Konuya cevap cer

Cevap: Açıklamalı Risale Dersleri 52 - Din ve İlimle Meşgul Olanların Hediye Almaları


[NOT]Altıncısı: Ve istiğnâ sebebinin en mühimi, mezhebimizce en   muteber olan İbn-i Hâcer diyor ki: “Salâhat niyetiyle sana verilen   birşey sâlih olmazsan kabul etmek haramdır.”5


İşte,  şu zamanın insanları, hırs ve tama’ yüzünden, küçük bir  hediyesini pek  pahalı satıyorlar. Benim gibi günahkâr bir biçareyi,  sâlih veya velî  tasavvur ederek, sonra bir ekmek veriyorlar. Eğer  -hâşâ- ben kendimi  sâlih bilsem, o alâmet-i gururdur, salâhatin ademine  delildir. Eğer  kendimi sâlih bilmezsem, o malı kabul etmek caiz  değildir. Hem âhirete  müteveccih a’mâle mukàbil sadaka ve hediyeyi  almak, âhiretin bâki  meyvelerini dünyada fâni bir surette yemek  demektir.


[/NOT]



     İbn-i Hacer,  Şafi mezhebinin en büyük müçtehit imamlarındandır ve içtihadına  dayanarak "Birisinin bu kişi salih bir insandır, diye verdiği hediyeyi  şayet alan kişi salih değilse, almasını haram" olarak değerlendiriyor.  Üstad Hazretleri de bu mutlak ve salahiyetli müçtehidin yorumuna  dayanarak, bu hükmü mesleğinin en önemli esası olan istiğna prensibine  bir delil ve esas yapıyor. Bize de bu hususta tam bir örneklik teşkil  ediyor.



      İbn-i Hacer’in bu içtihadı bir çok suistimallerin yolunu kapatan bir  içtihattır. Zira bu millet salih insanlara karşı cömert ve eli açıktır,  hem canı hem de malı ile diama salih insanların arkasında zahirdir.  Böyle olunca bir takım hırslı ve hileci insanlar, milletin bu iyi ve saf  niyetini suiistimal edip geçimlik haline dönüştürebiliyorlar. Tarihte  bunun örnekleri çoktur. Öyle ise salih görünümünde olduğu halde, hakikat  noktasında  ehl-i fısk  olanlara dikkat etmek gerekir ki, bu içtihat  bir cihetle bu inceliğe dikkat çekiyor denilebilir.



      Üstad'ın, Eğer -hâşâ- ben kendimi sâlih bilsem, o alâmet-i gururdur,  salâhatin ademine delildir. Eğer kendimi sâlih bilmezsem, o malı kabul  etmek caiz değildir." cümlesi, İbni Hacer’in açıklamasına farklı bir  boyut kazandırıyor; adeta kapıyı tamamen kapatıyor. Bir kişi salihim,  öyle ise alabilirim derse, bu onun salih olmadığına delil olup  almamasını gerektiriyor; şayet salih değilse zaten alamıyor. Özetle  Üstad'ın içtihadı şudur ki, bu kapı bu zamanda kapalıdır.



Sorularla Risale | "İbn-i Hâcer diyor ki: "Salâhat niyetiyle sana verilen birşey sâlih olmazsan kabul etmek haramdır." Bu ifadeyi nasıl anlamalıyız?


Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Üst