Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Bediüzzaman Said Nursi ve Risale-i Nur Cemaati
Bediüzzaman Said Nursi
Hatıralar
O bir kahramandı!
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="Garib" data-source="post: 30824" data-attributes="member: 1249"><p><span style="font-size: 18px"><span style="color: Red"><em><strong><span style="font-family: 'Arial'">O bir kahramandı!</span></strong></em></span></span></p><p><span style="font-size: 18px"><em><strong><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: DarkGreen">(Merhum Mustafa Özsoy ağabeyin ardından...)</span></span></strong></em></span></p><p><span style="font-size: 18px"><em><strong></strong></em></span></p><p><span style="font-size: 18px"><em><strong></strong></em></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Bazı kişiler vardır makalelere sığmaz. Yine bazı kişiler vardır, hatıraları</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>kalplerden ve hafızalardan silinmez. Ani bir kalp krizi ile ebedî âleme irtihâl</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>eden, her cihetle kubbede hoş bir sadâ bırakan ağabeyim merhum Mustafa</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Özsoy böyle bir şahsiyetti.</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong></strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>1933 yılında Ermenek ilçemizin Sarıveliler köyünde dünyaya gelen merhum</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Ağabeyimiz 68 yaşında aramızdan ayrıldı. Kendisini 40 yıl önce Konya'da</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Bediüzzaman Hazretlerine ithafen ``İman kahramanı şanlı Üstadım" başlıklı</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>şiirini okurken tanıdım. 38 yıllık derin bir hukukumuz vardı. Hem kardeşim,</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>hem de ağabeyim idi. Ailemin ameliyatında ve kızım doğduğunda, hastanenin</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>kapısında ilk o vardı. Çok yönlü olan merhum ağabeyimle korkunç şakalar</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>yapardık. Hatta vefat haberini saat sabah 5'de, muhtereme eşi bana</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>bildirdiğinde, bir şaka olduğunu hissettim. Akabinde benim telefonla haber</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>verdiğim bazı şahsiyetlerde ``Şaka yapma ağabey" dediler.</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong></strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Merhum Mustafa Özsoy Ağabey, 1955 yılında Diyarbakır'ın Birsin köyünde</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>öğretmenliğe başlar. 1956 yılında Diyarbakır'da Zülfi isimli bir zat vasıtasıyla</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Risâle-i Nurlarla ve emekli yüzbaşı Mehmet Kayalar ile tanışır. İlk aldığı ve</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>eşine ``Müjde aradığımı buldum" dediği 23. Söz kitabıdır. Daha sonra Konya</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Cihanbeyli Bulduk köyüne nakil olur. Konya'da ilk irtibat kurduğu kişiler</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Merhum Mehmet Yorgancı, Merhum Sabri Halıcı ve Merhum Abdülmecid Nursî</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>(Ünlükul) idi. Ağabeyimiz 1956-1959 yılları arasında Bediüzzaman Said Nursî</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Hazretlerini 3 defa ziyaret eder ve onun feyzi ile dolar taşar.</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong></strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Merhum Mustafa Özsoy, özellikle Konya gibi çok kavşaklı ve nevzuhur</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>hadiselerin bol olduğu bir beldede, 44 yıllık Risâle-i Nur hizmetinde, bir istikrar</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>abidesi olarak hiç zikzak çizmemiştir. Hz. Bediüzzaman'ın siyasî, içtimaî ve</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>imanî tespitleri içinde kalmıştır. Bunun için büyük mücadeleler vermiştir. Bu</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>hususta kendisi ile makalelere sığmayacak, beka âlemine müteveccih sayısız</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>hatıra ve hizmetlerimiz olmuştur.</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong></strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Merhum Mustafa Ağabey, inanç mefkûresi için çok çileli günler geçirdi. 