Risale-i Nurun hilafet vazifesi gördüğü söyleniyor?Bu kanaat neye binaendir?

Sergerdan

Well-known member

Hazret-i Hasan Radıyallahu Anhın altı aylık hilâfetiyle beraber Risale-i Nur’un Cevşenü’l-Kebîrden ve Celcelûtiyeden aldığı bir kuvvet ve feyizle vazife-i hilâfetin en ehemmiyetlisi olan neşr-i hakaik-i imaniye noktasında Hazret-i Hasan Radıyallahu Anhın kısacık müddetini uzun bir zamana çevirerek tam beşinci halife nazarıyla bakabiliriz. Çünkü, adalet-i hakikiye ile bu asırda insanları mes’ud edebilir bir istidatta bulunan, Risale-i Nur’dur ve onun şahs-ı mânevîsi, Hazret-i Hasan Radıyallahu Anhın bir muavini, bir mütemmimi, bir mânevî veledi hükmündedir diye senin mektubunu tâdil ettim.(Emirdağ Lhk)

Risale-i nurun hilafet vazifesi görmesi mevzuu, siyasi ve idari anlamda değildir.

Osmanlının sonuna kadar padişahlar ve devlet adamlarının iki veçhesi var idi.


1- Hilafet veçhesi

2- Saltanat veçhesi


Hilafet veçhesiyle, bütün Müslümanların ve inananların dini ve manevi ihtiyaçlarını deruhte ederlerdi. Saltanat veçhesiyle de, etbağının dünyevi, idari ve maddi ihtiyaçları tedarik edilirdi. Asırlarca bu mesele böylece cereyan etmiştir.

Osmanlının sonunda hilafet kaldırılmış, devlet sadece milletin dünyevi, idari ve maddi ihtiyaçlarını temin etme vazifesi üstlenmiştir.

Müslümanların din noktasındaki ihtiyaç ve meseleleri ihmal edilmiş ve boşlukta kalmış.

Özellikle bir dönem, mütemadiyen dinle ve maneviyatla mücadele edilmiş ve bir nevi imha planları yapılmıştır.

İşte böyle zamanlarda kaderi ilahi, boşlukta kalan ve ihmal edilen hilafetin adını değil, hizmetinin yerini doldurmak için, milletin içerisinden bazı samimi fedakarları çıkarmış onlara bu manevi hizmeti yüklemiştir.

İşte Risale-i Nur ve Bediüzzaman Said Nursi, bu anlamda kaderce tayin ve tavzif edilmiştir. Çünkü dinsiz bir millet olamaz ve yaşayamaz.

Demek ki hilafetin isminden ve hüviyetinden ziyade, yaptığı hizmetleri ve vazifeleri esastır.

Asırlarca İslami devletlerin omzunda gelen bu hilafet hizmeti, ahir zamanda devletin omzundan Lihikmetin alınarak milletin, feragat, fedakarlık ve hamiyetkar omzuna, ihsanı ilahi tarafından konulmuştur.

Risale-i Nur bu hizmetin bu zamanda inşallah önemli bir vazifedar ve hizmetkarlarındandır.

Yoksa idari, siyasi, ismi ve resmi anlamda hilafet, risale-i nurun vazifesi olmadığı gibi, bu zamanın da gündeminden çıkmıştır.

Selam ve dua ile...

Sorularla Risale-i Nur

Benzer bir konu için:

Nur İklimi » Risale-i Nur'da hilafetle ilgili bölüm tam olarak nerde? Ayrıca Üstad hazretleri, hilafetin devamı hakkında nasıl bir görüş belirtmiş?
 
Üst