Konuya cevap cer

Cevap: Açıklamalı Risale Dersleri 31 - Allah - Rahman - Rahîm





Teâvün, tesanüd, teânuk ve tecâvüb gibi kelimeler; mevcudat arasındaki yardımlaşma, dayanışma, birbirinin isteklerine cevap verme, aynı gaye için ittihad etmek gibi manaları içeriyor. Tüm kainatı kapsayan bu faaliyet elbette Bismillah içinde lafza-i celali bulunan Allah tarafından gerçekleştiriliyor. Birbirini görmeyen ve birbirinden çok uzak olan mevcudatın bu şekilde şuurkarane yardımlaşmalarının Allahın cc. gerçekleştirdiği bir faaliyet olması düşünülemez.


Mesela bitkiler için yağmur gerekli; bulutlar toprağın bu ihtiyacına cevap veriyor. Bulutun topraktan, toprağın buluttan haberi yok. İkisinde de şuur ve irade yok. Demek her ikisinin idaresi elinde olan bir zat tarafından bu yardımlaşma sağlanıyor. 


İnek eti ve sütü ile insana yardım ediyor. Ama insanı tanımıyor. İnsandaki ihtiyacı bilen Allah cc. tarafından, ineğe o ihtiyaçlardan birkaçını karşılayacak özellikler verilmiş.


Yine güneş milyonlarca km. uzaktan dünyadaki bütün canlıların yardımına şuurkarane koşuyor.


Rüzgarlar şuurlu bir varlık gibi şekilde hayata hizmet ediyor.


Dağlar da hayata hizmet ediyor hakeza.


Kainattaki mevcudat adedince kainatta yardımlaşma, tesanüd, birbirinin ihtiyacına cevap verme gibi faaliyetlerden bahsedebiliriz. Bismillah içindeki lafza-i celal cilvelerini tüm kainatta bu şekilde gösteriyor. Bu dayanışma şuursuz eşyadan beklenmeyeceği için, Allah'ın varlığına ve birliğine en büyük mühür olma özelliği taşıyor.


Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Üst