Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Okuyoruz
Niyet, âdetleri ibadete çevirir
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="Zuhr" data-source="post: 157429" data-attributes="member: 8625"><p><span style="font-family: 'Tahoma'"><strong>Eğer desen:</strong> </span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: darkred"><strong>“Şu küllî hadsiz nimetlere karşı nasıl şu mahdud ve cüz’î şükrümle mukabele edebilirim?”</strong></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'"><strong>Elcevab:</strong> </span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'"><strong><span style="color: darkgreen">Küllî bir niyetle, hadsiz bir itikad ile…</span></strong> </span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">Meselâ: Nasılki bir adam beş kuruş kıymetinde bir hediye ile, </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">bir padişahın huzuruna girer ve görür ki, </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">herbiri milyonlara değer hediyeler, makbul adamlardan gelmiş, orada dizilmiş. </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">Onun kalbine gelir: “Benim hediyem hiçtir, ne yapayım?” </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">Birden der: “<strong><span style="color: navy">Ey seyyidim! Bütün şu kıymetdar hediyeleri kendi namıma sana takdim ediyorum. Çünki sen onlara lâyıksın. Eğer benim iktidarım olsaydı, bunların bir mislini sana hediye ederdim</span></strong>.” </span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">İşte hiç ihtiyacı olmayan ve raiyetinin derece-i sadakat ve hürmetlerine alâmet olarak hediyelerini kabul eden o padişah, </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">o bîçarenin o büyük ve küllî niyetini ve arzusunu ve o güzel ve yüksek itikad liyakatını, </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">en büyük bir hediye gibi kabul eder. </span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'"><strong>Aynen öyle de:</strong> </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">Âciz bir abd, namazında “<span style="color: darkred">Ettahiyyatü lillah</span>” der. </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">Yani: Bütün mahlukatın hayatlarıyla sana takdim ettikleri hediye-i ubudiyetlerini, </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">ben kendi hesabıma, umumunu sana takdim ediyorum. </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">Eğer elimden gelseydi, onlar kadar tahiyyeler sana takdim edecektim. </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">Hem sen onlara, hem daha fazlasına lâyıksın. </span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'"><strong>İ</strong></span><span style="font-family: 'Tahoma'"><strong>şte şu niyet ve itikad, pek geniş bir şükr-ü küllîdir</strong>. </span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">Nebatatın tohumları ve çekirdekleri, onların niyetleridir.</span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'"><strong><em>Hem meselâ:</em></strong> </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">Kavun, kalbinde nüveler suretinde bin niyet eder ki, </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">“Ya Hâlıkım! Senin esma-i hüsnanın nakışlarını yerin birçok yerlerinde ilân etmek isterim.” </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: purple">Cenab-ı Hak gelecek şeylerin nasıl geleceklerini bildiği için, onların niyetlerini bilfiil ibadet gibi kabul eder. </span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'"><strong><span style="color: purple">“Mü’minin niyeti, amelinden hayırlıdır.”