Risale-i Nur Lügat Çalışmaları - 1

Not
Diller, nesiller arasında bir köprü, bir vasıtadır. Bu vasıta ve köprüler aradan kaldırılır ise, geçmişinden kopmuş, güdük ve seviyesiz bir nesil ortaya çıkar. Özellikle din ile hemhal olmuş ve dini terimlerle zenginleşmiş bir dilin soyutlanması ve yasaklanması, dinsizlikten gelen vahim bir projedir.

Biz yeni nesiller olarak atalarımızla yeniden köprüler kurup eski köklü dilimizden, dolayısı ile medeniyetimizden faydalanmak için adımlar atmalıyız. Bu zamanda bunun en güzel vasıtalarından birisi de Risale-i Nur'un dilini öğrenip yaymaktır.

Bu yüzden bu dil için azami gayret ve çaba sarf etmek hepimizin vazifesidir.Risale-i Nur'un içinde geçen yabancılaştığımız kelimelerin ekserisi, Allah’ın isim ve sıfatları ve dini terimlerdir. Bunları anlamamıza yardımcı olacak lügat çalışmaları da mevcuttur.

Abdullah Yeğin Ağabeyin öncülüğünde yazılmış olan Yeni Osmanlıca Lügatı buna örnek olarak verilebilir.

Sorularla Risale

Esselamü Aleyküm ve Rahmatullahu ve Berakatuhu,

Amaç ;

-Manayı harfi bozmadan anlamlı cümleler kurarak, şuurda anlama teknikleri sağlayarak kelime bankası oluşturmak

-Risale-i Nur Kitaplarında geçen elmas değerinde dört kelime ile anlamlı cümleler oluşturmak.

Cümle yazımında risaleden vecizelerden de yararlanılabilir.

Dikkat
Bilmediğimiz kelimelerin üzerine tıklandığında ise anlamlarını kavrayabiliriz.

Örnek ;
müşahedat - fehm -telakki - sair

Anlamlı cümlemiz ;

" Ben kendi
müşahedatımı kendi fehmime göre ve kendim için yazdım.Sair kitaplar gibi başkalarının fehmine ve telakkisine göre yazmadım."

Bediüzzaman Said Nursi

Elmas Kelimelerimiz ;

Müteal
; Yüce ,yüksek

Ra'd ; Gök gürültüsü

Camid ; Cansız, katı

Def'aten ; Birdenbire , ani

Belki de o kadar dehşet gürültüyü
def'aten susturabilecek müteal bir ra'dı hiç işitmemiştik.

Eşyaların
camid olduğu düşüncesine katılmıyorum.

ce4a9729ca832651915d6eetr4.gif

Yeni Kelimelerimiz ;

Cevv ; Hava boşluğu , gök

Mütecaviz ;Saldırgan , haddi aşan

Fevkalhad; Olağanüstü

Teshir ; Boyun eğdirme,emrine verme

----------

Arz ile
cevv arasındaki dengenin fevkalhadliğinin ardındaki Kudret'in teshirini görememek kainata karşı mütecavizlik olabilir mi ?