Ne kusursuz insan ara, Ne de insanda kusur!!!

müdavim

Üye Sorumlusu
Yavuz sultan selim han

Yavuz'un nedimi Hasan Can anlatıyor...

"mekanı cennet olsun padişah hazretleri gece çok kitap okurdu, bazen banada okutup kendisi dinlerdi,bir gece uyuyakaldığım için yanına uğrayamadım, sabah namazını kıldıktan sonra hizmetine koştum.
-bu gece görünmedin, ne işteydin? diye sordu.
Birkaç gecedir uykusuz kaldığımı ve uyuyakaldığımı ve özürlerimi beyan ettim.
-gördüğün rüyayı anlat, buyurdu.
-arza değer bir rüya görmedim, dedim.
-bu ne demek? bütün gece uyuyupda rüya grmemiş olamasın, her halde görmüşsündür, gizleme, anlat dedi.

çok düşündüm, hatırıma bir şey gelmeyince, önemli bir şey görmdiğime yemin ettim, sultan mübarek başını sallayarak hayretlerini ifade etti. Ben de onun bu ısrarına hayret ettim. sebebi ne olabilir diye düşündüm,daha sonra beni kapı ağasının dairesine bir iş için gönderdi. Kapı ağası gece teheccüdlü bir insandı. çok durgun bir hali vardı. bir yakınını kaybetmişe benziyordu.
-ağa hazretleri sizi çk gamlı ve gözlerinizi de yaşlı görüyorum, hikmeti nedir?dedim.
-hayır birşey yok, diyerek halini sakladı. bunun üzerine hazinedar başı ;
-kardeş, ağanın uykusunda bir vaka olmuş hala etkisinderdir. dedi.
-Allah için habe ver dedim, padişahımız sabahtan beri kölelerine ısrar ediyordu. her halde zorlamaları asılsız değildir, iyi bir armağandır diye ağayı sıkıştırdım...
-kerem edin bana böyle tekliflerde bulunmayın, benim gibi yüzü karanın padişahımıza arz edecek ne rüyası olabilir dedi, mehmet ağar;
-niçin anlatmıyorsun? bize anlattığın rüyanda söyleneni haber vermeye memur olduğunu naklettin. Gizlemen ihanet olmaz mı? deyince ağa sırrını açtı.
-Bu gece rüyamda eşiğine oturduğumuz bu kapıyı hızla çaldılar. ne haber diye kapıyı araladığımkda, taşlığın elleri bayraklı, silahlı, sarıklı,nurani zatlarla dolu olduğunu gördüm. kapının dibinde elleri sancaklı dört nurani şahıs vardı. Kapıyı vuranın elinde ise padişahımızın ak sancağı vardı. Bana;
-biliyor musun niçin geldik? dedi
-buyrun dedim.
-bu gördüğün insanlar Resullullahın ashabıdır. Bizi hazreti resullullah gönderdi,Selim hana selamı var, Haremeynin [mekke ve kutsal emanetler] hizmetini ona buyurdu Gördüğün bu 4 kişiden, bu ebubekir-i sıddık, bu ömerül-faruk, bu osman-i zinnureyn bende ali bin ebu talib'im. Git selim han'a söyl dedi ve kayboldu.

ağa bunları anlatırken ağlıyordu. işimi bitirdikten sonra selim hanın yanına döndüm, yine aynı bahsi açtı ve
-senin rüya görmemiş olman çok tuhaf, dedi.
-padişahım vakayı Bu hasan kulunuz görmediyse de bir hasan kulunuz görmüş emriniz olursa arz edeyim dedim.
-anlat, buyurdu,
ben haiseyi anlatınca yüzleri kızarıyor, gözlerinden yaşlar boşalıyordu, bitirince
-zavallının kalbinde safiyet varmış, sen onu bize methederken "birisini ibadet ediyor görünce hemen veli sanırsın" diye sana takılırdık, boşuna methetmemişsin. "