</span></strong> Şu sırra işaret eder. </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">Hem</span></p><p><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">سُبْحَانَكَ وَ بِحَمْدِكَ عَدَدَ خَلْقِكَ وَ رِضَاءَ نَفْسِكَ وَ زِنَةِ عَرْشِكَ وَ مِدَادِ كَلِمَاتِكَ وَ نُسَبِّحُكَ بِجَمِيعِ تَسْبِيحَاتِ اَنْبِيَائِكَ وَ اَوْلِيَائِكَ وَ مَلئِكَتِكَ</span></span></strong> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">(“Mahlûkatının sayısınca, Zâtına lâyık şekilde, Arşının ağırlığınca ve kelimelerinin mürekkebi miktarınca hamdinle Seni her türlü noksandan tenzih ederiz.” (Müslim, Zikir: 79; Ebû Dâvud, Vitir: 24; Tirmizi, Daavât: 103; Nesâî, Sehv: 94; Müsned, 1:258, 353, 6:325, 430. Bütün peygamberlerinin, evliyalarının ve meleklerinin tesbihatlarıyla Seni kusurdan tenzih ederiz.)</span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">gibi hadsiz adedle tesbih etmenin hikmeti şu sırdan anlaşılır. </span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'"><em>Hem nasıl bir zabit, bütün neferatının yekûn hizmetlerini kendi namına padişaha takdim eder. Öyle de:</em> </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'"><strong>Mahlukata zabitlik eden ve hayvanat ve nebatata kumandanlık yapan ve mevcudat-ı arziyeye halifelik etmeye kabil olan ve kendi hususî âleminde kendini herkese vekil telakki eden insan</strong>, <strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَاِيَّاكَ نَسْتَعِينُ</span></span></strong> (Ancak Sana kulluk eder, ancak Senden yardım dileriz.” Fatiha Sûresi, 1:5.)</span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">der. Bütün halkın ibadetlerini ve istianelerini, kendi namına Mabud-u Zülcelal’e takdim eder. </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">Hem</span> <strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">سُبْحَانَكَ بِجَمِيعِ تَسْبِيحَاتِ جَمِيعِ مَخْلُوقَاتِكَ وَ بِاَلْسِنَةِ جَمِيعِ مَصْنُوعَاتِكَ</span></span></strong> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">(Bütün mahlûkatının bütün tesbihatlarıyla ve bütün masnuatının lisanlarıyla Seni tesbih eder, kusurdan tenzih ederiz.)</span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">der. Bütün mevcudatı kendi hesabına söylettirir. </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">Hem</span> <strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: darkred">اَللّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ بِعَدَدِ ذَرَّاتِ الْكَائِنَاتِ وَ مُرَكَّبَاتِهَا</span></span></strong> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">(Allahım! Kâinatın zerreleri ve o zerrelerin mürekkebâtı adedince Muhammed’e rahmet et.)</span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">der. Herşey namına bir salavat getirir. </span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">Çünki herşey, Nur-u Ahmedî (A.S.M.) ile alâkadardır. </span></p><p><span style="font-family: 'Tahoma'">İşte tesbihatta, salavatlarda hadsiz adedlerin hikmetini anla.</span></p><p> </p><p> </p><p> </p><p style="text-align: right"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="color: purple"><strong><em>Yirmidördüncü Söz - İkinci Meyve</em></strong></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Zuhr, post: 157429, member: 8625"] [FONT=Tahoma][B]Eğer desen:[/B] [/FONT] [FONT=Tahoma][COLOR=darkred][B]“Şu küllî hadsiz nimetlere karşı nasıl şu mahdud ve cüz’î şükrümle mukabele edebilirim?”[/B][/COLOR][/FONT] [FONT=Tahoma][B]Elcevab:[/B] [/FONT] [FONT=Tahoma][B][COLOR=darkgreen]Küllî bir niyetle, hadsiz bir itikad ile…[/COLOR][/B] [/FONT] [FONT=Tahoma]Meselâ: Nasılki bir adam beş kuruş kıymetinde bir hediye ile, [/FONT] [FONT=Tahoma]bir padişahın huzuruna girer ve görür ki, [/FONT] [FONT=Tahoma]herbiri milyonlara değer hediyeler, makbul adamlardan gelmiş, orada dizilmiş. [/FONT] [FONT=Tahoma]Onun kalbine gelir: “Benim hediyem hiçtir, ne yapayım?” [/FONT] [FONT=Tahoma]Birden der: “[B][COLOR=navy]Ey seyyidim! Bütün şu kıymetdar hediyeleri kendi namıma sana takdim ediyorum. Çünki sen onlara lâyıksın. Eğer benim iktidarım olsaydı, bunların bir mislini sana hediye ederdim[/COLOR][/B].” [/FONT] [FONT=Tahoma]İşte hiç ihtiyacı olmayan ve raiyetinin derece-i sadakat ve hürmetlerine alâmet olarak hediyelerini kabul eden o padişah, [/FONT] [FONT=Tahoma]o bîçarenin o büyük ve küllî niyetini ve arzusunu ve o güzel ve