Konuya cevap cer

Cevap: 6. Ders: İnsan Tevhid Anlayışı İle Kainatın En Mükemmel Mahluku Olur..


[NOT]Hem meselâ: İnsanın en lâtif ve şirin bir seciyesi olan şefkat, eğer sırr-ı tevhid onun yardımına yetişmezse, öyle müthiş bir hırkat, bir firkat, bir rikkat, bir musibet olur ki, insanı en bedbaht bir dereceye indirir. Tek bir güzel yavrusunu ebedî kaybeden bir gafil valide, bu hırkati tam hisseder.[/NOT]



Bir zaman, eski Harb-i Umumîde, düşmanların ehl-i İslâma ve bilhassa çoluk ve çocuklara ettikleri katl ve zulümlerinden pek çok müteellim oluyordum. Fıtratımda şefkat ve rikkat ziyade olduğundan, tahammülüm haricinde azap çekerdim.


Birden kalbime geldi ki, o maktul masumlar şehîd olup veli olurlar; fâni hayatları, bâki bir hayata tebdil ediliyor. Ve zâyi olan malları sadaka hükmünde olup bâki bir malla mübadele olur. Hattâ o mazlumlar kâfir de olsa, âhirette kendilerine göre o  dünyevî âfattan çektikleri belâlara mukabil rahmet-i İlâhiyenin  hazinesinden öyle mükâfatları var ki, eğer perde-i gayb açılsa, o  mazlumlar haklarında büyük bir tezahür-ü rahmet görünüp, “Ya Rabbi,  şükür elhamdü lillâh” diyeceklerini bildim ve kat’î bir surette kanaat  getirdim. Ve ifrat-ı şefkatten gelen şiddetli teessür ve elemden  kurtuldum.



Kastamonu Lahikası



........



Sonra, o âlem-i hayvânât içinde, etfal ve yavruların zaaf ve acz ve ihtiyaç içinde çırpındıkları, hazin ve  herkesi rikkate getirecek bir karanlık içinde diğer bir âlemi gördüm.  Birden, Rahîm ismi şefkat burcunda tulû etti. O kadar güzel ve şirin bir surette o âlemi ışıklandırdı ki, şekvâ ve rikkat ve hüzünden gelen yaş damlalarını, ferah ve sürura ve şükrün lezzetinden gelen damlalara çevirdi.



Mektubat



........



Fakat gafletten kurtulan evvelki  adam, o şedit şefkatin elemine karşı ulvî bir tiryak bulur ki, acıdığı  bütün zîhayatların mevt ve zevâlinde bir Zât-ı Bâkînin bâki esmâsının  daimî cilvelerini temsil eden âyine-i ervahları bâki görür; şefkati bir  sürura inkılâp eder.


Hem zeval ve fenâya maruz bütün güzel  mahlûkatın arkasında bir cemâl-i münezzeh ve hüsn-ü mukaddes ihsas eden  bir nakış ve tahsin ve san’at ve tezyin ve ihsan ve tenvir-i daimîyi  görür. O zeval ve fenâyı, tezyid-i hüsün ve tecdid-i lezzet ve teşhir-i  san’at için bir tazelendirmek şeklinde görüp, lezzetini ve şevkini ve  hayretini ziyadeleştirir.



Mektubat



Demek ki tevhid inancı olmazsa şefkat başa beladır. Bir anne yavrusunu kaybetmenin acısına dayanamaz. Hatta insanları neşelendiren bir çok hayvanın bile ölümü o his sebebiyle insana azap verir. Tevhid inancı ise o hüznü ve o azabı sürura çevirir. Çünkü ölüm son değildir; bir terhistir, mekan değişimidir, vazife bitişidir, zahmetten rahmete bir gidiştir.Burada kaybedilenler, ahirette daha güzel ve baki surette, asıllarıyla tevhid inancını taşıyanları bekliyor inşaallah.


Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Üst