Senirkent

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi



Senirkent’in bulunduğu bölge, tarihin çok eski devirlerinden beri yerleşim merkezi oldu. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Anadoluyu fetheden Selçuklular, bu bölgeyi ele geçirerek, Uluğbey ve Yassıören köylerini kurdular. Daha sonra kurulan Osmanlı Devletinin sınırları içerisine giren bu bölgede Senirkent’i, 1370 tarihinde Kayıhan boyuna mensup Şeyh Ahmet Sultan, Elperek ve Turgut Babaların emrinde gelenler bu topraklar üzerine yerleştiler. Kurdukları bu yerleşim birimine, eğimli arazi üzerine kurulmuş şehir veya sınır boyundaki şehir anlamına gelen Senirkent adını verdiler. Senirkent 1880’de Uluborlu’ya bağlı nahiye statüsüne getirildi ve Belediye teşkilâtı kuruldu. 16 Haziran 1952’de çıkarılan bir kanunla da ilçe oldu.

Akdeniz Bölgesi’nin Göller Yöresinde, Isparta iline bağlı bir ilçe olan Senirkent’in yüzölçümü 600 km2’dir ve Isparta’ya 76 km uzaklıktadır. İlçenin iç kesiminde bulunan düzlük Senirkent Ovası adını buradan alır.

Senirkent halkı geçimini tarım ve dokumacılıktan sağlar. Halkın başlıca mesire alanları Kuyucak Ormanı ve Eğirdir Gölü kıyısıdır. İlçede bulunan başlıca tarihi yapılar Veli Baba Camisi ve Türbesi’dir.

Üstad Bediüzzaman’ın Isparta (bk. Isparta) için yaptığı tüm övgüler içinde Senirkent’teki talebeler de bulunmaktadır.
 
Üst