Samanyolu Galaksisi

Ali Said

Well-known member
Berkant’ın meşhur Saman yolu şarkısı“Sen kalbimin mehtabısın güneşisin” der, gezegenleri hiç kurcalamadan ruhlar alemine dalar. Aslında ne şarkının samanyoluyla ne de samanyolunun samanla alakası vardır. Beyaz toz bulutunun süte benzemesi dışında ingilizcedeki “Milkyway”in de ne sütle ne de süt yoluyla ilgisi vardır. Bu yazının amacı da, milyarlarca galaksiden biri olan samanyolu galaksisinin içindeki 200 milyar yıldızdan biri olan güneş ve güneş sistemindeki dünyamızın da, değil samanlıktaki bir iğne, ancak bir toz zerresi büyüklüğünde olduğunu göstermek. Dolayısıyla bizlerin de evrendeki yerinin bu toz zerresini oluşturan en minik birim olduğunu düşünürsek, gelin biraz ufkumuz ve ötesi turuna çıkalım ve günlük dert, tasa vesaireyi fazla büyütmeyelim.
d%C3%BCnya.jpg

Pluton yaramazlık yapıp gezegenler sınıfından atılınca en küçük gezegenimiz Merkür oldu artık. 60 milyon km.lik mesafesiyle güneşe en yakın gezegen olan Merkür’de zaman hiç akmıyor sanki, 1 Merkür günü 180 dünya gününe eşit. Dünyanın kızkardeşi gözüyle bakılan Venüs’ün güneşe uzaklığı 110 milyon km ve %95′i CO2‘den oluşan yoğun atmosferinin güneş enerjisini tutması yüzünden 465°C lere varan yüzey ısısıyla pek bir ateşli…Dünyanın güneşe uzaklığı ise 150 milyon km., diğer bir deyişle 8 ışık dakikası ve güneşin çapı dünyanınkinin yaklaşık 110 katı büyüklüğünde. Ayrıca Google’ın geyik sorusundaki gibi dünyaya en yakın yıldız olan güneşin merkezdeki ısısı 15 milyon °C dır. Mars’ın ilginç yönü ise 24,5 saatlik 1 günüyle dünyaya en yakın gün süresine sahip olması.
j%C3%BCpiter.jpg

Güneş sistemindeki en büyük gezegen olan Jüpiter pek bir heybetli. Dünyanın çapı 12.750 km. iken Jüpiterinki 143.000 km. Satürn ise kelimenin tam anlamıyla bir başka “alem”. En havalı gezegenimiz olan Satürnü imkanımız olsa da okyanusa bıraksak, sudan hafif yoğunluğuyla batmadan yüzebilirmiş.
g%C3%BCne%C5%9F.jpg

Üstteki resime bakıp güneş ne kadar da büyükmüş diyorsanız daha bir şey görmemişsiniz demektir.
arcturus.jpg

Alttaki resimlere baktığınızda aslında güneşin ne kadar trışkadan bir yıldız olduğunu farkedeceksiniz.
antares.jpg

Gökyüzünün en parlak 15. yıldızı olan Antares gerçek bir dev yıldızdır. Güneşle dünyanın merkezleri arasındaki mesafeye (yaklaşık 150 milyon km) 1 AU (astronomik birim) denmektedir
 
Üst