Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
İslamiyet
Dua Ediyorum
Seyyidii'l-İstiğfâr Duası (İstiğfarın Büyüğü):
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="ent" data-source="post: 185140" data-attributes="member: 13914"><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: red"><em>Seyyidii'l-İstiğfâr Duası (İstiğfarın Büyüğü):</em></span></span></span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: red">1049-</span></strong> Şeddad İbni Evs'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayete göre Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:</span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">"İstiğfarın başı, kulun şöyle demesidir:</span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">"Allâhümme ente rabbî Iâ ilahe illâ ente. Halaktenî ve ene abdüke ve ene ala ahdike ve va'dike ve mestetâtü e'ûzü bike min şerri mâ sana'tü ebûu leke bini'metike aleyye ve ebû'u bizenbî. Feğfir lî. feinnehû lâ yeğfiru'z-zünûbe illâ ente."</span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: black"><em>"Allah'ım! Sen Rabbimsin. Senden başka İlâh yoktur. Sen beni yarattın, ben Senin kulunum. Sana verdiğim (tevhidden ibaret) söz ve va'd üzereyim, gücüm yetesiye.. Yaptığım şeylerin kötülüğünden Sana sığınırım. Bana olan nimetini itiraf ediyorum. Günahımı da itiraf ediyorum. Beni bağışla; çünkü Senden başkası günahları bağışlayamaz; ancak Sen bağışlarsın. Kim bu sözlere kesinlikle inanarak gündüz bunları söyler de o gün akşamlamadan önce ölürse, o kimse cennet ehlindendir. Kim de bu sözlere kesinlikle inanarak bunları geceleyin söylerde, sabahlamadan önce ölürse, o kimse cennet ehlindendir." </em></span></span></span><a href="http://ada99:027.htm#_ftn13" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><u><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: blue"><em>[13 ]</em></span></span></u></span></a></p><p> </p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: red">1050-</span> </strong>İbni Ömer'den (Radıyallahu Tealâ Anhüma) yapılan rivayetde şöyle anlatmıştır:</span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">"Biz bir meclisde Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in yüz defa:</span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">"Rabbiğfir lî ve tüb aleyye inneke ente't-tevvâbü'r-rahîm." </span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: black"><em>"Rabbim, beni mağfiret et, tevbemi kabul et. Sen (evbeleri çok çok kabul eden merhamet sahibisin, dediğini sayardık." </em></span></span></span><a href="http://ada99:027.htm#_ftn14" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><u><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: blue"><em>[14]</em></span></span></u></span></a></p><p> </p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: red">1051-</span> </strong>îbni Abbas'dan (Radıyallahu Anhüma) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur" Kim istiğfara devam ederse Allah ona her darlıktan bir çıkış, her üzüntüden bir rahatlık verir ve ummadığı yerden ona rızık ihsan eder."<a href="http://ada99:027.htm#_ftn15" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: blue"><u>[15]</u></span></span></span></a></span></span></em></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: red">1052-</span> </strong>Ebû Hüreyre'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle </span></span></em></span></p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">buyurmuştur.</span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: black"><em>"Canım kudret elinde olana yemin ederim ki, eğer günah işlemeseydi-niz, Allah sizi giderirdi de günah işleyen bir kavim getirirdi. Onlar Al-lah'dan mağfiret dilerlerdi. Allah'da onları bağışlardı."