Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
İslam Akaidi ve Fıkıh
İslamın Şartları
Oruç Tutmak
Oruç, Vücudu Nasıl Temizler?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="genc_kalem" data-source="post: 154278" data-attributes="member: 15919"><p><strong>Uzmanlardan; Orucun Faydaları...</strong></p><p></p><p><strong><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: navy">PM.'den Tercüme: Ayhan HALAÇ</span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Hiç bilmediğimiz bir şey hakkında konuşmamalı ve yazmamalıyız. Ben de oruç konusunda bir yazı yazabilmek için, yaklaşık 1 ay boyunca oruç tuttum.</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Yazımın başında hemen belirtmeliyim ki oruç, İslâm Ülkelerinin dışında da hızla yayılıyor. Bu konuda birçok kişi araştırma yaparken, hastalıkların önlenmesi için orucu tavsiye eden mütehassıs doktorların sayısı her geçen gün artıyor.</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Şu anda Batı Almanya'daki 29 klinikte, oruç ile tedavi yapılıyor. Ve oruç, hemen hemen her hastalığı tedavi ettiği gibi, fazla kiloların da sağlıklı bir şekilde atılmasını sağlıyor. </span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Oruç Mütehassısı olarak bilinen Dr. Hellmut Lützner'e göre oruç, vücudun senelerce depo ettiği zehirleri ve pislikleri dışarıya atmanın en tabiî yoludur.</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Ben, bu yazıyı kaleme almadan önce birincisinde 10 gün, ikincisinde ise 25 gün boyunca oruç tuttum ve yaptığım araştırmalarda şu sonuçları elde ettim:</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red"><em>1- Oruç tutan kişi açlık hissetmiyor.</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red"><em>2- Oruç, vücudun ve düşüncenin hassasiyetini artırıyor.</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red"><em>3- Oruç, insanın formunda kalmasına, herhangi bir mâni teşkil etmiyor.</em></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Oruç tutarken, sadece fazla kiloları atmak düşüncesinden hareket etmeyerek, orucun manevî te'sirlerini araştırmak istedim. Zira yeme ve içmenin, insanın bedeni ile birlikte ruhuna da te'sir ettiğini biliyor ve bunlardan sakınmakla, zihin ve ruhun berraklaşacağına inanıyordum.</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Oruç, insanlık tarihi kadar eskilere dayanır ve bütün canlılarda, ortak bir özellik olarak göze çarpar. Haftalarca veya aylarca oruç tutmak, tabiattaki birçok canlının hayatında her sene görülmektedir. Ve oruç tutma istidadı olmaksızın canlıların sağ kalması mümkün değildir.</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Bugün birçok gelişmiş ülke, bolluk içinde yaşıyor. Fakat bu bolluğa alışmış olmaları yüzünden de artık hiçbir zorluğa cesaret edemiyorlar. Bu ülkelerde aşırı beslenmeden doğan hastalıklar, bir çığ gibi artarak yayılıyor.</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Her milletin, kendine has bir yemek listesi bulunur. Ve ailece hep beraber yemek yeme, aile fertlerinin birbirine olan bağlılık duygularını geliştirir. Hattâ iş icabı olarak birbirini daha iyi tanımak isteyenlerin yaptıkları ilk iş, bir restorantda buluşmaktır. İşte bu "belirli vakitlerde aynı yemekleri paylaşma hâdisesinin" güçlendirdiği sevgi ve saygı duygularını, acaba oruçtan daha iyi hangi şey sağlayabilir?</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">"Dinî bayramların mânevi havasını tatmak için, oruç tutarak hazırlanmak şarttır" diyen Münihli Psikolog Jürgen Von Schedît, sözlerine şöyle devam ediyor:</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">"Oruç, gelenek olmaktan çıkınca, içindeki gizli kıymetler de yok oluyor. Diğer bir ifade ile insan maddiyata fazla dalınca, maneviyatın kokusunu bile alamıyor."</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Herkesin bilmesi gereken bir başka oruç da, hastalanan bütün canlıların insiyaki olarak tuttukları oruçtur. Sıhhatini kaybeden canlılar, yeme ve içmeyi terkederler. Bunun açıklaması şudur: Tehlikeye mâruz kalan vücut, hazım ile uğraşmayı istemez. Çünkü bu hâdise ile, canlının aldığı gıda enerjisinin üçte biri harcanır. Bu sebeple vücut gerekli enerjiyi almayı tercih eder ve bütün gücünü, hastalığa karşı savunmaya yöneltir.