Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Külliyatı
Risale-i Nur'da Ordu ve Asker
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="Huseyni" data-source="post: 170519" data-attributes="member: 27"><p><strong><span style="color: Purple">Sekizinci Cinayet:</span></strong> Ben işittim ki, askerler bazı cemiyetlere intisap ediyorlar. </p><p>Yeniçerilerin hadise-i müdhişesi hatırıma geldi. </p><p>Gayet telaş ettim. </p><p>Bir gazetede yazdım ki, şimdi en mukaddes cemiyet, ehl-i iman askerlerin cemiyetidir. </p><p>Umum mü'min ve fedakâr askerlerin mesleğine girenler, neferden seraskere kadar dahildir. </p><p></p><p>Zira, ittihad, uhuvvet, itaat, muhabbet ve İla-yı Kelimetullah, dünyanın en mukaddes cemiyetinin maksadıdır. </p><p>Umum mümin askerler tamamıyla bu maksada mazhardırlar. </p><p>Askerler merkezdir. Millet cemiyet onlara intisap etmek lazımdır. </p><p>Sair cemiyetler, milleti, asker gibi mazhar-ı muhabbet ve uhuvvet etmek içindir. </p><p>Amma, İttihad-ı Muhammedi(a.s.m.)ki, umum mü'minlere şâmildir. Cemiyet ve fırka değildir. </p><p>Merkezi ve saff-ı evveli; gaziler, şehitler, alimler, mürşitler teşkil ediyor. </p><p><span style="color: Blue">Hiçbir mü'min ve fedakâr asker -zabit olsun, nefer olsun- hariç değil ki, ta intisaba lüzum kalsın.</span> </p><p><span style="color: Blue">Lakin bazı cemiyet-i hayriye, kendine İttihad-ı Muhammedi diyebilir. Buna karışmam. </span></p><p><span style="color: Blue"></span><span style="color: Blue"></span></p><p><span style="color: Blue"></span></p><p> <strong><span style="color: Purple">Dokuzuncu Cinayet:</span></strong> ...İkinci günde bir ukde-i hayatımız olan itaat-ı askeriyeden sual ettim. </p><p><strong>Dediler ki:</strong> "Askerlerin zabitleri asker kıyafetine girmiş. İtaat çok bozulmamış." </p><p><strong></strong></p><p><strong>Tekrar sual ettim:</strong> "Kaç zabit vurulmuş?" Beni aldattılar, dediler:"Yalnız dört tane. Onlar da müstebit imişler. Hem şeriatın adap ve hududu icra olunacak." </p><p>Bende gazetelere baktım; onlar da o kıyamı meşru gibi tasvir ediyorlardı. Ben de bir cihetle sevindim. </p><p>Zira; en mukaddes maksadım, şeriatın ahkâmını tamamen icra ve tatbiktir. </p><p>Fakat itaat-ı askeriyeye halel geldiğinden, nihayet derecede me'yus ve müteessir oldum. Ve umum gazetelerle askere hitaben neşrettim ki: </p><p></p><p></p><p> <span style="color: Blue"><strong>Ey askerler! </strong>Zabitleriniz bir günah ile nefislerine zulüm ediyorlarsa, siz o itaatsizlikle otuz milyon Osmanlı ve üçyüz milyon nüfus-u İslamiyenin haklarına bir nevi zulmediyorsunuz. </span></p><p><span style="color: Blue"></span><span style="color: Blue">Zira; umum İslam ve Osmanlıların haysiyet, saadet ve bayrak-ı tevhidi, bu zamanda bir cihette sizin itaatiniz ile kaimdir. </span></p><p> <span style="color: Blue">Hem de şeriat istiyorsunuz. Fakat itaatsizlikle şeriata muhalefet ediyorsunuz. </span></p><p><span style="color: Blue"></span></p><p></p><p> <strong>Ben onların hareketini ve şecaatlarını okşadım.