</em></span></span></span><a href="http://ada99:027.htm#_ftn16" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><u><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: blue"><em>[16]</em></span></span></u></span></a></p><p> </p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: red">1053-</span></strong> Abdullah İbni Mes'ud'dan (Radıyallahu Teafâ Anh) yapılan rivayete göre: </span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">"Üç defa duâ etmek ve üç defa istiğfarda bulunmak Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in hoşuna giderdi." <a href="http://ada99:027.htm#_ftn17" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: blue"><u>[17]</u></span></span></span></a></span></span></em></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: red">1054-</span></strong> Ebû Bekir Es-Sıddîk'm (Radıyallahu Anh) azadlısından yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Günde yetmiş defa günaha dönse bile, istiğfarda bulunan kimse, günahda ısrar etmiş olmaz."<a href="http://ada99:027.htm#_ftn18" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: blue"><u>[18]</u></span></span></span></a></span></span></em></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: red">1055-</span></strong> Enes'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğunu işittim: </span></span></em></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">"Allah </span></span></em></span><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: black"><em>Tealâ buyurdu: </em></span></span></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: black"><em>Ey insanoğlu! Sen bana duâ ettiğin ve benden umduğun müddet, senden olan günahları sana bağışlarım; ve ey insanoğlu, senin günahların gökteki bulutlara kadar olsa bile beis görmem. Sonra benden mağfiret dilesen, seni bağışlarım. Ey insanoğlu! Eğer yer dolusu günahlarla bana karşı çıkıpda sonra hiç bir şeyi bana ortak koşmayarak (küfür üzerinde olmayarak ölüp) bana geiirsen, ben de sana yer dolusu mağfiret ihsan ederim."</em></span></span></span><a href="http://ada99:027.htm#_ftn19" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><u><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: blue"><em>[19]</em></span></span></u></span></a></p><p> </p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: red">1056-</span></strong> Güzel bir isnadla Abdullah İbni Büsr'den (Radıyallahu Tealâ Anh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Amel defterinde çok istiğfar bulan kimseye ne mutlu!. .."<a href="http://ada99:027.htm#_ftn20" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: blue"><u>[20]</u></span></span></span></a></span></span></em></span></p><p> </p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: red">1057-</span></strong> İbni Mes'ud'dan (Radıyallahu Tealâ Anh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: </span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">"Kim:</span></span></em></span></p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">"Esteğfirullahelİezî lâ ilahe illâ huve'î-hayyu '1-kayyûmu ve etûbü ileyhi."</span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: black"><em>"Hayat sahibi olup her şeyi idare edip ayakta tutan, kendisinden başka hiç bir ilâh bulunmayan Allah'dan mağfiret dilerim." derse savaştan kaçmış olsa bile, günahları bağışlanır."</em></span></span></span><a href="http://ada99:027.htm#_ftn21" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><u><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: blue"><em>[21]</em></span></span></u></span></a></p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">Derim ki, bu bölüm doğrusu çok geniştir. Bunu kısaltmak konuyu kavrama bakımından daha kolaydır. Bunun için bu kadarla yetiniyoruz.