Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
(Secde Hadisi)
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="genc_kalem" data-source="post: 168905" data-attributes="member: 15919"><p>Öncelikle alıntı yaptığım eser Büyük dini Hikayeler/İbrahim Sıddık İmamoğlu kitabından. </p><p>Adın geçen eserde olduğu gibi olay aktarılıyor.ama henüz tam olarak kaynağına ulaşmadım birlikte olup olmadığı hususunda.Hikayede kaynak belirtilmiyor. araştırmaya devam edeceğim inş. Konuyla alakalı bulduğum diğer Hadis-i Şerifleri de aktarıyorum.</p><p>Selam ve Dua ile..</p><p>*****************************************************</p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">Eğer bir kimseye Allah'tan başkasına secde etmeyi emretseydim, kadına kocasına secde etmeyi emrederdim. Nefsim yed'i kurdetinde olan Allah'a yemin ederim ki, kadın kocasının hakkını ödemedikçe, Allah'ın hakkını ödemiş olmaz. Öyle ki kadın deve semeri üzerinde olsa da kocası kendisini nefsine çağırmış olsa icabet etmelidir.</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">Ravi: Hz. Abdullah İbni Ebi Evfa (r.a.) <span style="color: blue">Ramuz-el E-hadis</span></span></span></strong></p><p><span style="color: red"><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'">*******************************************************************************</span></strong></span></p><p><span style="color: red"><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'">Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İnsanlardan birisinin bir diğerine secde etmesini emredecek olsaydım kadının kocasına secde etmesini emrederdim.” (Tirmîzî rivâyet etmiştir.) </span></strong></span></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">Kays,b. Sa'd'dan demiştir ki: "Ben Hîre'ye geldiğim zaman Hîre'lilerin baş kumandanlarına secde etmekte olduklarını gördüm ve (kendi kendime) </span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">Rasûlullah, secde edilmeye onlardan daha lâyıktır, dedim. (Bunun üzerine) Rasûl-i Ekrem'in yanına gelip;</span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">Hireye gitmiştim. Onları (Hirelileri) başkumandanlarına secde ederlerken gördüm.</span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">Ey Allah'ın Rasûl-ü, sen secde edilmeye (onlardan) daha layıksın" dedim. (Resûl-i Ekrem de)</span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">"Sen (buna) inanıyor musun? Sen benim kabrime uğramış olsan ona secde eder misin?" diye sordu. (Ben de);</span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">"Hayır" diye cevap verdim. Bunun üzerine (Rasûl-i Ekrem-Efendimiz)</span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">"(Bunu) yapmayınız, eğer ben (insanlardan) birinin (diğer) birine secde etmesini emredecek olsaydım kadınların kocalarına secde etmelerini emrederdim. Çünkü Allah kadınlar üzerine kocalar için bir hak koymuştur” buyurdu.[624]</span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red"><span style="color: blue">Açıklama</span></span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">İslam dini tevhid dinidir. Allah'tan başka bir varlığa secde etmek İslâmın tevhid esasına ve ruhuna aykırı olduğundan yasaklanmıştır. Binaenaleyh ezeli ve ebedi olan mutlak kuvvet ve kudret sahibi Allah tealadan başkasına secde etmek yasaktır haramdır. Allah teâlâ, Kur'an-ı Kerim'inde "Erkekler kadınlar üzerine yöneticidirler. Çünki Allah kimini kimine üstün kılmıştır ve cünki erkekler (kadınlara) mallarından harcamaktadırlar"buyurarak erkeklerin kadınlar üzerinde yönetici olduklarını ifade etmişse de insanların birbirlerine secde etmelerine asla izin vermemiştir.</span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red"><span style="color: blue">Bazı Hükümler</span></span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">1. Ne kadar güçlü ve kuvvetli olursa olsun bir yaratığa secde etmek asla caiz değildir. Secde ancak aziz ve celil olan Allah teâlâ hazretlerine yapılabilir.