</strong> <span style="color: Red">Zira, efkâr-ı umumiyenin yalancı tercümanı olan gazete ler,</span> nazarımıza hareketlerini meşru göstermişlerdi. </p><p>Ben de takdirle beraber nasihatımı bir derece tesir ettirdim. </p><p><strong>İsyanı bir derece bastırdım. Yoksa böyle âsân olmazdı. </strong></p><p><strong></strong></p><p></p><p> <strong><span style="color: Purple">Onuncu Cinayet:</span></strong> ...Harbiye nezaretindeki askerler içine Cuma günü ulema ile beraber gittim. </p><p>Gayet müessir nutuklarla sekiz tabur askeri itaata getirdim. Nasihatlarım tesirini sonradan gösterdi. </p><p></p><p><span style="color: DarkRed"><strong>İşte nutkun sureti:</strong></span> </p><p></p><p><strong>Ey asakir-i muvahhidin!</strong> Otuz milyon Osmanlı ve üç yüz milyon İslamın namusu ve haysiyeti ve saadeti ve bayrak-ı tevhidi, bir cihette sizin itaatınıza vabestedir. </p><p><span style="color: Blue">Sizin zabitleriniz bir günah ile kendi nefsine zulmetse, siz bu itaatsizlikle üç yüz milyon İslama zarar ediyorsunuz. </span></p><p><span style="color: Blue"></span><span style="color: Blue">Zira bu itaatsizlikle uhuvvet-i İslamiyeyi tehlikeye atıyorsunuz.</span></p><p>Biliniz ki asker ocağı cesim ve muntazam bir fabrikaya benzer. </p><p>Bir çark itaatsizlik etse, bütün fabrika hercü merc olur. </p><p></p><p><span style="color: Blue">Asker neferatı siyasete karışmaz. Yeniçeriler şahittir.</span> </p><p><span style="color: Blue">Siz Şeriat dersiniz, halbuki şeriata muhalefet ediyorsunuz. Ve lekedar ediyorsunuz. </span></p><p><span style="color: Blue"></span><span style="color: Blue">Şeriatla, Kur'an ile hadis ile hikmet ile, tecrübe ile sabittir ki; sağlam dindar, hakperest, ulü'l emre itaat farzdır.</span> </p><p></p><p>Sizin ulü'l emriniz, üstadınız, zabitlerinizdir. </p><p>Nasıl ki, mahir mühendis, hazık tabip bir cihette günahkâr olsalar, tıp ve hendeselerine zarar vermez, </p><p>kezalik; mü-neverül efkâr ve fenn-i harbe aşina mektepli, hamiyetli, mü'min, </p><p><span style="color: Blue">zabitlerinizin bir cüz'i nameşru hareketi için itaatinize halel vermekle Osmanlılara ve İslamlara zulmetmeyiniz! </span></p><p><span style="color: Blue"></span></p><p>Zira itaatsizlik yalnız bir zulüm değil, milyonlarca nüfusun hakkına bir nevi tecavüz demektir. </p><p>Bilirsiniz ki bu zamanda bayrak-ı tevhid-i İlahi sizin yedi şecaatinizdedir. </p><p>O yed'in kuvveti de itaat ve intizamdır. Zira bin muntazam ve muti asker, yüzbin başıbozuğa mukabildir.