</span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">İstiğfar ile ügili olarak Rebî İbni Huseym'den (Radıyallahu Anh) şu </span></span></em></span></p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">söz nakledilmiştir. </span></span></em></span></p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">O demiştir ki: </span></span></em></span></p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">Sizden hiç biriniz, "Esteğfirullahe ve etûbü ileyhi." "Allah'dan mağfiret dilerim ve ona îevbe ederim" demesin bunu söylemek günah ve yalan olur; eğer günahından tevbe etmemişse... </span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">Doğrusu şöyle demelidir:</span></span></em></span></p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">ALLÂHÜMME'ĞFİR LÎ VE TÜB ALEYYE. (Allah'ım beni bağışla ve tevbemi kabul et.) Allah'ım beni bağışla ve tevbemi kabul et, diye söylediği söz güzeldir. Fakat Allah'tan mağfiret dilerim, sözünü kerih görmesi ve onu yalan sayması görüşüne katılmayız. Çünkü "Esteğfirullah" sözünün manası, Allah'ın mağfiretini dilerim, demektir. Burada yalan yoktur. Bundan önce geçen îbni Mes'ud'-un hadisi bunu reddetmeye yeterlidir.</span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">Fudayl'dan (Radiyallahu Anh) rivayet edilmiştir:</span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">Günahı söküp atmadan istiğfar yapmak, yalancıların tevbesidir. Allah kendisinden razı olsun, Râbia El-Adeviye'den nakledilen söz buna yakındır. </span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">O şöyle demiştir: </span></span></em></span></p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">Bizim istiğfarımız, çok istiğfara muhtaç olur. (Günahları kökünden atarak tevbe etmediğimizden çok istiğfarda bulunmamız gerekir,)</span></span></em></span></p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">Kabe'nin örtülerine tutunarak bir A'rabî'in şöyle dediği</span></span></em></span></p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">nakledilmiştir:</span></span></em></span></p><p> </p><p><span style="color: black"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px">Allah'ım! Günahlarıma ısrarla senden mağfiret dilemem yüzsüzlüktür. Senin afv ve mağfiretinin genişliğini bildiğim halde, istiğfarda bulunmayı terk etmem de aciziyettir. Bana muhtaç olmadığın halde, bana ne kadar çok nimetlerle şefkat gösteriyorsun. Ben ise, sana muhtaç olduğum halde günahlarla buğzunu kazanıyorum. Ey söz verdiği zaman onu yerine getiren, azabla korkutunca da bağışlayıp afv eden Allah! Benim büyük günahımı senin büyük afvimn içine koy; ey merhamet edenlerin en merhametlisi!..</span></span></em></span></p><p> </p><p style="text-align: right"><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: red">İmam Nevevi : Dualar Ve Zikirler</span></span></span></em></p><p></p><p><em><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"><a href="http://ada99:027.htm#_ftnref13" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><u><span style="color: #0000ff">[13]</span></u></span></a> Buhârî. Tirmizî. Nesâî.</span></span></em></p><p> </p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"><em><a href="http://ada99:027.htm#_ftnref14" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><u><span style="color: #0000ff">[14]</span></u></span></a> Ebû Dâvud. Tirmizî. İbn Mâce. İbn Sünnî. Nesâî. Hâkim, el-Müstedrek. (Tirmizî, bu sahih hadistir, demiştir.)</em></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"><em><a href="http://ada99:027.htm#_ftnref15" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><u><span style="color: #0000ff">[15]</span></u></span></a> Ebû Dâvud. İbn Mâce. Nesâî, el-yeymü velleyletü. Ahbed b. Hanbel.</em></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"><em><a href="http://ada99:027.htm#_ftnref16" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><u><span style="color: #0000ff">[16]</span></u></span></a> Müslim.</em></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"><em><a href="http://ada99:027.htm#_ftnref17" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><u><span style="color: #0000ff">[17]</span></u></span></a> Ebû Dâvud.</em></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"><em><a href="http://ada99:027.htm#_ftnref18" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><u><span style="color: #0000ff">[18]</span></u></span></a> Ebû Dâvud. (Tirmizî demiştir ki, bunun isnadı sağlam değildir.)