Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Okuyoruz
Ne Yapayım, Acele Ettim, Kışta Geldim. Sizler İnşaallah...
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="Huseyni" data-source="post: 195663" data-attributes="member: 27"><p><em><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 18px"><span style="color: Red">Sebeb-i zâhîrî</span></span></span><span style="font-size: 18px"><span style="color: Red"><span style="font-family: 'Courier New'"> z</span></span></span></strong></em><em><strong><span style="font-size: 18px"><span style="color: Red"><span style="font-family: 'Courier New'">ulmetti</span></span></span></strong></em><em><strong><span style="font-size: 18px"><span style="color: Red"><span style="font-family: 'Courier New'">, </span></span></span><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 18px"><span style="color: Red">sebeb-i hakikî</span></span></span></strong></em><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"><em><span style="font-size: 18px"><span style="color: Red"> ise adalet etti.</span></span></em></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"><em><span style="font-size: 18px"><span style="color: Red"></span></span></em></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"><span style="color: DarkRed">İKİNCİ SUALİNİZ: Neden vesika almak için müracaat etmiyorsun?</span></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Elcevap: Şu meselede ben kaderin mahkûmuyum, </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">ehl-i dünyanın mahkûmu değilim. </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Kadere müracaat ediyorum. </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Ne vakit izin verirse, rızkımı buradan ne vakit keserse, o vakit giderim. </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Şu mânânın hakikati şudur ki: </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"><span style="color: DarkGreen"><u>Başa gelen her işte iki sebep var:</u></span> </span></span></span></strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">biri zâhirî, diğeri hakikî.</span></span></span><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"> </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Ehl-i dünya </span></span></span></strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">zâhirî</span></span></span><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"> bir sebep oldu, beni buraya getirdi.</span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Kader-i İlâhî ise, </span></span></span></strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">sebeb-i hakikîdir;</span></span></span><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"> beni bu inzivâya mahkûm etti. </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Sebeb-i zâhîrî</span></span></span><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"> zulmetti, </span></span></span></strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">sebeb-i hakikî</span></span></span><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"> ise adalet etti. </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Zâhirîsi</span></span></span><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"> şöyle düşündü: </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">“Şu adam ziyadesiyle ilme ve dine hizmet eder; belki dünyamıza karışır”</span></span></span><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"> </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">ihtimaliyle beni nefyedip üç cihetle katmerli bir zulüm etti. </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Kader-i İlâhî</span></span></span><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"> ise, benim için gördü ki, </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">hakkıyla ve ihlâsla ilme ve dine hizmet edemiyorum; </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">beni bu nefye mahkûm etti. </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Onların bu katmerli zulmünü muzaaf bir rahmete çevirdi.</span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Madem ki nefyimde kader hâkimdir ve o kader âdildir; ona müracaat ederim. </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Zâhîrî sebep ise, zaten bahane nev’inden birşeyleri var. </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Demek onlara müracaat mânâsızdır.</span></span></span><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"> </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Eğer onların elinde bir hak veya kuvvetli bir esbab bulunsaydı, </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">o vakit onlara karşı da müracaat olunurdu.</span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"><span style="color: Indigo">Başlarını yesin, </span></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"><span style="color: Indigo">dünyalarını tamamen bıraktığım ve ayaklarına dolaşsın,</span></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"><span style="color: Indigo">siyasetlerini büs bütün terk ettiğim halde, </span></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"><span style="color: Indigo">düşündükleri bahaneler, </span></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"><span style="color: Indigo">evhamlar elbette asılsız olduğundan, </span></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"><span style="color: Indigo">onlara müracaatla o evhamlara bir hakikat vermek istemiyorum.</span></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"><span style="color: Indigo"></span> </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Eğer uçları ecnebî elinde olan</span></span></span><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"> dünya siyasetine karışmak için bir iştiham olsaydı, </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">değil sekiz sene, belki sekiz saat kalmayacak, tereşşuh edecekti, kendini gösterecekti. </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Halbuki </span></span></span></strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">sekiz senedir </span></span></span><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">birtek gazete okumak arzum olmadı ve okumadım. </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Dört senedir</span></span></span><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"> burada taht-ı nezarette bulunuyorum; hiçbir tereşşuh görülmedi. </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Demek, Kur’ân-ı Hakîmin hizmetinin bütün siyasetlerin fevkinde bir ulviyeti var ki, </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">çoğu yalancılıktan ibaret olan dünya siyasetine tenezzüle meydan vermiyor.