</span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">2. Erkeklerin zevceleri üzerindeki hakları büyüktür. Nitekim meallerini sunacağımız şu hadis-i şeriflerde bu gerçeği dile getirmektedir.</span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">"Husayn b. Muhsan'in halası bir ihtiyacından dolayı Rasul-i Ekrem'in yanına gitmişti. Rasûl-i Ekrem ona "evli misin?" diye sordu. O da "evet" diye cevap verdi. Rasûl-i Ekrem bu defa "ona karşı hizmetin nasıldır?" dedi. Kadın: "Gücüm yettiği kadar ona hizmette kusur etmiyorum" deyince, Rasûl-i Ekrem "sen ona karış hizmetine dikkat et. Çünkü senin cennete girmen de cehenneme girmen de ona yapacağın hizmete bağlıdır." buyurdu.</span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">"Âişe (r.anha) dedi ki: "Rasûlullah (s.a.)'e "kadın üzerinde en büyük hakkı olan kimdir?" diye sordum da "kocasıdır" cevabını verdi." Erkek üzerinde en büyük hakkı olan kimdir?" dedim. "Annesidir" buyurdu."</span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: blue">Sünen-i Ebu Davud</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">************************************************************************</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">Hz. Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Şayet ben bir insanın başka bir insana secde etmesini emredecek olsaydım, kadına, kocasına secde etmesini emrederdim."</span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: blue">Kütüb-ü Sitte</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">******************************************************************************</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red">Hz. Aişe radıyallahu anha anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Eğer bir kimsenin bir başkasına secde etmesini emretseydim, kadına, kocasına secde etmesini emrederdim ve eğer bir erkek karısına kırmızı bir dağdan siyah bir dağa ve siyah bir dağdan kırmızı bir dağa taş taşımayı emretseydi, uygun olan, kadının bu emri yerine getirmesidir."</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: red"><span style="color: blue">Kütüb-ü sitte (Kemter)</span></span></span></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="genc_kalem, post: 168905, member: 15919"] Öncelikle alıntı yaptığım eser Büyük dini Hikayeler/İbrahim Sıddık İmamoğlu kitabından. Adın geçen eserde olduğu gibi olay aktarılıyor.ama henüz tam olarak kaynağına ulaşmadım birlikte olup olmadığı hususunda.Hikayede kaynak belirtilmiyor. araştırmaya devam edeceğim inş. Konuyla alakalı bulduğum diğer Hadis-i Şerifleri de aktarıyorum. Selam ve Dua ile.. ***************************************************** [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]Eğer bir kimseye Allah'tan başkasına secde etmeyi emretseydim, kadına kocasına secde etmeyi emrederdim. Nefsim yed'i kurdetinde olan Allah'a yemin ederim ki, kadın kocasının hakkını ödemedikçe, Allah'ın hakkını ödemiş olmaz. Öyle ki kadın deve semeri üzerinde olsa da kocası kendisini nefsine çağırmış olsa icabet etmelidir.[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]Ravi: Hz. Abdullah İbni Ebi Evfa (r.a.) [COLOR=blue]Ramuz-el E-hadis[/COLOR][/COLOR][/FONT][/B] [COLOR=red][B][FONT=Book Antiqua]*******************************************************************************[/FONT][/B][/COLOR] [COLOR=red][B][FONT=Book Antiqua]Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İnsanlardan birisinin bir diğerine secde etmesini emredecek olsaydım kadının kocasına secde etmesini emrederdim.” (Tirmîzî rivâyet etmiştir.) [/FONT][/B][/COLOR] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]Kays,b. Sa'd'dan demiştir ki: "Ben Hîre'ye geldiğim zaman Hîre'lilerin baş kumandanlarına secde etmekte olduklarını gördüm ve (kendi kendime) [/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]Rasûlullah, secde edilmeye onlardan daha lâyıktır, dedim. (Bunun üzerine) Rasûl-i Ekrem'in yanına gelip;[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]Hireye gitmiştim. Onları (Hirelileri) başkumandanlarına secde ederlerken gördüm.