</em></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"><em><a href="http://ada99:027.htm#_ftnref19" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><u><span style="color: #0000ff">[19]</span></u></span></a> Tirmizî. Dârımî. (Tirmizî demiştir ki, bu hasen hadisıir.)</em></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"><em><a href="http://ada99:027.htm#_ftnref20" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><u><span style="color: #0000ff">[20]</span></u></span></a> İbn Mâce. Nesâî, el-yevmü velleyletü.</em></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"><em><a href="http://ada99:027.htm#_ftnref21" target="_blank"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><u><span style="color: #0000ff">[21]</span></u></span></a> Ebû Dâvud, Tirmizî, Hâkim, el-Müstedrek. (Hâkim demişiir ki, bu hadis Buharı ve Müslim'in şartı üzere şahindir.)</em></span></span></p><p> <span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: #ff0000"></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ent, post: 185140, member: 13914"] [B][FONT=Times New Roman][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=red][I]Seyyidii'l-İstiğfâr Duası (İstiğfarın Büyüğü):[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT][/FONT][/B] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][B][COLOR=red]1049-[/COLOR][/B] Şeddad İbni Evs'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayete göre Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]"İstiğfarın başı, kulun şöyle demesidir:[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]"Allâhümme ente rabbî Iâ ilahe illâ ente. Halaktenî ve ene abdüke ve ene ala ahdike ve va'dike ve mestetâtü e'ûzü bike min şerri mâ sana'tü ebûu leke bini'metike aleyye ve ebû'u bizenbî. Feğfir lî. feinnehû lâ yeğfiru'z-zünûbe illâ ente."[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=black][I]"Allah'ım! Sen Rabbimsin. Senden başka İlâh yoktur. Sen beni yarattın, ben Senin kulunum. Sana verdiğim (tevhidden ibaret) söz ve va'd üzereyim, gücüm yetesiye.. Yaptığım şeylerin kötülüğünden Sana sığınırım. Bana olan nimetini itiraf ediyorum. Günahımı da itiraf ediyorum. Beni bağışla; çünkü Senden başkası günahları bağışlayamaz; ancak Sen bağışlarsın. Kim bu sözlere kesinlikle inanarak gündüz bunları söyler de o gün akşamlamadan önce ölürse, o kimse cennet ehlindendir. Kim de bu sözlere kesinlikle inanarak bunları geceleyin söylerde, sabahlamadan önce ölürse, o kimse cennet ehlindendir." [/I][/COLOR][/SIZE][/FONT][URL="ada99:027.htm#_ftn13"][FONT=Times New Roman][U][FONT=Book Antiqua][COLOR=blue][I][13 ][/I][/COLOR][/FONT][/U][/FONT][/URL] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][B][COLOR=red]1050-[/COLOR] [/B]İbni Ömer'den (Radıyallahu Tealâ Anhüma) yapılan rivayetde şöyle anlatmıştır:[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]"Biz bir meclisde Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in yüz defa:[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]"Rabbiğfir lî ve tüb aleyye inneke ente't-tevvâbü'r-rahîm." [/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=black][I]"Rabbim, beni mağfiret et, tevbemi kabul et. Sen (evbeleri çok çok kabul eden merhamet sahibisin, dediğini sayardık." [/I][/COLOR][/SIZE][/FONT][URL="ada99:027.htm#_ftn14"][FONT=Times New Roman][U][FONT=Book Antiqua][COLOR=blue][I][14][/I][/COLOR][/FONT][/U][/FONT][/URL] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][B][COLOR=red]1051-[/COLOR] [/B]îbni Abbas'dan (Radıyallahu Anhüma) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur" Kim istiğfara devam ederse Allah ona her darlıktan bir çıkış, her üzüntüden bir rahatlık verir ve ummadığı yerden ona rızık ihsan eder."[URL="ada99:027.htm#_ftn15"][FONT=Times New Roman][SIZE=2][COLOR=blue][U][15][/U][/COLOR][/SIZE][/FONT][/URL][/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][B][COLOR=red]1052-[/COLOR] [/B]Ebû Hüreyre'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle [/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]buyurmuştur.