Konuya cevap cer

On Üçüncü Şuâ-sayfa 399

alışmak ve istikbaldeki ehl-i imana kahramanâne bir nümune-i imtisâl, belki imamları olmak gibi çok cihetle ayn-ı merhamettir. Fakat yalnız bir cihet var ki, beni düşündürüyor.

Nasıl bir parmak yaralansa göz, akıl, kalb ehemmiyetli vazifelerini bırakıp onunla meşgul oluyorlar. Öyle de, bu derece zarurete giren sıkıntılı hayatımız, yarasıyla kalb ve ruhumuzu kendiyle meşgul eder. Hattâ dünyayı unutmak lâzım olduğu bir zamanımda, o hal beni masonların meclisine getirdi, onları tokatlamakla meşgul eyledi. Cenâb-ı Hak bu gaflet halini de bir mücahede-i fikriye nev’inden kabul etmek ihtimaliyle teselli buldum.

Risale-i Nur’un kıymettar muallimi Hâfız Mehmed’in kardeşi Ali Gül’ün selâmını aldım. Ben hem ona, hem bütün hemşehrilerine ve Sava’nın bütün ahyâ veemvâtına binler selâm ve dua ederim.

بِاسْمِهِ سُبْحَانَهُ 1

Aziz, sıddık kardeşlerim,

Sizin sebat ve metanetiniz, masonların ve münafıkların bütün plânlarını akîmbırakıyor.

Evet, kardeşlerim, saklamaya lüzüm yok. O zındıklar, Risale-i Nur’u ve şakirtlerinitarîkate ve bilhassa Nakşî tarîkatine kıyas edip, o ehl-i tarîkati mağlûp ettikleri plânlarla bizleri çürütmek ve dağıtmak fikriyle bu hücumu yaptılar.

Evvelâ: Ürkütmek ve korkutmak ve o mesleğin su-i istimâlatını göstermek.

Ve saniyen: O mesleğin erkânlarının ve müntesibîninin kusuratlarını teşhir etmek.

Ve salisen: Maddiyun felsefesinin ve medeniyetinin câzibedar sefahet ve uyutucu lezzetli zehirleriyle ifsad etmekle mâbeynlerinde tesanüdü kırmak ve üstadlarını

[BILGI]Dipnot-1 Her türlü kusur ve noksandan uzak olan Allah’ın adıyla.[/BILGI]

Ali Gül: (bk. bilgiler)Cenâb-ı Hak: Hakkın ta kendisi olan, sonsuz şeref ve yücelik sahibi Allah
Nakşî tarîkatı: (bk. bilgiler – Şâh-ı Nakşibend)Sava: (bk. bilgiler – Sav)
ahyâ: hayatta olanlar, yaşayanlarakîm: neticesiz, sonuçsuz
ayn-ı merhamet: merhametin ta kendisiaziz: çok değerli, izzetli
bilhassa: özelliklecihet: yön, taraf
câzibedar: çekiciehl-i iman: Allah’a inananlar, mü’minler
ehl-i tarîkat: tarîkata mensup olanlaremvât: ölüler
erkân: rükünler, temel unsurlar; bir topluluğu oluşturan önemli fertlerden her birievvelâ: ilk olarak
gaflet: âhirete, Allah’ın emir ve yasaklarına duyarsız davranma hâli, umursamazlıkifsad etmek: bozmak
istikbal: gelecekkahramanâne: kahramanca
kusurat: kusurlar, eksiklerkıymettar: kıymetli, değerli
maddiyyun: materyalistler, herşeyi maddeye bağlayanlarmason: (bk. bilgiler – Masonluk)
mağlûp etmek: galip gelmek, yenmekmetanet: sağlamlık, kararlılık
muallim: öğretmenmâbeynlerinde: aralarında
mücahede-i fikriye: fikir mücadelesimünafık: iki yüzlü, inanmadığı halde inanmış görünen
müntesibîn: intisab edenler, bağlananlarnev’: çeşit, tür
nümune-i imtisal: örnek alınacak modelsalisen: üçüncü olarak
saniyen: ikinci olaraksebat: kararlılık
sefahet: yasak zevk ve eğlencelere düşkünlüksu-i istimâlat: kötüye kullanmalar
sıddık: çok doğru ve bağlıtarîkat: tasavvufta Allah’a ulaştıran yol
tesanüd: dayanışmateşhir etmek: sergilemek
zarurete girmek: sıkıntıya girmek, darlığa düşmekşakirt: talebe, öğrenci

Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)