Günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olan meyve, sebze ve içeceklerde, gazozlarda çıkan alkol miktarının en az 2 katı ile 22 katından daha fazla alkol olduğu öne sürüldü.
20 Ekim 2006 Cuma
BURSA - Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Cengiz tarafından bir süre önce ortaya atılan gazozların alkol içerdiği yönündeki iddia üzerine sektörün önde gelen kuruluşlarından Erbak Uludağ A.Ş, TÜBİTAK ın Bursa Test ve Analiz Laboratuvarında (BUTAL), gazlı içeceklerin yanı sıra patates, yoğurt, hurmanın da aralarında bulunduğu çeşitli gıda ürünlerinin analizini yaptırdı.
Erbak Uludağdan yapılan yazılı açıklamada, bazı yayın organlarının Gazozlarda alkol var başlığı altında tüm gazozlarda olduğu gibi Uludağ Gazozda da binde 1,56 oranında alkol (etil alkol-ethanol) bulunduğuna ilişkin haberler nedeniyle kamuoyunun bilgilendirilmesi zorunluluğunun hissedildiği belirtildi.
BUTAL da 17 Ekim tarihinde yaptırılan Uludağ Gazoz analizinde, etil alkol miktarının haberde belirtildiği gibi binde 1,56 değil, on binde nin altında olduğunun ispatlandığı savunulan açıklamada, doğada bulunan birçok meyve ve sebzenin doğal yapısında değişik oranlarda etil alkol bulunduğu, etil alkol miktarının meyve ve sebzenin olgunluk derecesi ile içerdiği şeker miktarlarına göre değiştiği vurgulandı. Açıklamada, meyve ve sebzeler olgunlaştıkça fermente oldukları, bunun sonucunda belirli miktarlarda etil oldukları, alkolün yan ürün olarak meydana çıktığına dikkat çekildi.
Ethanol sadece iddia edildiği gibi gazozda değil aynı zamanda tüm gazlı içecek ve meyve sularında, birçok meyve, sebze ve temel gıda maddelerinde de doğal olarak vardır görüşüne yer verilen açıklamada, BUTAL da 16-18 Ekim tarihlerinde yapılan analiz raporlarına göre günlük hayatta tüketilen bazı yiyecek ve içecek maddelerinin içerdiği etil alkol miktarları şu şekilde yer aldı:
ÜRÜNÜN ADI ETİL ALKOL MİKTARI
Patates......................................4,47 gr/lt
Yoğurt ......................................2,48 gr/lt
Boza..........................................2,26 gr/lt
Portakal.....................................2,13 gr/lt
Hurma.......................................1,90 gr/lt
Sirke..........................................1,6 9 gr/lt
Gül suyu.....................................1,53 gr/lt
Ekmek Mayası..............................1,24 gr/lt
Greyfurt......................................0,95 gr/lt
Meyve suyu.................................0,48 gr/lt
Kola................................0,2 gramdan az/lt
Gazoz..............................0,2 gramdan az/lt
Portakallı Gazoz.................0,2 gramdan az/lt
Açıklamada, bu tablonun günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olan meyve, sebze ve içeceklerde, gazozlarda çıkan alkol miktarının en az 2 katı ile 22 katından daha fazla alkol olduğunun göstergesi olduğuna dikkat çekildi.
Gazlı içecekler ve meyve sularında ölçülen ve eser olarak nitelendirilen miktardaki alkolün, bu ürünlerin içeriğindeki meyve aromaları ve konsantrelerden geldiği kaydedilen açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Alkolsüz İçecekler Tebliği nde, alkol miktarına litrede 5 grama kadar izin vermesinin nedeninin de, içeceklerde kullanılan doğal aromalardan ve meyvelerden dolayı oluşacak etil alkol miktarı olduğu ifade edildi.
peki biz ne yiyeceğizz????
20 Ekim 2006 Cuma
BURSA - Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Cengiz tarafından bir süre önce ortaya atılan gazozların alkol içerdiği yönündeki iddia üzerine sektörün önde gelen kuruluşlarından Erbak Uludağ A.Ş, TÜBİTAK ın Bursa Test ve Analiz Laboratuvarında (BUTAL), gazlı içeceklerin yanı sıra patates, yoğurt, hurmanın da aralarında bulunduğu çeşitli gıda ürünlerinin analizini yaptırdı.
Erbak Uludağdan yapılan yazılı açıklamada, bazı yayın organlarının Gazozlarda alkol var başlığı altında tüm gazozlarda olduğu gibi Uludağ Gazozda da binde 1,56 oranında alkol (etil alkol-ethanol) bulunduğuna ilişkin haberler nedeniyle kamuoyunun bilgilendirilmesi zorunluluğunun hissedildiği belirtildi.
BUTAL da 17 Ekim tarihinde yaptırılan Uludağ Gazoz analizinde, etil alkol miktarının haberde belirtildiği gibi binde 1,56 değil, on binde nin altında olduğunun ispatlandığı savunulan açıklamada, doğada bulunan birçok meyve ve sebzenin doğal yapısında değişik oranlarda etil alkol bulunduğu, etil alkol miktarının meyve ve sebzenin olgunluk derecesi ile içerdiği şeker miktarlarına göre değiştiği vurgulandı. Açıklamada, meyve ve sebzeler olgunlaştıkça fermente oldukları, bunun sonucunda belirli miktarlarda etil oldukları, alkolün yan ürün olarak meydana çıktığına dikkat çekildi.
Ethanol sadece iddia edildiği gibi gazozda değil aynı zamanda tüm gazlı içecek ve meyve sularında, birçok meyve, sebze ve temel gıda maddelerinde de doğal olarak vardır görüşüne yer verilen açıklamada, BUTAL da 16-18 Ekim tarihlerinde yapılan analiz raporlarına göre günlük hayatta tüketilen bazı yiyecek ve içecek maddelerinin içerdiği etil alkol miktarları şu şekilde yer aldı:
ÜRÜNÜN ADI ETİL ALKOL MİKTARI
Patates......................................4,47 gr/lt
Yoğurt ......................................2,48 gr/lt
Boza..........................................2,26 gr/lt
Portakal.....................................2,13 gr/lt
Hurma.......................................1,90 gr/lt
Sirke..........................................1,6 9 gr/lt
Gül suyu.....................................1,53 gr/lt
Ekmek Mayası..............................1,24 gr/lt
Greyfurt......................................0,95 gr/lt
Meyve suyu.................................0,48 gr/lt
Kola................................0,2 gramdan az/lt
Gazoz..............................0,2 gramdan az/lt
Portakallı Gazoz.................0,2 gramdan az/lt
Açıklamada, bu tablonun günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olan meyve, sebze ve içeceklerde, gazozlarda çıkan alkol miktarının en az 2 katı ile 22 katından daha fazla alkol olduğunun göstergesi olduğuna dikkat çekildi.
Gazlı içecekler ve meyve sularında ölçülen ve eser olarak nitelendirilen miktardaki alkolün, bu ürünlerin içeriğindeki meyve aromaları ve konsantrelerden geldiği kaydedilen açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Alkolsüz İçecekler Tebliği nde, alkol miktarına litrede 5 grama kadar izin vermesinin nedeninin de, içeceklerde kullanılan doğal aromalardan ve meyvelerden dolayı oluşacak etil alkol miktarı olduğu ifade edildi.
peki biz ne yiyeceğizz????