1963</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>yılında Adapazarı'nda öğretmenlik yaparken `Laikliğe aykırı hareketten' ve de</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>`bir komplo neticesinde' görevinden alınmıştı. Mahkemelerin verdiği 1 yıllık</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>cezasını, Konya, Hadim ve Çumra cezaevlerinde geçirdi. Cezanın 3 ayını</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>1966'da, bulunduğumuz Konya Medrese-i Yusufiyesinde müşterek geçirdik.</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Tahliyeden sonra Ankara'ya gider, oradaki bir sohbete yapılan baskın</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>neticesinde gözlem altına alınarak Ankara ve Mersin cezaevinde diğer</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>arkadaşları gibi suçsuz olarak 7 ay kalır. Sonunda beraet eder. Devamında</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Konya Müftülük murakıplığına başlar. Öğretmenliğe tekrar döner ve 1979</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>yılında Konya Halk Eğitim Müdürlüğünde görev alır. 12 Eylül ihtilâlinin 46.</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>gününde laikliğe aykırı harekette bulunduğu gerekçesiyle askerî cezaevinde 4</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>ay 20 gün kalır. Neticede orada da beraet eder.</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong></strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>1966 yılında Konya Medrese-i Yusufiyesinden yeni çıkmıştım. Merhum Zübeyir</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Gündüzalp Ağabeyin çağrısı üzerine İstanbul'a geldim. Kirazlı Mescit'te 2</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>saatlik özel sohbetin içinde ``Kardaşım! Konya'da öğretmen hemşehrim</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Mustafa Özsoy'a söyle `Hizmet kılıncını' bilesin, mükedder olmasın,</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>tenperverlik yapmasın. Allah her şeye kadirdir" demişti. Evet onun hizmet</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>kılıncı hiç kınına girmemişti. Son ana kadar da bu şekilde devam etti.</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong></strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Merhum Mustafa Özsoy'un Dursun, Cafer, Muhtar ve Fatih isimli 4 erkek evlâdı</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>vardı. Cenazeye Çanakkale'den gelen oğlu, Dr. Muhtar ağlayarak boynuma</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>sarıldığında hep şunu söylüyordu. ``O bir kahramandı." Ben de o sözü</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>makalemin ser levhası yaptım. Evet o bir kahramandı. Fakat ikinci bir</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>kahraman da eşi Seher Özsoy hanımefendi idi. Şimdiki bayanlara ders olacak</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>bir metanet ve asalete malik bir karakter sahibidir. Çünkü Mustafa Ağabeyin</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>cefasında, çilesinde ve her türlü sıkıntısında arkasında kale gibi durmuştur.</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Ayrıca evinin sofrasında yüzlerce kişiye yemek vermiştir.</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong></strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Makalemi Merhum Mustafa Özsoy Ağabeyin bana daima okuduğu 17. Söz'deki</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong>Farisî beytin Türkçesiyle noktalıyorum. </strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong></strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong><span style="color: #ff3399">``Eyvah! Aldandık. Şu hayat-ı dünyeviyeyi sabit zannettik. O zan sebebiyle</span></strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong><span style="color: #ff3399">bütün bütün zâyi ettik. Evet, şu güzerân-ı hayat, bir uykudur, bir rüyâ gibi</span></strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 18px"><em><strong><span style="color: #ff3399">geçti. Şu temelsiz ömür dahi, bir rüzgâr gibi uçar gider."</span></strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Garib, post: 30824, member: 1249"] [SIZE=5][COLOR=Red][I][B][FONT=Arial]O bir kahramandı![/FONT][/B][/I][/COLOR][/SIZE] [SIZE=5][I][B][FONT=Arial][COLOR=DarkGreen](Merhum Mustafa Özsoy ağabeyin ardından...)