[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=black][I]"Canım kudret elinde olana yemin ederim ki, eğer günah işlemeseydi-niz, Allah sizi giderirdi de günah işleyen bir kavim getirirdi. Onlar Al-lah'dan mağfiret dilerlerdi. Allah'da onları bağışlardı."[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT][URL="ada99:027.htm#_ftn16"][FONT=Times New Roman][U][FONT=Book Antiqua][COLOR=blue][I][16][/I][/COLOR][/FONT][/U][/FONT][/URL] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][B][COLOR=red]1053-[/COLOR][/B] Abdullah İbni Mes'ud'dan (Radıyallahu Teafâ Anh) yapılan rivayete göre: [/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]"Üç defa duâ etmek ve üç defa istiğfarda bulunmak Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in hoşuna giderdi." [URL="ada99:027.htm#_ftn17"][FONT=Times New Roman][SIZE=2][COLOR=blue][U][17][/U][/COLOR][/SIZE][/FONT][/URL][/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][B][COLOR=red]1054-[/COLOR][/B] Ebû Bekir Es-Sıddîk'm (Radıyallahu Anh) azadlısından yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Günde yetmiş defa günaha dönse bile, istiğfarda bulunan kimse, günahda ısrar etmiş olmaz."[URL="ada99:027.htm#_ftn18"][FONT=Times New Roman][SIZE=2][COLOR=blue][U][18][/U][/COLOR][/SIZE][/FONT][/URL][/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][B][COLOR=red]1055-[/COLOR][/B] Enes'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğunu işittim: [/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]"Allah [/SIZE][/FONT][/I][/COLOR][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=black][I]Tealâ buyurdu: [/I][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=black][I]Ey insanoğlu! Sen bana duâ ettiğin ve benden umduğun müddet, senden olan günahları sana bağışlarım; ve ey insanoğlu, senin günahların gökteki bulutlara kadar olsa bile beis görmem. Sonra benden mağfiret dilesen, seni bağışlarım. Ey insanoğlu! Eğer yer dolusu günahlarla bana karşı çıkıpda sonra hiç bir şeyi bana ortak koşmayarak (küfür üzerinde olmayarak ölüp) bana geiirsen, ben de sana yer dolusu mağfiret ihsan ederim."[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT][URL="ada99:027.htm#_ftn19"][FONT=Times New Roman][U][FONT=Book Antiqua][COLOR=blue][I][19][/I][/COLOR][/FONT][/U][/FONT][/URL] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][B][COLOR=red]1056-[/COLOR][/B] Güzel bir isnadla Abdullah İbni Büsr'den (Radıyallahu Tealâ Anh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Amel defterinde çok istiğfar bulan kimseye ne mutlu!. .."[URL="ada99:027.htm#_ftn20"][FONT=Times New Roman][SIZE=2][COLOR=blue][U][20][/U][/COLOR][/SIZE][/FONT][/URL][/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][B][COLOR=red]1057-[/COLOR][/B] İbni Mes'ud'dan (Radıyallahu Tealâ Anh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: [/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]"Kim:[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]"Esteğfirullahelİezî lâ ilahe illâ huve'î-hayyu '1-kayyûmu ve etûbü ileyhi."[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=black][I]"Hayat sahibi olup her şeyi idare edip ayakta tutan, kendisinden başka hiç bir ilâh bulunmayan Allah'dan mağfiret dilerim." derse savaştan kaçmış olsa bile, günahları bağışlanır."[/I][/COLOR][/SIZE][/FONT][URL="ada99:027.htm#_ftn21"][FONT=Times New Roman][U][FONT=Book Antiqua][COLOR=blue][I][21][/I][/COLOR][/FONT][/U][/FONT][/URL] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]Derim ki, bu bölüm doğrusu çok geniştir. Bunu kısaltmak konuyu kavrama bakımından daha kolaydır. Bunun için bu kadarla yetiniyoruz.