</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Orucun unutulan kıymetlerini Batı Dünyasına tekrar anlatmakta büyük payı olan Dr. Otto Buchinger (1882-1970) "Şifalı Oruç" adındaki kitabında, bizzat kendisinin büyük bir hastalık neticesinde oruca başladığını yazmaktadır. Tehlikeli bir mafsal romatizmasına yakalanan Buchinger, hastalığın arttığını, kaslarının eriyerek karaciğerinin büyüdüğünü ve safra kesesinin tekrar tekrar iltihaplandığını görünce oruç tutmaya başlamıştır. Buchinger, Alman oruç uzmanlarının en tecrübelisi sayılan Gustav Riedl'in kontrolünde oruç tutmuş ve tamamiyle iyileşerek sıhhatine kavuşmuştur.</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Dr. Buchinger, onbinlerce hasta üzerinde yapmış olduğu araştırmalarını şu cümleyle özetler: "Tansiyon düşüklüğü gibi istisnalar hariç, hiçbir hastalık yoktur ki, orucun faydası olmasın veya tamamiyle iyileştirmesin! Oruç, bıçağa gerek duyulmayan bir ameliyattır."</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Ben, tutmuş olduğum oruç neticesinde, zihin ve ruhumda şu tespitleri yapabildim:</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">* Oruç sırasında, daha iyi bir konsantrasyon (düşünceleri bir <em>noktada toplama kabiliyeti) sağladım.</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red"><em>* Vücudumla birlikte düşünce ve his dünyamda, büyük bir hassasiyet elde ettim.</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red"><em>* Günlük streslerimin (gerginliklerimin) azaldığına şahit oldum.</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red"><em>* Yürüme ve bisiklete binme gibi bazı sporlarda, vücut dayanıklığının arttığını farkettim.</em></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Oruç mütehassısı Dr. Lützner de, eski 10 bin metre koşucularından 54 yaşındaki bir sporcunun en iyi derecelerini, 49. oruç gününde elde ettiğni belirtmiştir.</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Oruç mütehassıslarından biri olan, bayan Dr. Helga Bühler, "açlık grevi" ile "oruç" arasındaki farkı şöyle belirtmektedir:</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">"İkisinin arasındaki tek fark, insanın niyetidir. Oruç, pozitif ve istekli bir harekettir. Açlık grevi ise, öfke ve gazaptan kaynaklanır. Bilindiği gibi öfke ve sinirlilik hâlleri mide asidi üretmekte, mide asidi ise acıkmaya sebep olmaktadır. Dolayısıyla oruçlu kişi açlık hissetmezken, diğeri büyük bir açlıkla karşı karşıyadır."</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Oruçlu bir insan, yemek yeme telâşesinden kurtulduğu gibi, ikide bir de yemek hazırlamak veya bulaşık yıkamak derdinden de kurtuluyor. Bu arada insan, bambaşka şeylerden kurtulduğunu da anlıyor. Psikolog Jurgen Von Scheidt, bu konuda şunları söylüyor:</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">"Özellikle kendini eşyaya bağımlı hissedenler için bağımsızlık kazanmak, son derece kıymetlidir. Orucun verdiği bağımsızlık duyguları ile, böyle bir hazineye sahip olmak mümkündür. Oruç ile, esas problemleri bağımlılık olan bütün insanların, uyuşturucu madde müptelâlarının ve alkoliklerin psikoterapi yoluyla tedavi edilmeleri mümkün oluyor."</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Dr. Hellmut Lützner, "Oruç Sayesinde Yeni Doğmuş Gibi" adlı kitabında, şu gerçekleri dile getiriyor:</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">"Oruçlunun hissettiği acıkma safhaları, aslında tedavi seanslarıdır. Bu safhalar, hastalıklı ve zararlı maddelerin dokulardan koparıldığı ve vücutta dolaştığı saatlerdir. Oruç sırasında bazı vücutlarda meydana gelen ağız ve ter kokuları, bu zararlı maddelerin vücuttan atılması sebebiyledir."</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Dr. Hellmut Lützner, şöyle devam ediyor: Oruç tutmanın verdiği zevki, sağlamış olduğu şu faydaları öğrendikten sonra, daha iyi tadabilirsiniz.</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red"><em>* Güçlü bir maneviyat.