Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Şiirler
Ömer Hayyam'ın Dörtlükleri
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="molla_zehra" data-source="post: 53557" data-attributes="member: 30"><p>1. </p><p>Ey özünün sırlarına akıl ermeyen; </p><p>Suçumuza, duamıza önem vermeyen; </p><p>Günahtan sarhoştum, ama dilekten ayık; </p><p>Umudumu rahmetine bağlamışım ben. </p><p></p><p>2. </p><p>Büyükse de isyanım, kötülüklerim, </p><p>Yüce Tanrı'dan umut kesmiş değilim; </p><p>Bugün sarhoş ve harap ölsem de yarın </p><p>Rahmete kavuşur elbet kemiklerim. </p><p></p><p>3. </p><p>Tanrım bir geçim kapısı açıver bana; </p><p>Kimseye minnetsiz yaşamak yeter bana; </p><p>Şarap içir, öyle kendimden geçir ki beni </p><p>Haberim olmasın gelen dertten başıma. </p><p></p><p>4. </p><p>Rahmetin var, günah işlemekten korkmam; </p><p>Azığım senden, yolda çaresiz kalmam; </p><p>Mahşerde lutfunla ak pak olursa yüzüm </p><p>Defterim kara yazılmış olsun, aldırmam. </p><p></p><p>5. </p><p>Derde gama yatkın yüreğime acı; </p><p>Bu tutsak cana, garip gönlüme acı; </p><p>Bağışla meyhaneye giden ayağımı, </p><p>Kızıl kadehi tutan elime acı. </p><p></p><p>6. </p><p>Akıl bu kadehi övdükçe över; </p><p>Alnından sevgiyle öptükçe öper; </p><p>Zaman Usta'ysa bu canım nesneyi </p><p>Hem yapar hem kırıp bin parça eder. </p><p></p><p>7. </p><p>Ey zaman, bilmez misin ettiğin kötülükleri? </p><p>Sana düşer azapların, tövbelerin beteri. </p><p>Alçakları besler, yoksulları ezer durursun: </p><p>Ya bunak bir ihtiyarsın, ya da eşeğin biri. </p><p></p><p>8. </p><p>Her sabah yeni bir gün doğarken, </p><p>Bir gün de eksilir ömürden; </p><p>Her şafak bir hırsız gibidir </p><p>Elinde bir fenerle gelen. </p><p></p><p>9. </p><p>Dünya dediğin bir bakışımızdır bizim; </p><p>Ceyhun nehri kanlı göz yaşımızdır bizim; </p><p>Cehennem, boşuna dert çektiğimiz günler, </p><p>Cennetse gün ettiğimiz günlerdir bizim. </p><p></p><p>10. </p><p>Yaşamanın sırlarını bileydin </p><p>Ölümün sırlarını da çözerdin; </p><p>Bugün aklın var, bir şey bildiğin yok: </p><p>Yarın, akılsız, neyi bileceksin? </p><p></p><p>11. </p><p>İçin temiz olmadıksan sonra </p><p>Hacı hoca olmuşsun, kaç para! </p><p>Hırka, tespih, post, seccade güzel; </p><p>Ama Tanrı kanar mı bunlara? </p><p></p><p>12. </p><p>Var mı dünyada günah işlemeyen söyle: </p><p>Yaşanır mı hiç günah işlemeden söyle; </p><p>Bana kötü deyip kötülük edeceksen, </p><p>Yüce Tanrı, ne farkın kalır benden, söyle. </p><p></p><p>Çeviren: Sabahattin Eyyüboğlu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="molla_zehra, post: 53557, member: 30"] 1. Ey özünün sırlarına akıl ermeyen; Suçumuza, duamıza önem vermeyen; Günahtan sarhoştum, ama dilekten ayık; Umudumu rahmetine bağlamışım ben. 2. Büyükse de isyanım, kötülüklerim, Yüce Tanrı'dan umut kesmiş değilim; Bugün sarhoş ve harap ölsem de yarın Rahmete kavuşur elbet kemiklerim. 3. Tanrım bir geçim kapısı açıver bana; Kimseye minnetsiz yaşamak yeter bana; Şarap içir, öyle kendimden geçir ki beni Haberim olmasın gelen dertten başıma. 4. Rahmetin var, günah işlemekten korkmam; Azığım senden, yolda çaresiz kalmam; Mahşerde lutfunla ak pak olursa yüzüm Defterim kara yazılmış olsun, aldırmam. 5. Derde gama yatkın yüreğime acı; Bu tutsak cana, garip gönlüme acı; Bağışla meyhaneye giden ayağımı, Kızıl kadehi tutan elime acı. 6. Akıl bu kadehi övdükçe över; Alnından sevgiyle öptükçe öper; Zaman Usta'ysa bu canım nesneyi Hem yapar hem kırıp bin parça eder. 7. Ey zaman, bilmez misin ettiğin kötülükleri? Sana düşer azapların, tövbelerin beteri. Alçakları besler, yoksulları ezer durursun: Ya bunak bir ihtiyarsın, ya da eşeğin biri. 8. Her sabah yeni bir gün doğarken, Bir gün de eksilir ömürden; Her şafak bir hırsız gibidir Elinde bir fenerle gelen. 9. Dünya dediğin bir bakışımızdır bizim; Ceyhun nehri kanlı göz yaşımızdır bizim; Cehennem, boşuna dert çektiğimiz günler, Cennetse gün ettiğimiz günlerdir bizim. 10. Yaşamanın sırlarını bileydin Ölümün sırlarını da çözerdin; Bugün aklın var, bir şey bildiğin yok: Yarın, akılsız, neyi bileceksin? 11. İçin temiz olmadıksan sonra Hacı hoca olmuşsun, kaç para! Hırka, tespih, post, seccade güzel; Ama Tanrı kanar mı bunlara? 12. Var mı dünyada günah işlemeyen söyle: Yaşanır mı hiç günah işlemeden söyle; Bana kötü deyip kötülük edeceksen, Yüce Tanrı, ne farkın kalır benden, söyle. Çeviren: Sabahattin Eyyüboğlu [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Şiirler
Ömer Hayyam'ın Dörtlükleri
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…