ABDULLAH4
Forum Yöneticisi
Safranbolu, Batı Karadeniz Bölgesinde yer alır. Karabük iline bağlı bulunan Safranbolu, Karabük (Merkez ilçe, Ovacık ve Eflâni ilçeleri), Bartın (Ulus ilçesi) ve Kastamonu (Araç ilçesi) illeri ile çevrilmiştir. Coğrafî bakımından engebeli bir bölgede yerleşmiştir. İlçenin yüzölçümü 1013 km2’dir ve bunun büyük bölümü ormandır.
Safranbolu, sahip olduğu zengin kültürel miras ve bu mirasın korumadaki başarısı, Safranbolu’yu bir dünya şehri ününe kavuşturmuş ve UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine alınmasını sağlamıştır.
Daha çok eski tarihî evleri ile tanınan Safranbolu’nun bilinen tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Adını, kendi ağırlığının yüz bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen safran bitkisinden alan Safranbolu, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunların başlıcaları Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluklarıdır.
Safranbolu, tarihi geçmişinde, en üstün ekonomik ve kültürel seviyesine Osmanlı döneminde ulaşmıştır. Şehrin 17. yüzyılda, İstanbul-Sinop kervan yolu üzerinde önemli bir konaklama merkezi oluşu, bölgede ticaretin gelişimine olanak sağlayarak yöreyi hızla zenginleştirmiştir. Bu dönemde İstanbul ve Kastamonu ile yoğun ilişkiler yaşamış, Osmanlı Sarayından ve devlet adamlarından bazıları kente önemli eserler bırakmışlardır.
Risale-i Nur’da, özellikle Emirdağ Lâhikası’nda Safranbolu, Risale-i Nur hizmetleri ve bu hizmetleri büyük fedakârlık ve sadakatle devam ettiren Nur talebeleriyle birlikte anılır. Üstad Bediüzzaman, buradaki talebelerinin yerine getirdikleri hizmetleri büyük takdir ifadeleriyle yâdeder. Genel anlamda hizmetlerden bahsederken “Safranbolu kahramanları, Safranbolu fedakârları, Safranbolu’nun sadık şakirdleri” ifadelerini kullanır. Doğrudan bazı talebelerini kastederken de “muhlis, metin, bahadır, fedakâr, sadık, hâlis, kahraman” sıfatlarını dile getirir.