</span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Adem-i müracaatımın ikinci sebebi şudur ki:</span></span></span><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"> </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Haksızlığı hak zanneden adamlara karşı hak dâvâ etmek,</span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">bir nevi haksızlıktır. </span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray">Bu nevi haksızlığı irtikâp etmek istemem.</span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"><span style="color: Purple"><u>On Üçüncü Mektup</u></span></span></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Courier New'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: DarkSlateGray"></span></span></span></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Huseyni, post: 195663, member: 27"] [I][B][FONT=Courier New][SIZE=5][COLOR=Red]Sebeb-i zâhîrî[/COLOR][/SIZE][/FONT][SIZE=5][COLOR=Red][FONT=Courier New] z[/FONT][/COLOR][/SIZE][/B][/I][I][B][SIZE=5][COLOR=Red][FONT=Courier New]ulmetti[/FONT][/COLOR][/SIZE][/B][/I][I][B][SIZE=5][COLOR=Red][FONT=Courier New], [/FONT][/COLOR][/SIZE][FONT=Courier New][SIZE=5][COLOR=Red]sebeb-i hakikî[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][/I][B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray][I][SIZE=5][COLOR=Red] ise adalet etti. [/COLOR][/SIZE][/I] [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray][COLOR=DarkRed]İKİNCİ SUALİNİZ: Neden vesika almak için müracaat etmiyorsun?[/COLOR] Elcevap: Şu meselede ben kaderin mahkûmuyum, ehl-i dünyanın mahkûmu değilim. Kadere müracaat ediyorum. Ne vakit izin verirse, rızkımı buradan ne vakit keserse, o vakit giderim. Şu mânânın hakikati şudur ki: [COLOR=DarkGreen][U]Başa gelen her işte iki sebep var:[/U][/COLOR] [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray]biri zâhirî, diğeri hakikî.[/COLOR][/SIZE][/FONT][B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray] Ehl-i dünya [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray]zâhirî[/COLOR][/SIZE][/FONT][B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray] bir sebep oldu, beni buraya getirdi. Kader-i İlâhî ise, [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray]sebeb-i hakikîdir;[/COLOR][/SIZE][/FONT][B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray] beni bu inzivâya mahkûm etti. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray]Sebeb-i zâhîrî[/COLOR][/SIZE][/FONT][B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray] zulmetti, [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray]sebeb-i hakikî[/COLOR][/SIZE][/FONT][B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray] ise adalet etti. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray]Zâhirîsi[/COLOR][/SIZE][/FONT][B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray] şöyle düşündü: [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray]“Şu adam ziyadesiyle ilme ve dine hizmet eder; belki dünyamıza karışır”[/COLOR][/SIZE][/FONT][B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray] ihtimaliyle beni nefyedip üç cihetle katmerli bir zulüm etti. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray]Kader-i İlâhî[/COLOR][/SIZE][/FONT][B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray] ise, benim için gördü ki, hakkıyla ve ihlâsla ilme ve dine hizmet edemiyorum; beni bu nefye mahkûm etti. Onların bu katmerli zulmünü muzaaf bir rahmete çevirdi. Madem ki nefyimde kader hâkimdir ve o kader âdildir; ona müracaat ederim. Zâhîrî sebep ise, zaten bahane nev’inden birşeyleri var. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray]Demek onlara müracaat mânâsızdır.[/COLOR][/SIZE][/FONT][B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray] Eğer onların elinde bir hak veya kuvvetli bir esbab bulunsaydı, o vakit onlara karşı da müracaat olunurdu. [COLOR=Indigo]Başlarını yesin, dünyalarını tamamen bıraktığım ve ayaklarına dolaşsın, siyasetlerini büs bütün terk ettiğim halde, düşündükleri bahaneler, evhamlar elbette asılsız olduğundan, onlara müracaatla o evhamlara bir hakikat vermek istemiyorum. [/COLOR] [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray]Eğer uçları ecnebî elinde olan[/COLOR][/SIZE][/FONT][B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray] dünya siyasetine karışmak için bir iştiham olsaydı, değil sekiz sene, belki sekiz saat kalmayacak, tereşşuh edecekti, kendini gösterecekti. Halbuki [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray]sekiz senedir [/COLOR][/SIZE][/FONT][B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray]birtek gazete okumak arzum olmadı ve okumadım. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray]Dört senedir[/COLOR][/SIZE][/FONT][B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray] burada taht-ı nezarette bulunuyorum; hiçbir tereşşuh görülmedi. Demek, Kur’ân-ı Hakîmin hizmetinin bütün siyasetlerin fevkinde bir ulviyeti var ki, çoğu yalancılıktan ibaret olan dünya siyasetine tenezzüle meydan vermiyor. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray]Adem-i müracaatımın ikinci sebebi şudur ki:[/COLOR][/SIZE][/FONT][B][FONT=Courier New][SIZE=3][COLOR=DarkSlateGray] Haksızlığı hak zanneden adamlara karşı hak dâvâ etmek, bir nevi haksızlıktır. Bu nevi haksızlığı irtikâp etmek istemem. [COLOR=Purple][U]On Üçüncü Mektup[/U][/COLOR] [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Okuyoruz
Ne Yapayım, Acele Ettim, Kışta Geldim. Sizler İnşaallah...
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…