Sevad ibni karibi’-devsî

ABDULLAH4

Forum Yöneticisi

Cahiliye döneminde kâhinlik yapardı. Aynı zamanda şair idi. Bir gece uykuyla uyanıklık arasında iken bir cinin gelmesi ve ona Hz. Peygamberden (a.s.m.) haber vermesi Müslüman olmasına sebep oldu.

Sevâd bin Kârib bu olayı şöyle anlatır:

“Bir gece uyku ile uyanıklık arasında bir hâlde oturuyordum. Bir cin yanıma gelip ayağı ile dürterek, ‘Kalk ey Sevâd. Eğer akıllı isen sözlerimi dikkatle dinle! Şu bir gerçektir ki Allahü Teâlâ Lüeyy bin Gâlib oğullarından bir Peygamber gönderdi. O halkı Allahü Teâlâya ibâdete da’vet ediyor’ dedi. Bunu anlatmak için bana birçok beyitler okudu. ‘Beni bırak, uykusuzum, dün gece uyuyamadım’ dedim ve ona iltifât etmedim. İkinci gece tekrar geldi ve aynı şeyleri söyledi. Yine aynı cevabı verdim. Üçüncü gece yine geldi ve aynı sözleri söyledi. Ben yine önceki cevabı verdim. Fakat bu sefer sözleri beni çok etkiledi. Sabahleyin Medineye gittim. Resulullah (a.s.m.) Ashabı ile oturuyorlardı. ‘Yâ Resulallah! Bir şey arz edebilir miyim?’ dedim. İzin verdi. Hâlimi anlatıp söyleyince, Resulullah (a.s.m.) ve Ashâb-ı Kiram çok memnun oldular. Resulullahın memnuniyeti mübarek yüzünden belli oluyordu.”