Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Okuyoruz
Sorularla Risale-i Nur
Rahmet, İnsanın Hangi Cihazına Tekabül Ediyor?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="memluk" data-source="post: 193677" data-attributes="member: 9260"><p><strong><span style="font-size: 15px">Rahmet, İnsanın Hangi Cihazına Tekabül Ediyor?</span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px"></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 15px">"Letâif-i aşere, İmam-ı Rabbânî kalb, ruh, sır, hafî, ahfâ, insanda anâsır-ı erbaanın herbir unsurdan o unsura münasip bir lâtife-i insaniye tâbir ederek, seyr-i sülûkta her mertebede bir lâtifenin terakkiyatı ve ahvâlinden icmâlen bahsetmiştir."</span></strong></p><p></p><p></p><p><strong><span style="font-size: 15px">"Ben kendimce görüyorum ki, insanın mahiyet-i câmiasında ve istidad-ı hayatiyesinde çok letâif var; onlardan on tanesi iştihar etmiş. Hattâ hükemâ ve ulemâ-yı zahirî dahi, o letâif-i aşerenin pencereleri veyahut nümuneleri olan havass-ı hamse-i zahirî, havass-ı hamse-i bâtına diye, o letâif-i aşereyi başka bir surette hikmetlerine esas tutmuşlar."</span></strong></p><p><span style="font-size: 15px"><strong>"Hattâ avâm ve havas beyninde teâruf etmiş olan insanın letâif-i aşeresi, ehl-i tarikin letâif-i aşeresiyle münasebettardır. Meselâ vicdan, âsab, his, akıl, hevâ, kuvve-i şeheviye, kuvve-i gadabiye gibi letâifi, kalb, ruh ve sırra ilâve edilse letâif-i aşereyi başka bir surette gösterir. Daha bu letâiften başka sâika, şâika ve hiss-i kablelvuku gibi çok letâif var. Bu meseleye dair hakikat yazılsa çok uzun olur. Vaktim de kısa olduğundan, kısa kesmeye mecbur oldum."</strong>(1)</span></p><p><span style="font-size: 15px"><strong>"Ve keza, kuvve-i şeheviyesi haddi aşarsa, heva-i nefse tâbi olur, kalbinden şefkat-i cinsiye zâil olur. Kendisi berbat olacağı gibi başkalarını da berbat edecektir. Bu itibarla, fâsıklar hem nev'inin zararına, hem arzın fesadına çalışmış olur."</strong>(2)</span></p><p><span style="font-size: 15px">Üstad Hazretlerinin ifadesine göre şefkat kalbin bir hassasıdır. Şefkatin madeni ve kaynağı kalbin o cami mahiyeti ve fıtratıdır.</span></p><p><span style="font-size: 15px">(1) bk. </span><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #0000ff">Barla Lâhikası, (270. Mektup)</span></span></strong></p><p><span style="font-size: 15px">(2) bk. </span><strong><span style="font-size: 15px"><span style="color: #0000ff">İşârâtü'l-İ'câz, Bakara Suresi, 26. Ayet</span></span></strong></p><p></p><p></p><p><em><span style="font-size: 15px">Selam ve dua ile...</span></em></p><p><em><span style="font-size: 15px">Sorularla Risale Editör</span></em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="memluk, post: 193677, member: 9260"] [B][SIZE=4]Rahmet, İnsanın Hangi Cihazına Tekabül Ediyor? "Letâif-i aşere, İmam-ı Rabbânî kalb, ruh, sır, hafî, ahfâ, insanda anâsır-ı erbaanın herbir unsurdan o unsura münasip bir lâtife-i insaniye tâbir ederek, seyr-i sülûkta her mertebede bir lâtifenin terakkiyatı ve ahvâlinden icmâlen bahsetmiştir."[/SIZE][/B] [B][SIZE=4]"Ben kendimce görüyorum ki, insanın mahiyet-i câmiasında ve istidad-ı hayatiyesinde çok letâif var; onlardan on tanesi iştihar etmiş. Hattâ hükemâ ve ulemâ-yı zahirî dahi, o letâif-i aşerenin pencereleri veyahut nümuneleri olan havass-ı hamse-i zahirî, havass-ı hamse-i bâtına diye, o letâif-i aşereyi başka bir surette hikmetlerine esas tutmuşlar."[/SIZE][/B] [SIZE=4][B]"Hattâ avâm ve havas beyninde teâruf etmiş olan insanın letâif-i aşeresi, ehl-i tarikin letâif-i aşeresiyle münasebettardır. Meselâ vicdan, âsab, his, akıl, hevâ, kuvve-i şeheviye, kuvve-i gadabiye gibi letâifi, kalb, ruh ve sırra ilâve edilse letâif-i aşereyi başka bir surette gösterir. Daha bu letâiften başka sâika, şâika ve hiss-i kablelvuku gibi çok letâif var. Bu meseleye dair hakikat yazılsa çok uzun olur. Vaktim de kısa olduğundan, kısa kesmeye mecbur oldum."[/B](1)[/SIZE] [SIZE=4][B]"Ve keza, kuvve-i şeheviyesi haddi aşarsa, heva-i nefse tâbi olur, kalbinden şefkat-i cinsiye zâil olur. Kendisi berbat olacağı gibi başkalarını da berbat edecektir. Bu itibarla, fâsıklar hem nev'inin zararına, hem arzın fesadına çalışmış olur."[/B](2)[/SIZE] [SIZE=4]Üstad Hazretlerinin ifadesine göre şefkat kalbin bir hassasıdır. Şefkatin madeni ve kaynağı kalbin o cami mahiyeti ve fıtratıdır.[/SIZE] [SIZE=4](1) bk. [/SIZE][B][SIZE=4][COLOR=#0000ff]Barla Lâhikası, (270. Mektup)[/COLOR][/SIZE][/B] [SIZE=4](2) bk. [/SIZE][B][SIZE=4][COLOR=#0000ff]İşârâtü'l-İ'câz, Bakara Suresi, 26. Ayet[/COLOR][/SIZE][/B] [I][SIZE=4]Selam ve dua ile... Sorularla Risale Editör[/SIZE][/I] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Okuyoruz
Sorularla Risale-i Nur
Rahmet, İnsanın Hangi Cihazına Tekabül Ediyor?
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…