[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]İstiğfar ile ügili olarak Rebî İbni Huseym'den (Radıyallahu Anh) şu [/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]söz nakledilmiştir. [/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]O demiştir ki: [/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]Sizden hiç biriniz, "Esteğfirullahe ve etûbü ileyhi." "Allah'dan mağfiret dilerim ve ona îevbe ederim" demesin bunu söylemek günah ve yalan olur; eğer günahından tevbe etmemişse... [/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]Doğrusu şöyle demelidir:[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]ALLÂHÜMME'ĞFİR LÎ VE TÜB ALEYYE. (Allah'ım beni bağışla ve tevbemi kabul et.) Allah'ım beni bağışla ve tevbemi kabul et, diye söylediği söz güzeldir. Fakat Allah'tan mağfiret dilerim, sözünü kerih görmesi ve onu yalan sayması görüşüne katılmayız. Çünkü "Esteğfirullah" sözünün manası, Allah'ın mağfiretini dilerim, demektir. Burada yalan yoktur. Bundan önce geçen îbni Mes'ud'-un hadisi bunu reddetmeye yeterlidir.[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]Fudayl'dan (Radiyallahu Anh) rivayet edilmiştir:[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]Günahı söküp atmadan istiğfar yapmak, yalancıların tevbesidir. Allah kendisinden razı olsun, Râbia El-Adeviye'den nakledilen söz buna yakındır. [/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]O şöyle demiştir: [/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]Bizim istiğfarımız, çok istiğfara muhtaç olur. (Günahları kökünden atarak tevbe etmediğimizden çok istiğfarda bulunmamız gerekir,)[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]Kabe'nin örtülerine tutunarak bir A'rabî'in şöyle dediği[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]nakledilmiştir:[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [COLOR=black][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4]Allah'ım! Günahlarıma ısrarla senden mağfiret dilemem yüzsüzlüktür. Senin afv ve mağfiretinin genişliğini bildiğim halde, istiğfarda bulunmayı terk etmem de aciziyettir. Bana muhtaç olmadığın halde, bana ne kadar çok nimetlerle şefkat gösteriyorsun. Ben ise, sana muhtaç olduğum halde günahlarla buğzunu kazanıyorum. Ey söz verdiği zaman onu yerine getiren, azabla korkutunca da bağışlayıp afv eden Allah! Benim büyük günahımı senin büyük afvimn içine koy; ey merhamet edenlerin en merhametlisi!..[/SIZE][/FONT][/I][/COLOR] [RIGHT][I][FONT=Book Antiqua][SIZE=4][COLOR=red]İmam Nevevi : Dualar Ve Zikirler[/COLOR][/SIZE][/FONT][/I][/RIGHT] [I][FONT=Book Antiqua][COLOR=#ff0000][URL="ada99:027.htm#_ftnref13"][FONT=Times New Roman][U][COLOR=#0000ff][13][/COLOR][/U][/FONT][/URL] Buhârî. Tirmizî. Nesâî.[/COLOR][/FONT][/I] [FONT=Book Antiqua][COLOR=#ff0000][I][URL="ada99:027.htm#_ftnref14"][FONT=Times New Roman][U][COLOR=#0000ff][14][/COLOR][/U][/FONT][/URL] Ebû Dâvud. Tirmizî. İbn Mâce. İbn Sünnî. Nesâî. Hâkim, el-Müstedrek. (Tirmizî, bu sahih hadistir, demiştir.)[/I] [I][URL="ada99:027.htm#_ftnref15"][FONT=Times New Roman][U][COLOR=#0000ff][15][/COLOR][/U][/FONT][/URL] Ebû Dâvud. İbn Mâce. Nesâî, el-yeymü velleyletü. Ahbed b. Hanbel.[/I] [I][URL="ada99:027.htm#_ftnref16"][FONT=Times New Roman][U][COLOR=#0000ff][16][/COLOR][/U][/FONT][/URL] Müslim.[/I] [I][URL="ada99:027.htm#_ftnref17"][FONT=Times New Roman][U][COLOR=#0000ff][17][/COLOR][/U][/FONT][/URL] Ebû Dâvud.[/I] [I][URL="ada99:027.htm#_ftnref18"][FONT=Times New Roman][U][COLOR=#0000ff][18][/COLOR][/U][/FONT][/URL] Ebû Dâvud. (Tirmizî demiştir ki, bunun isnadı sağlam değildir.)[/I] [I][URL="ada99:027.htm#_ftnref19"][FONT=Times New Roman][U][COLOR=#0000ff][19][/COLOR][/U][/FONT][/URL] Tirmizî. Dârımî. (Tirmizî demiştir ki, bu hasen hadisıir.)[/I] [I][URL="ada99:027.htm#_ftnref20"][FONT=Times New Roman][U][COLOR=#0000ff][20][/COLOR][/U][/FONT][/URL] İbn Mâce. Nesâî, el-yevmü velleyletü.[/I] [I][URL="ada99:027.htm#_ftnref21"][FONT=Times New Roman][U][COLOR=#0000ff][21][/COLOR][/U][/FONT][/URL] Ebû Dâvud, Tirmizî, Hâkim, el-Müstedrek. (Hâkim demişiir ki, bu hadis Buharı ve Müslim'in şartı üzere şahindir.)[/I] [/COLOR][/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
İslamiyet
Dua Ediyorum
Seyyidii'l-İstiğfâr Duası (İstiğfarın Büyüğü):
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…