</p><p> Ne hacet yüz sene zarfında otuz milyon nüfusun vücuda getirmediği böyle pek çok kan döktüren inkılabları siz itaatinizle kan dökmeden yaptınız. </p><p></p><p></p><p> Bunu da söylüyorum ki hamiyetli ve münevverü'l- fikir bir zâbiti zâyi etmek, manevî kuvvetinizi zâyi etmektir. </p><p>Zira şimdi hükümferma, şecaat-i imaniye ve akliye ve fenniyedir. </p><p>Bazan bir münevver'ül fikir yüze mukabildir. </p><p>Ecnebiler size bu şecaatle galebeye çalışıyorlar. Yalnız şecaat-i fıtriye kâfi değil. </p><p></p><p></p><p> <span style="color: Blue">Elhasıl: Fahr-i Alemin fermanını size tebliğ ediyorum ki itaat farzdır. Zabitlerinize isyan etmeyiniz. Yaşasın askerler!.. Yaşasın meşruta-i meşrua!.. </span><p style="margin-left: 20px"><p style="text-align: left"> </p> <p style="text-align: left"><u><span style="color: DarkGreen"><em>Divan-ı Harb-i Örfî, s. 30-35. </em></span></u></p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Huseyni, post: 170519, member: 27"] [B][COLOR=Purple]Sekizinci Cinayet:[/COLOR][/B] Ben işittim ki, askerler bazı cemiyetlere intisap ediyorlar. Yeniçerilerin hadise-i müdhişesi hatırıma geldi. Gayet telaş ettim. Bir gazetede yazdım ki, şimdi en mukaddes cemiyet, ehl-i iman askerlerin cemiyetidir. Umum mü'min ve fedakâr askerlerin mesleğine girenler, neferden seraskere kadar dahildir. Zira, ittihad, uhuvvet, itaat, muhabbet ve İla-yı Kelimetullah, dünyanın en mukaddes cemiyetinin maksadıdır. Umum mümin askerler tamamıyla bu maksada mazhardırlar. Askerler merkezdir. Millet cemiyet onlara intisap etmek lazımdır. Sair cemiyetler, milleti, asker gibi mazhar-ı muhabbet ve uhuvvet etmek içindir. Amma, İttihad-ı Muhammedi(a.s.m.)ki, umum mü'minlere şâmildir. Cemiyet ve fırka değildir. Merkezi ve saff-ı evveli; gaziler, şehitler, alimler, mürşitler teşkil ediyor. [COLOR=Blue]Hiçbir mü'min ve fedakâr asker -zabit olsun, nefer olsun- hariç değil ki, ta intisaba lüzum kalsın.[/COLOR] [COLOR=Blue]Lakin bazı cemiyet-i hayriye, kendine İttihad-ı Muhammedi diyebilir. Buna karışmam. [/COLOR][COLOR=Blue] [/COLOR] [B][COLOR=Purple]Dokuzuncu Cinayet:[/COLOR][/B] ...İkinci günde bir ukde-i hayatımız olan itaat-ı askeriyeden sual ettim. [B]Dediler ki:[/B] "Askerlerin zabitleri asker kıyafetine girmiş. İtaat çok bozulmamış." [B] Tekrar sual ettim:[/B] "Kaç zabit vurulmuş?" Beni aldattılar, dediler:"Yalnız dört tane. Onlar da müstebit imişler. Hem şeriatın adap ve hududu icra olunacak." Bende gazetelere baktım; onlar da o kıyamı meşru gibi tasvir ediyorlardı. Ben de bir cihetle sevindim. Zira; en mukaddes maksadım, şeriatın ahkâmını tamamen icra ve tatbiktir. Fakat itaat-ı askeriyeye halel geldiğinden, nihayet derecede me'yus ve müteessir oldum. Ve umum gazetelerle askere hitaben neşrettim ki: [COLOR=Blue][B]Ey askerler! [/B]Zabitleriniz bir günah ile nefislerine zulüm ediyorlarsa, siz o itaatsizlikle otuz milyon Osmanlı ve üçyüz milyon nüfus-u İslamiyenin haklarına bir nevi zulmediyorsunuz. [/COLOR][COLOR=Blue]Zira; umum İslam ve Osmanlıların haysiyet, saadet ve bayrak-ı tevhidi, bu zamanda bir cihette sizin itaatiniz ile kaimdir. [/COLOR] [COLOR=Blue]Hem de şeriat istiyorsunuz. Fakat itaatsizlikle şeriata muhalefet ediyorsunuz. [/COLOR] [B]Ben onların hareketini ve şecaatlarını okşadım.