</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red"><em>* Kendi ruh dünyanıza ve vücudunuza karşı, gitgide artan bir alâka.</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red"><em>* Tasavvur ve hatırlama gücünde elde edilen artış.</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red"><em>* Kendinize olan güveninizin sağlanması ve kararların büyük bir soğukkanlılıkla alınabilmesi.</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red"><em>* Tad alma duygusunun güçlenmesi ve oruçtan sonra, çok daha sağlıklı bir beslenmenin elde edilmesi.</em></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Bütün bu sayılan faydaların oruçla elde edilmesi, gerçekten hayret vericidir. Orucun ilk günlerinde ortaya çıkan güçlükler ise, basit bir yolla giderilir. Oruca başlanılan günlerde bol meyve yemek, midede kalan et parçalarının çürümesine mani olmakta, böylece mide bulantısı veya baş ağrısı gibi rahatsızlıklar da giderilmektedir.</span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="color: red">Yazımızı Dr. Buchinger'in bir sözü ile noktalıyoruz. </span></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: red"><em><strong>"Oruç, bıçağa gerek duyulmayan bir ameliyattır."</strong></em></span></span></span><a href="http://mk:@MSITStore:C:\Documents%20and%20Settings\Kayıpkent\Belgelerim\SERHAN%20ÖZEL\Kütüphane\Muhtelif%20Eserler\Merak%20Ettiklerimiz.chm::/1.htm#_ftn268" target="_blank"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: red"><em><strong>[1]</strong></em></span></span></span></a></p><p> </p><p> </p><p><a href="http://mk:@MSITStore:C:\Documents%20and%20Settings\Kayıpkent\Belgelerim\SERHAN%20ÖZEL\Kütüphane\Muhtelif%20Eserler\Merak%20Ettiklerimiz.chm::/1.htm#_ftn268" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="font-size: 9px"><span style="color: navy">[1]</span></span></span></span></a><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="font-size: 9px"><span style="color: navy"> Ayhan Halaç, Merak Ettiklerimiz, Cihan Yayınları, İstanbul 1998: 267-271.</span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Arial Black'"><span style="font-size: 9px"><span style="color: #000080">Prof. Dr. Adem Tatlı'nın Merak Ettiklerimiz isimli eserinden alınmıştır.</span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="genc_kalem, post: 154278, member: 15919"] [b]Uzmanlardan; Orucun Faydaları...[/b] [B][FONT=Arial Black][COLOR=navy]PM.'den Tercüme: Ayhan HALAÇ[/COLOR][/FONT][/B] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Hiç bilmediğimiz bir şey hakkında konuşmamalı ve yazmamalıyız. Ben de oruç konusunda bir yazı yazabilmek için, yaklaşık 1 ay boyunca oruç tuttum.[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Yazımın başında hemen belirtmeliyim ki oruç, İslâm Ülkelerinin dışında da hızla yayılıyor. Bu konuda birçok kişi araştırma yaparken, hastalıkların önlenmesi için orucu tavsiye eden mütehassıs doktorların sayısı her geçen gün artıyor.[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Şu anda Batı Almanya'daki 29 klinikte, oruç ile tedavi yapılıyor. Ve oruç, hemen hemen her hastalığı tedavi ettiği gibi, fazla kiloların da sağlıklı bir şekilde atılmasını sağlıyor. [/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Oruç Mütehassısı olarak bilinen Dr. Hellmut Lützner'e göre oruç, vücudun senelerce depo ettiği zehirleri ve pislikleri dışarıya atmanın en tabiî yoludur.[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Ben, bu yazıyı kaleme almadan önce birincisinde 10 gün, ikincisinde ise 25 gün boyunca oruç tuttum ve yaptığım araştırmalarda şu sonuçları elde ettim:[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red][I]1- Oruç tutan kişi açlık hissetmiyor.[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red][I]2- Oruç, vücudun ve düşüncenin hassasiyetini artırıyor.[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red][I]3- Oruç, insanın formunda kalmasına, herhangi bir mâni teşkil etmiyor.[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Oruç tutarken, sadece fazla kiloları atmak düşüncesinden hareket etmeyerek, orucun manevî te'sirlerini araştırmak istedim. Zira yeme ve içmenin, insanın bedeni ile birlikte ruhuna da te'sir ettiğini biliyor ve bunlardan sakınmakla, zihin ve ruhun berraklaşacağına inanıyordum.