[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]Ey Allah'ın Rasûl-ü, sen secde edilmeye (onlardan) daha layıksın" dedim. (Resûl-i Ekrem de)[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]"Sen (buna) inanıyor musun? Sen benim kabrime uğramış olsan ona secde eder misin?" diye sordu. (Ben de);[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]"Hayır" diye cevap verdim. Bunun üzerine (Rasûl-i Ekrem-Efendimiz)[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]"(Bunu) yapmayınız, eğer ben (insanlardan) birinin (diğer) birine secde etmesini emredecek olsaydım kadınların kocalarına secde etmelerini emrederdim. Çünkü Allah kadınlar üzerine kocalar için bir hak koymuştur” buyurdu.[624][/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red][COLOR=blue]Açıklama[/COLOR][/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]İslam dini tevhid dinidir. Allah'tan başka bir varlığa secde etmek İslâmın tevhid esasına ve ruhuna aykırı olduğundan yasaklanmıştır. Binaenaleyh ezeli ve ebedi olan mutlak kuvvet ve kudret sahibi Allah tealadan başkasına secde etmek yasaktır haramdır. Allah teâlâ, Kur'an-ı Kerim'inde "Erkekler kadınlar üzerine yöneticidirler. Çünki Allah kimini kimine üstün kılmıştır ve cünki erkekler (kadınlara) mallarından harcamaktadırlar"buyurarak erkeklerin kadınlar üzerinde yönetici olduklarını ifade etmişse de insanların birbirlerine secde etmelerine asla izin vermemiştir.[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red][COLOR=blue]Bazı Hükümler[/COLOR][/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]1. Ne kadar güçlü ve kuvvetli olursa olsun bir yaratığa secde etmek asla caiz değildir. Secde ancak aziz ve celil olan Allah teâlâ hazretlerine yapılabilir.[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]2. Erkeklerin zevceleri üzerindeki hakları büyüktür. Nitekim meallerini sunacağımız şu hadis-i şeriflerde bu gerçeği dile getirmektedir.[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]"Husayn b. Muhsan'in halası bir ihtiyacından dolayı Rasul-i Ekrem'in yanına gitmişti. Rasûl-i Ekrem ona "evli misin?" diye sordu. O da "evet" diye cevap verdi. Rasûl-i Ekrem bu defa "ona karşı hizmetin nasıldır?" dedi. Kadın: "Gücüm yettiği kadar ona hizmette kusur etmiyorum" deyince, Rasûl-i Ekrem "sen ona karış hizmetine dikkat et. Çünkü senin cennete girmen de cehenneme girmen de ona yapacağın hizmete bağlıdır." buyurdu.[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]"Âişe (r.anha) dedi ki: "Rasûlullah (s.a.)'e "kadın üzerinde en büyük hakkı olan kimdir?" diye sordum da "kocasıdır" cevabını verdi." Erkek üzerinde en büyük hakkı olan kimdir?" dedim. "Annesidir" buyurdu."[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=blue]Sünen-i Ebu Davud[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]************************************************************************[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]Hz. Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Şayet ben bir insanın başka bir insana secde etmesini emredecek olsaydım, kadına, kocasına secde etmesini emrederdim."[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=blue]Kütüb-ü Sitte[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]******************************************************************************[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red]Hz. Aişe radıyallahu anha anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Eğer bir kimsenin bir başkasına secde etmesini emretseydim, kadına, kocasına secde etmesini emrederdim ve eğer bir erkek karısına kırmızı bir dağdan siyah bir dağa ve siyah bir dağdan kırmızı bir dağa taş taşımayı emretseydi, uygun olan, kadının bu emri yerine getirmesidir."[/COLOR][/FONT][/B] [B][FONT=Book Antiqua][COLOR=red][COLOR=blue]Kütüb-ü sitte (Kemter)[/COLOR][/COLOR][/FONT][/B] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Resûlüllah (Aleyhisselatü Vesselam)
Hadis-i Şerif ve Hadis-i Kudsi
(Secde Hadisi)
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…