[/COLOR][/FONT] [/B][/I][/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=5][I][B]Bazı kişiler vardır makalelere sığmaz. Yine bazı kişiler vardır, hatıraları kalplerden ve hafızalardan silinmez. Ani bir kalp krizi ile ebedî âleme irtihâl eden, her cihetle kubbede hoş bir sadâ bırakan ağabeyim merhum Mustafa Özsoy böyle bir şahsiyetti. 1933 yılında Ermenek ilçemizin Sarıveliler köyünde dünyaya gelen merhum Ağabeyimiz 68 yaşında aramızdan ayrıldı. Kendisini 40 yıl önce Konya'da Bediüzzaman Hazretlerine ithafen ``İman kahramanı şanlı Üstadım" başlıklı şiirini okurken tanıdım. 38 yıllık derin bir hukukumuz vardı. Hem kardeşim, hem de ağabeyim idi. Ailemin ameliyatında ve kızım doğduğunda, hastanenin kapısında ilk o vardı. Çok yönlü olan merhum ağabeyimle korkunç şakalar yapardık. Hatta vefat haberini saat sabah 5'de, muhtereme eşi bana bildirdiğinde, bir şaka olduğunu hissettim. Akabinde benim telefonla haber verdiğim bazı şahsiyetlerde ``Şaka yapma ağabey" dediler. Merhum Mustafa Özsoy Ağabey, 1955 yılında Diyarbakır'ın Birsin köyünde öğretmenliğe başlar. 1956 yılında Diyarbakır'da Zülfi isimli bir zat vasıtasıyla Risâle-i Nurlarla ve emekli yüzbaşı Mehmet Kayalar ile tanışır. İlk aldığı ve eşine ``Müjde aradığımı buldum" dediği 23. Söz kitabıdır. Daha sonra Konya Cihanbeyli Bulduk köyüne nakil olur. Konya'da ilk irtibat kurduğu kişiler Merhum Mehmet Yorgancı, Merhum Sabri Halıcı ve Merhum Abdülmecid Nursî (Ünlükul) idi. Ağabeyimiz 1956-1959 yılları arasında Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerini 3 defa ziyaret eder ve onun feyzi ile dolar taşar. Merhum Mustafa Özsoy, özellikle Konya gibi çok kavşaklı ve nevzuhur hadiselerin bol olduğu bir beldede, 44 yıllık Risâle-i Nur hizmetinde, bir istikrar abidesi olarak hiç zikzak çizmemiştir. Hz. Bediüzzaman'ın siyasî, içtimaî ve imanî tespitleri içinde kalmıştır. Bunun için büyük mücadeleler vermiştir. Bu hususta kendisi ile makalelere sığmayacak, beka âlemine müteveccih sayısız hatıra ve hizmetlerimiz olmuştur. Merhum Mustafa Ağabey, inanç mefkûresi için çok çileli günler geçirdi. 1963 yılında Adapazarı'nda öğretmenlik yaparken `Laikliğe aykırı hareketten' ve de `bir komplo neticesinde' görevinden alınmıştı. Mahkemelerin verdiği 1 yıllık cezasını, Konya, Hadim ve Çumra cezaevlerinde geçirdi. Cezanın 3 ayını 1966'da, bulunduğumuz Konya Medrese-i Yusufiyesinde müşterek geçirdik. Tahliyeden sonra Ankara'ya gider, oradaki bir sohbete yapılan baskın neticesinde gözlem altına alınarak Ankara ve Mersin cezaevinde diğer arkadaşları gibi suçsuz olarak 7 ay kalır. Sonunda beraet eder. Devamında Konya Müftülük murakıplığına başlar. Öğretmenliğe tekrar döner ve 1979 yılında Konya Halk Eğitim Müdürlüğünde görev alır. 12 Eylül ihtilâlinin 46. gününde laikliğe aykırı harekette bulunduğu gerekçesiyle askerî cezaevinde 4 ay 20 gün kalır. Neticede orada da beraet eder. 1966 yılında Konya Medrese-i Yusufiyesinden yeni çıkmıştım. Merhum Zübeyir Gündüzalp Ağabeyin çağrısı üzerine İstanbul'a geldim. Kirazlı Mescit'te 2 saatlik özel sohbetin içinde ``Kardaşım! Konya'da öğretmen hemşehrim Mustafa Özsoy'a söyle `Hizmet kılıncını' bilesin, mükedder olmasın, tenperverlik yapmasın. Allah her şeye kadirdir" demişti. Evet onun hizmet kılıncı hiç kınına girmemişti. Son ana kadar da bu şekilde devam etti. Merhum Mustafa Özsoy'un Dursun, Cafer, Muhtar ve Fatih isimli 4 erkek evlâdı vardı. Cenazeye Çanakkale'den gelen oğlu, Dr. Muhtar ağlayarak boynuma sarıldığında hep şunu söylüyordu. ``O bir kahramandı." Ben de o sözü makalemin ser levhası yaptım. Evet o bir kahramandı. Fakat ikinci bir kahraman da eşi Seher Özsoy hanımefendi idi. Şimdiki bayanlara ders olacak bir metanet ve asalete malik bir karakter sahibidir. Çünkü Mustafa Ağabeyin cefasında, çilesinde ve her türlü sıkıntısında arkasında kale gibi durmuştur. Ayrıca evinin sofrasında yüzlerce kişiye yemek vermiştir. Makalemi Merhum Mustafa Özsoy Ağabeyin bana daima okuduğu 17. Söz'deki Farisî beytin Türkçesiyle noktalıyorum. [COLOR=#ff3399]``Eyvah! Aldandık. Şu hayat-ı dünyeviyeyi sabit zannettik. O zan sebebiyle bütün bütün zâyi ettik. Evet, şu güzerân-ı hayat, bir uykudur, bir rüyâ gibi geçti. Şu temelsiz ömür dahi, bir rüzgâr gibi uçar gider."[/COLOR][/B][/I][/SIZE] [/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Bediüzzaman Said Nursi ve Risale-i Nur Cemaati
Bediüzzaman Said Nursi
Hatıralar
O bir kahramandı!
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…