[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Oruç, insanlık tarihi kadar eskilere dayanır ve bütün canlılarda, ortak bir özellik olarak göze çarpar. Haftalarca veya aylarca oruç tutmak, tabiattaki birçok canlının hayatında her sene görülmektedir. Ve oruç tutma istidadı olmaksızın canlıların sağ kalması mümkün değildir.[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Bugün birçok gelişmiş ülke, bolluk içinde yaşıyor. Fakat bu bolluğa alışmış olmaları yüzünden de artık hiçbir zorluğa cesaret edemiyorlar. Bu ülkelerde aşırı beslenmeden doğan hastalıklar, bir çığ gibi artarak yayılıyor.[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Her milletin, kendine has bir yemek listesi bulunur. Ve ailece hep beraber yemek yeme, aile fertlerinin birbirine olan bağlılık duygularını geliştirir. Hattâ iş icabı olarak birbirini daha iyi tanımak isteyenlerin yaptıkları ilk iş, bir restorantda buluşmaktır. İşte bu "belirli vakitlerde aynı yemekleri paylaşma hâdisesinin" güçlendirdiği sevgi ve saygı duygularını, acaba oruçtan daha iyi hangi şey sağlayabilir?[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]"Dinî bayramların mânevi havasını tatmak için, oruç tutarak hazırlanmak şarttır" diyen Münihli Psikolog Jürgen Von Schedît, sözlerine şöyle devam ediyor:[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]"Oruç, gelenek olmaktan çıkınca, içindeki gizli kıymetler de yok oluyor. Diğer bir ifade ile insan maddiyata fazla dalınca, maneviyatın kokusunu bile alamıyor."[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Herkesin bilmesi gereken bir başka oruç da, hastalanan bütün canlıların insiyaki olarak tuttukları oruçtur. Sıhhatini kaybeden canlılar, yeme ve içmeyi terkederler. Bunun açıklaması şudur: Tehlikeye mâruz kalan vücut, hazım ile uğraşmayı istemez. Çünkü bu hâdise ile, canlının aldığı gıda enerjisinin üçte biri harcanır. Bu sebeple vücut gerekli enerjiyi almayı tercih eder ve bütün gücünü, hastalığa karşı savunmaya yöneltir.[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Orucun unutulan kıymetlerini Batı Dünyasına tekrar anlatmakta büyük payı olan Dr. Otto Buchinger (1882-1970) "Şifalı Oruç" adındaki kitabında, bizzat kendisinin büyük bir hastalık neticesinde oruca başladığını yazmaktadır. Tehlikeli bir mafsal romatizmasına yakalanan Buchinger, hastalığın arttığını, kaslarının eriyerek karaciğerinin büyüdüğünü ve safra kesesinin tekrar tekrar iltihaplandığını görünce oruç tutmaya başlamıştır. Buchinger, Alman oruç uzmanlarının en tecrübelisi sayılan Gustav Riedl'in kontrolünde oruç tutmuş ve tamamiyle iyileşerek sıhhatine kavuşmuştur.[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Dr. Buchinger, onbinlerce hasta üzerinde yapmış olduğu araştırmalarını şu cümleyle özetler: "Tansiyon düşüklüğü gibi istisnalar hariç, hiçbir hastalık yoktur ki, orucun faydası olmasın veya tamamiyle iyileştirmesin! Oruç, bıçağa gerek duyulmayan bir ameliyattır."[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Ben, tutmuş olduğum oruç neticesinde, zihin ve ruhumda şu tespitleri yapabildim:[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]* Oruç sırasında, daha iyi bir konsantrasyon (düşünceleri bir [I]noktada toplama kabiliyeti) sağladım.[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red][I]* Vücudumla birlikte düşünce ve his dünyamda, büyük bir hassasiyet elde ettim.[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red][I]* Günlük streslerimin (gerginliklerimin) azaldığına şahit oldum.[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red][I]* Yürüme ve bisiklete binme gibi bazı sporlarda, vücut dayanıklığının arttığını farkettim.[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Oruç mütehassısı Dr. Lützner de, eski 10 bin metre koşucularından 54 yaşındaki bir sporcunun en iyi derecelerini, 49. oruç gününde elde ettiğni belirtmiştir.