa atılması oldukça tehlikelidir. Yağ bir anda sıçrayabilir ve yanmamıza sebep olabilir. 


*Kızartıcılar asla fazla yağ veya yiyecekle doldurulmamalıdır. 


*Termometresiz kızartıcılar kullanıldığında, yağın yanacak kadar ısınmamasına dikkat edilmelidir. Yağ yanarsa hem sağlığa zararlı öğeler oluşur hem de yemeğin tadı ve kokusu olumsuz yönde etkilenir. 


*Normal kızartma derecesi 175–195 °Cdir. 


*Tek seferde büyük miktarda kızartma yapmaktan kaçınılmalıdır. 


*Yeterli yağ kullanıldığından emin olunmalıdır. Az yağda fazla miktarda kızartma yapılırsa, yağın ısısı uygun olsa bile pişirme sırasında ısı düşer ve yemek kalitesi olumsuz yönde etkilenir. 


*Kızartma işleminden sonra yiyecek çabucak servis edilmelidir, bekletme ile besin gevrekliğini kaybeder. 


*Kızartılan yiyeceklerin üzeri kapatılmamalıdır yoksa bu durumda da besin gevrekliğini kaybeder. 


*Yüzeydeki yağ, kızartma sonrasında süzdürülmelidir. Çünkü yağda kalan yiyecek parçaları tekrar ısıtıldığında yanabilir ve yemeğin lezzetini, görüntüsünü olumsuz etkiler. 


*Oksidasyonu önlemek için kullanılmayan yağlar süzüldükten sonra kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Aynı yağ defalarca kullanılmamalıdır. 




IZGARA (GRILLING)




Uygun Besinler: 




Taze etler 


Sakatatlar 


Kümes hayvanları 


Balık ve deniz ürünleri 


Sebzeler, özellikle mantar ve domates 


Hazır gıdalar, burgerler 




Dikkat Edilecek Hususlar:




*Az miktarda tuz kullanılmalıdır. 


*Mümkünse az yağlı et kullanılmalı ve görünür yağları temizlenmelidir. 


*Pişirme işlemine ızgaranın en sıcak tarafından başlanmalıdır. 


*Yavaş pişirme yiyeceğin kurumasına sebep olacağından hızlı pişirme uygulanmalıdır. 


*Yiyeceğin çevrilmesinde asla çatal gibi yiyeceği delecek malzemeler kullanılmamalıdır. 




MİKRODALGA FIRINDA PİŞİRME (MICROWAVE COOKING) 




Uygun Besinler: 




Taze etler 


Sakatatlar 


Kümes hayvanları 


Balık ve deniz ürünleri 


Sebzeler, özellikle mantar ve domates 


Hazır gıdalar, burgerler 




Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:




*Patates ve elma soyulmamışsa, kabukları delinmeli ve böylece patlamaları, dokularının bozulması önlenmelidir. 


*Mümkünse yemeğin üstü mikro dalga fırına uygun bir kapak ile kapatılmalıdır. 


*Sadece mikro dalga fırına uygun olan plastik, seramik ve cam kaplar kullanılmalıdır. 


*Kapağı bozuk olan fırınlar kullanılmamalıdır. 


*Fırın boşken çalıştırılmamalıdır. 


*En iyi sonuç için düz veya yuvarlak, sığ kaplar tercih edilmelidir. 


*Pişirme sırasında karıştırma işlemi için yeterli yer bırakılmalıdır. 


*Su içeriği yüksek gıdaların kuru gıdalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır. 


*Kalın parçaların, gözenekli parçalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır. 




BUHARDA PİŞİRME (POACHING)




Uygun Besinler: 




Yumurta 


Balık ve kabuklu deniz ürünleri 


Sebzeler (patates dahil) 


Çeşnili ve tatlı pudingler (düşük basınçta buharla) 




Anahtar Noktalar:




* Besin değerini koruyan bu pişirme metodu ile besinler kolay sindirilebilir ve diyet yemeği haline getirilir. 


* Sebzelerin buharda pişirilmesiyle, daha taze görünmeleri ve renklerinin korunması sağlanır. 


* Buhar kapatılmadan kapak açılmamalıdır. 


* Kapak açılırken geride durulmalı, buhara dikkat edilmelidir. 


* Düşük basınçla pişirme ile besindeki proteinin zarar görmesi engellenebilir. 


* Sebzeler servise yakın zamanda pişirilmelidir. 


* Fazla pişirmekten kaçınılmalıdır.Özellikle yüksek basınçta pişirme süresi kısadır. 


* Makinenin içi her kullanımdan sonra temizlenmelidir. 


* Her kullanım öncesi makine kontrol edilmelidir.



Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Üst