[/B] [COLOR=Red]Zira, efkâr-ı umumiyenin yalancı tercümanı olan gazete ler,[/COLOR] nazarımıza hareketlerini meşru göstermişlerdi. Ben de takdirle beraber nasihatımı bir derece tesir ettirdim. [B]İsyanı bir derece bastırdım. Yoksa böyle âsân olmazdı. [/B] [B][COLOR=Purple]Onuncu Cinayet:[/COLOR][/B] ...Harbiye nezaretindeki askerler içine Cuma günü ulema ile beraber gittim. Gayet müessir nutuklarla sekiz tabur askeri itaata getirdim. Nasihatlarım tesirini sonradan gösterdi. [COLOR=DarkRed][B]İşte nutkun sureti:[/B][/COLOR] [B]Ey asakir-i muvahhidin![/B] Otuz milyon Osmanlı ve üç yüz milyon İslamın namusu ve haysiyeti ve saadeti ve bayrak-ı tevhidi, bir cihette sizin itaatınıza vabestedir. [COLOR=Blue]Sizin zabitleriniz bir günah ile kendi nefsine zulmetse, siz bu itaatsizlikle üç yüz milyon İslama zarar ediyorsunuz. [/COLOR][COLOR=Blue]Zira bu itaatsizlikle uhuvvet-i İslamiyeyi tehlikeye atıyorsunuz.[/COLOR] Biliniz ki asker ocağı cesim ve muntazam bir fabrikaya benzer. Bir çark itaatsizlik etse, bütün fabrika hercü merc olur. [COLOR=Blue]Asker neferatı siyasete karışmaz. Yeniçeriler şahittir.[/COLOR] [COLOR=Blue]Siz Şeriat dersiniz, halbuki şeriata muhalefet ediyorsunuz. Ve lekedar ediyorsunuz. [/COLOR][COLOR=Blue]Şeriatla, Kur'an ile hadis ile hikmet ile, tecrübe ile sabittir ki; sağlam dindar, hakperest, ulü'l emre itaat farzdır.[/COLOR] Sizin ulü'l emriniz, üstadınız, zabitlerinizdir. Nasıl ki, mahir mühendis, hazık tabip bir cihette günahkâr olsalar, tıp ve hendeselerine zarar vermez, kezalik; mü-neverül efkâr ve fenn-i harbe aşina mektepli, hamiyetli, mü'min, [COLOR=Blue]zabitlerinizin bir cüz'i nameşru hareketi için itaatinize halel vermekle Osmanlılara ve İslamlara zulmetmeyiniz! [/COLOR] Zira itaatsizlik yalnız bir zulüm değil, milyonlarca nüfusun hakkına bir nevi tecavüz demektir. Bilirsiniz ki bu zamanda bayrak-ı tevhid-i İlahi sizin yedi şecaatinizdedir. O yed'in kuvveti de itaat ve intizamdır. Zira bin muntazam ve muti asker, yüzbin başıbozuğa mukabildir. Ne hacet yüz sene zarfında otuz milyon nüfusun vücuda getirmediği böyle pek çok kan döktüren inkılabları siz itaatinizle kan dökmeden yaptınız. Bunu da söylüyorum ki hamiyetli ve münevverü'l- fikir bir zâbiti zâyi etmek, manevî kuvvetinizi zâyi etmektir. Zira şimdi hükümferma, şecaat-i imaniye ve akliye ve fenniyedir. Bazan bir münevver'ül fikir yüze mukabildir. Ecnebiler size bu şecaatle galebeye çalışıyorlar. Yalnız şecaat-i fıtriye kâfi değil. [COLOR=Blue]Elhasıl: Fahr-i Alemin fermanını size tebliğ ediyorum ki itaat farzdır. Zabitlerinize isyan etmeyiniz. Yaşasın askerler!.. Yaşasın meşruta-i meşrua!.. [/COLOR][INDENT][LEFT] [U][COLOR=DarkGreen][I]Divan-ı Harb-i Örfî, s. 30-35. [/I][/COLOR][/U][/LEFT] [/INDENT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Külliyatı
Risale-i Nur'da Ordu ve Asker
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…