[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Oruç mütehassıslarından biri olan, bayan Dr. Helga Bühler, "açlık grevi" ile "oruç" arasındaki farkı şöyle belirtmektedir:[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]"İkisinin arasındaki tek fark, insanın niyetidir. Oruç, pozitif ve istekli bir harekettir. Açlık grevi ise, öfke ve gazaptan kaynaklanır. Bilindiği gibi öfke ve sinirlilik hâlleri mide asidi üretmekte, mide asidi ise acıkmaya sebep olmaktadır. Dolayısıyla oruçlu kişi açlık hissetmezken, diğeri büyük bir açlıkla karşı karşıyadır."[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Oruçlu bir insan, yemek yeme telâşesinden kurtulduğu gibi, ikide bir de yemek hazırlamak veya bulaşık yıkamak derdinden de kurtuluyor. Bu arada insan, bambaşka şeylerden kurtulduğunu da anlıyor. Psikolog Jurgen Von Scheidt, bu konuda şunları söylüyor:[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]"Özellikle kendini eşyaya bağımlı hissedenler için bağımsızlık kazanmak, son derece kıymetlidir. Orucun verdiği bağımsızlık duyguları ile, böyle bir hazineye sahip olmak mümkündür. Oruç ile, esas problemleri bağımlılık olan bütün insanların, uyuşturucu madde müptelâlarının ve alkoliklerin psikoterapi yoluyla tedavi edilmeleri mümkün oluyor."[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Dr. Hellmut Lützner, "Oruç Sayesinde Yeni Doğmuş Gibi" adlı kitabında, şu gerçekleri dile getiriyor:[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]"Oruçlunun hissettiği acıkma safhaları, aslında tedavi seanslarıdır. Bu safhalar, hastalıklı ve zararlı maddelerin dokulardan koparıldığı ve vücutta dolaştığı saatlerdir. Oruç sırasında bazı vücutlarda meydana gelen ağız ve ter kokuları, bu zararlı maddelerin vücuttan atılması sebebiyledir."[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Dr. Hellmut Lützner, şöyle devam ediyor: Oruç tutmanın verdiği zevki, sağlamış olduğu şu faydaları öğrendikten sonra, daha iyi tadabilirsiniz.[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red][I]* Güçlü bir maneviyat.[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red][I]* Kendi ruh dünyanıza ve vücudunuza karşı, gitgide artan bir alâka.[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red][I]* Tasavvur ve hatırlama gücünde elde edilen artış.[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red][I]* Kendinize olan güveninizin sağlanması ve kararların büyük bir soğukkanlılıkla alınabilmesi.[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red][I]* Tad alma duygusunun güçlenmesi ve oruçtan sonra, çok daha sağlıklı bir beslenmenin elde edilmesi.[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Bütün bu sayılan faydaların oruçla elde edilmesi, gerçekten hayret vericidir. Orucun ilk günlerinde ortaya çıkan güçlükler ise, basit bir yolla giderilir. Oruca başlanılan günlerde bol meyve yemek, midede kalan et parçalarının çürümesine mani olmakta, böylece mide bulantısı veya baş ağrısı gibi rahatsızlıklar da giderilmektedir.[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial Black][COLOR=red]Yazımızı Dr. Buchinger'in bir sözü ile noktalıyoruz. [/COLOR][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=red][I][B]"Oruç, bıçağa gerek duyulmayan bir ameliyattır."[/B][/I][/COLOR][/SIZE][/FONT][URL="mk:@MSITStore:C:\Documents%20and%20Settings\Kayıpkent\Belgelerim\SERHAN%20ÖZEL\Kütüphane\Muhtelif%20Eserler\Merak%20Ettiklerimiz.chm::/1.htm#_ftn268"][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=red][I][B][1][/B][/I][/COLOR][/SIZE][/FONT][/URL] [URL="mk:@MSITStore:C:\Documents%20and%20Settings\Kayıpkent\Belgelerim\SERHAN%20ÖZEL\Kütüphane\Muhtelif%20Eserler\Merak%20Ettiklerimiz.chm::/1.htm#_ftn268"][FONT=Times New Roman][FONT=Arial Black][SIZE=1][COLOR=navy][1][/COLOR][/SIZE][/FONT][/FONT][/URL][FONT=Arial Black][SIZE=1][COLOR=navy] Ayhan Halaç, Merak Ettiklerimiz, Cihan Yayınları, İstanbul 1998: 267-271.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial Black][SIZE=1][COLOR=#000080]Prof. Dr. Adem Tatlı'nın Merak Ettiklerimiz isimli eserinden alınmıştır.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
İslam Akaidi ve Fıkıh
İslamın Şartları
Oruç Tutmak
Oruç, Vücudu Nasıl Temizler?
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…