yüksek itikad liyakatını, [/FONT] [FONT=Tahoma]en büyük bir hediye gibi kabul eder. [/FONT] [FONT=Tahoma][B]Aynen öyle de:[/B] [/FONT] [FONT=Tahoma]Âciz bir abd, namazında “[COLOR=darkred]Ettahiyyatü lillah[/COLOR]” der. [/FONT] [FONT=Tahoma]Yani: Bütün mahlukatın hayatlarıyla sana takdim ettikleri hediye-i ubudiyetlerini, [/FONT] [FONT=Tahoma]ben kendi hesabıma, umumunu sana takdim ediyorum. [/FONT] [FONT=Tahoma]Eğer elimden gelseydi, onlar kadar tahiyyeler sana takdim edecektim. [/FONT] [FONT=Tahoma]Hem sen onlara, hem daha fazlasına lâyıksın. [/FONT] [FONT=Tahoma][B]İ[/B][/FONT][FONT=Tahoma][B]şte şu niyet ve itikad, pek geniş bir şükr-ü küllîdir[/B]. [/FONT] [FONT=Tahoma]Nebatatın tohumları ve çekirdekleri, onların niyetleridir.[/FONT] [FONT=Tahoma][B][I]Hem meselâ:[/I][/B] [/FONT] [FONT=Tahoma]Kavun, kalbinde nüveler suretinde bin niyet eder ki, [/FONT] [FONT=Tahoma]“Ya Hâlıkım! Senin esma-i hüsnanın nakışlarını yerin birçok yerlerinde ilân etmek isterim.” [/FONT] [FONT=Tahoma][COLOR=purple]Cenab-ı Hak gelecek şeylerin nasıl geleceklerini bildiği için, onların niyetlerini bilfiil ibadet gibi kabul eder. [/COLOR][/FONT] [FONT=Tahoma][B][COLOR=purple]“Mü’minin niyeti, amelinden hayırlıdır.”[/COLOR][/B] Şu sırra işaret eder. [/FONT] [FONT=Tahoma]Hem[/FONT] [B][SIZE=4][COLOR=darkred]سُبْحَانَكَ وَ بِحَمْدِكَ عَدَدَ خَلْقِكَ وَ رِضَاءَ نَفْسِكَ وَ زِنَةِ عَرْشِكَ وَ مِدَادِ كَلِمَاتِكَ وَ نُسَبِّحُكَ بِجَمِيعِ تَسْبِيحَاتِ اَنْبِيَائِكَ وَ اَوْلِيَائِكَ وَ مَلئِكَتِكَ[/COLOR][/SIZE][/B] [FONT=Tahoma](“Mahlûkatının sayısınca, Zâtına lâyık şekilde, Arşının ağırlığınca ve kelimelerinin mürekkebi miktarınca hamdinle Seni her türlü noksandan tenzih ederiz.” (Müslim, Zikir: 79; Ebû Dâvud, Vitir: 24; Tirmizi, Daavât: 103; Nesâî, Sehv: 94; Müsned, 1:258, 353, 6:325, 430. Bütün peygamberlerinin, evliyalarının ve meleklerinin tesbihatlarıyla Seni kusurdan tenzih ederiz.)[/FONT] [FONT=Tahoma] [/FONT] [FONT=Tahoma]gibi hadsiz adedle tesbih etmenin hikmeti şu sırdan anlaşılır. [/FONT] [FONT=Tahoma] [/FONT] [FONT=Tahoma] [/FONT] [FONT=Tahoma][I]Hem nasıl bir zabit, bütün neferatının yekûn hizmetlerini kendi namına padişaha takdim eder. Öyle de:[/I] [/FONT] [FONT=Tahoma][B]Mahlukata zabitlik eden ve hayvanat ve nebatata kumandanlık yapan ve mevcudat-ı arziyeye halifelik etmeye kabil olan ve kendi hususî âleminde kendini herkese vekil telakki eden insan[/B], [B][SIZE=4][COLOR=darkred]اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَاِيَّاكَ نَسْتَعِينُ[/COLOR][/SIZE][/B] (Ancak Sana kulluk eder, ancak Senden yardım dileriz.” Fatiha Sûresi, 1:5.)[/FONT] [FONT=Tahoma] [/FONT] [FONT=Tahoma]der. Bütün halkın ibadetlerini ve istianelerini, kendi namına Mabud-u Zülcelal’e takdim eder. [/FONT] [FONT=Tahoma]Hem[/FONT] [B][SIZE=4][COLOR=darkred]سُبْحَانَكَ بِجَمِيعِ تَسْبِيحَاتِ جَمِيعِ مَخْلُوقَاتِكَ وَ بِاَلْسِنَةِ جَمِيعِ مَصْنُوعَاتِكَ[/COLOR][/SIZE][/B] [FONT=Tahoma](Bütün mahlûkatının bütün tesbihatlarıyla ve bütün masnuatının lisanlarıyla Seni tesbih eder, kusurdan tenzih ederiz.)[/FONT] [FONT=Tahoma]der. Bütün mevcudatı kendi hesabına söylettirir. [/FONT] [FONT=Tahoma]Hem[/FONT] [B][SIZE=4][COLOR=darkred]اَللّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ بِعَدَدِ ذَرَّاتِ الْكَائِنَاتِ وَ مُرَكَّبَاتِهَا[/COLOR][/SIZE][/B] [FONT=Tahoma](Allahım! Kâinatın zerreleri ve o zerrelerin mürekkebâtı adedince Muhammed’e rahmet et.)[/FONT] [FONT=Tahoma] [/FONT] [FONT=Tahoma]der. Herşey namına bir salavat getirir. [/FONT] [FONT=Tahoma] [/FONT] [FONT=Tahoma]Çünki herşey, Nur-u Ahmedî (A.S.M.) ile alâkadardır. [/FONT] [FONT=Tahoma]İşte tesbihatta, salavatlarda hadsiz adedlerin hikmetini anla.[/FONT] [FONT=Tahoma][/FONT] [FONT=Tahoma][/FONT] [RIGHT][FONT=Tahoma][COLOR=purple][B][I]Yirmidördüncü Söz - İkinci Meyve[/I][/B][/COLOR][/FONT][/RIGHT] [FONT=Tahoma][/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Okuyoruz
Niyet, âdetleri ibadete çevirir
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…